Bucuresti

Scoala de vara: O mie si una de nopti

Scoala de vara: O mie si una de nopti (11-14 iulie)

Detalii

Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
845

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 11 iulie 2016 - Joi 14 iulie 201619:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Fundatia Calea Victoriei va invita in perioada 11-14 iulie la Scoala de vara: O mie si una de nopti. Patru seri dedicate celor mai frumoase povesti orientale despre INCREDERE, CURAJ, IUBIRE si NOROC.

Va propunem o incursiune in lumea exotica a celor O mie si una de nopti. Vom descoperi impreuna frumusetea povestilor depanate de Seherezada si vom intelege talcul ascuns al acestora. In fiecare noapte, Seherezada ii povesteste sotului ei, regele persan Sahriar, istorisiri menite sa-i imblanzeasca sufletul nemilos si indurerat si sa-i retrezeasca in cuget cumpatarea si intelepciunea. Cu riscul pierderii propriei vieti, Seherezada isi asuma rolul de ghid moral si spiritual pentru Sahriar, prezentandu-i intr-o maniera originala exemple de greseli umane, defecte de caracter, decizii pripite sau indoielnice, dar si personaje ale caror fapte meritorii dau seama de curaj, iubire nemarginita, loialitate si intelepciune. Transformarea din final a lui Sahriar coincide cu o redescoperire de sine si recapatarea increderii in cuvantul si faptele semnilor sai.

Cursul se dovedeste astfel un exercitiu util de meditatie interioara si dezvoltare personala pornind de la pildele ce acompaniaza fiecare poveste. De asemenea, povestile despre care vom vorbi constituie o maniera inedita prin care putem descoperi cultura araba si persana. Vom reintra in atmosfera creata de povestile Seherezadei si ne vom lasa din nou sedusi de minunatele povesti cu djinni, efrite, locuri fantastice si obiecte sau personaje imaginate.

Pe parcursul intalnirilor noastre vom vorbi despre patru dintre cele mai frumoase povesti pe care le regasim in O mie si una de nopti:

  1. Prima intalnire va fi dedicata unei discutii generale despre povestile celor O mie si una de nopti: geneza acestora, versiunile diferite, primele traduceri, influentele, elementele de cultura si civilizatie ale perioadei califului Harun al-Rasid. In a doua parte a intalnirii vom discuta despre „Povestea cu pescarul si cu efritul”. Subiectul central al acestei discutii graviteaza in jurul ideilor de incredere si loialitate.
  2. In cea de-a doua intalnire vom vorbi despre „Povestea cu Sindbad Marinarul”. Povestea lui Sindbad constituie un pretext pentru subiecte pline de profunzime ca problema dublului, existenta destinului, rolul hazardului sau al norocului in viata fiecaruia dintre noi.
  3. Cea de-a treia intrevedere va fi dedicata povestii cu „Aladdin si lampa fermecata”. Fascinatia omului pentru puteri nemasurate ne este bine reliefata de aceasta istorisire care ne arata ca orice autoritate si forta trebuie exercitate in limitele responsabilitatilor ce decurg din acestea. La finalul acestei povesti, vom vedea cum viclesugul si minciuna se vor dovedi impotente in fata curajului si a iubirii adevarate.
  4. In cadrul celei de-a patra intalniri vom discuta despre „Intalnirile lui Al-Rasid pe podul din Bagdad”. Model de conducator pentru lumea araba, Harun al-Rasid, este invocat de Seherezada ca exemplu pentru Sahriar. Calitatile lui al-Rasid pot constitui un pretext pentru o reflectie asupra conceptului de lider.