Bucuresti

Scrisoare deschisa catre Ministerul Afacerilor Externe al Canadei

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 8 ani si 5 luni
Vizualizari
634

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Scrisoare deschisă către Ministrul Afacerilor Externe al Canadei și membrii Parlamentului Canadian vis-a-vis de răspunderea companiilor canadiene și de retragerea ajutorului acordat de către guvernul canadian companiei Gabriel Resources în România
Ottawa, 5 decembrie, 2013. MiningWatch, Greenpeace, Friends of the Earth, Council of Canadians și Earthworks se alătura apelului făcut de protestatarii din România și Canada pentru a cere Ministrului Afacerilor Externe al Canadei și membrilor Parlamentului Canadian: (1) să introducă legi pentru a putea trage la răspundere companiile canadiene, în mod special companiile miniere canadiene, care au proiecte și operațiuni în desfășurare în alte țări; (2) să încurajeze guvernul Canadei să retragă ajutorul pe care îl da companiei Gabriel Resources pentru proiectul minier de la Roșia Montană din România.
Proiectul minier de la Roșia Montană presupune serioase riscuri de mediu înconjurător precum și serioase riscuri de ordin social: 4 munți vor fi retezați. 3 sate vor fi distruse. Un crater de 8 km, adânc de 400 de metri, vizibil din spațiu. Un lac de decantare de 215 millioane de metri cubi cu reziduuri de cianură care va exista veșnic. Folosirea a 13000 de tone de cianură pe an, în timp ce în Uniunea Europeană se folosesc în medie 1000 - 3000 de tone. Un buget alocat de companie de numai 25 de millioane de dolari US pentru posibile dezastre ecologice. Distrugerea unui patrimoniu arheologic unic și exproprierea cetățenilor pentru a face loc proiectului minier. Acest proiect ar conduce la distrugerea unei arii extinse, de valuare ecologică și culturală. Pe termen lung, localnicii no vor mai avea oportunități economice după închiderea minei.
Gabriel Resources este o companie minieră fără experiență și începuturile proiectului din România sunt asociate cu suspiciuni de ilegalități legate de activitățile companiei, care au fost expuse de articolele mai multor jurnaliști de anchetă. Leaderul Senatului Român a declarat recent că proiectul, precum și toți cei care au fost implicați în aprobările date, vor fi investigați de către Departamentul de Justiție; o Comisie Specială a Senatului a atras atenția asupra unor posibile încălcări ale legii pe parcursul procesului de autorizare și a recomandat desecretizarea unor documente legate de acest proces, documente secrete. În prezent compania se află sub anchetă, în România, pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Cerem Canadei să nu susțină acest proiect minier distrugatoar și controversat.
Gabriel Resources ne demonstrează clar de ce industria minieră a Canadei are o reputație groaznică, în ciuda retoricii despre "mineritul responsabil". O companie responsabilă ar respecta dorința comunității, în loc să încerce de ani de zile să intimideze și să exproprieze, a declarat Jamie Kneen de la Mining Watch Canada.
Zeci de mii de oameni protestează de câteva luni de zile, în Canada, România și în lumea largă; aceste proteste publice sunt cele mai mari proteste din România de la căderea regimului comunist. Mai bine de 2000 de oameni au apelat deschis la guvernul Canadei pentru a retrage suportul acestui guvern pentru proiectul minier al companiei Gabriel Resources de la Roșia Montană din România și au semnat petiția "Mineritul care distruge România - nu în numele meu" la http://www.change.org/petitions/canada-support-for-destructive-mining-în-românia-not-în-my-name
Suntem foarte îngrijorați de ajutorul nepotrivit acordat de către guvernul Canadei acestui proiect, proiect care are riscuri de ordin ecologic, juridic și economic mai mult decât serioase.
Cerem retragerea susținerii acordate de către guvernul Canadian companiei Gabriel Resources pentru proiectul de la Roșia Montană.
Apelăm la membrii Parlamentului Canadian să creeze un cadru legislativ în Canada pentru a putea trage la răspundere companiile miniere canadiene care operează în străinătate pentru faptele pe care le comit.

Textul scrisorii poate fi citit aici:
http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/scrisoare-deschisa-catre-ministrul-afacerilor-externe-al-canadei-referitor-la-distrugerile