Bucuresti

Sfaturi utile pentru a evita restanțele la credit

Sfaturi utile pentru a evita restanțele la credit

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 8 luni si 1 saptamana
Vizualizari
159

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Marea majoritate a populației este familiarizată cu conceptul și condițiile generale u unui împrumut, fie că este vorba de un împrumut de la bancă, de la IFN, direct de la un magazin sau chiar de la un prieten/membru al familiei. Cu siguranță ați auzit diferite scenarii asupra ce se poate întampla în caz de neplată. În timp ce prietenii sau membri familiei ar putea să fie mai indulgenți și să treacă cu vederea dacă ratați o plată sau trebuie să amânați data restituirii împrumutului, același lucru nu se poate spune despre celelalte tipuri de finanțare.

Băncile și IFN-urile au comisioane mari pentru întârziere plată. La suma împrumutată se aplică bine cunoscuta dobânda penalizatoare, ceea ce poate mări dramatic valoarea totală a împrumutului dvs. Dacă întârziați în achitarea creditului sau a ratei lunare mai mult de 30 de zile, furnizorul de credit are dreptul să vă raporteze la Biroul de Credit. Înregistrarea la Biroul de Credit este pentru o perioadă de 4 ani și vă va afecta și scorul de credit. Astfel, și după ce ați restituit creditul, ați putea întâmpina dificultăți în obținerea unui credit performant. Restanțierii (persoanele înscrise la Biroul de Credit) obțin aprobarea creditului mult mai greu (de regulă sunt accesibile doar unele credite nebancare IFN) și sub condiții mai puțin avantajoase, deorece solicitantul face parte din categoria cu risc ridicat.

Având în vedere toate acestea, nu este mai bine să evițați din start restanțele la plată?

Aceste 5 sfaturi vă pot ajuta să alegeți și să gestionați mai bine împrumutul și astfel să evitați apariția restanțelor la plată:

  • Alegeți cu atenție furnizorul de credit: în Registrul General BNR sunt înregistrare peste 20 de instituții bancare de credit și mai mult de 160 de instituții financiare nebancare. Cu siguranță se găsesc oferte mai mult sau mai puțin avantajoase, așa că aveți de unde alege. Pentru a identifica cel mai performant credit nebancar puteți folosi platforma de comparare împrumuturi Moneezy. Serviciul oferut de Moneezy este 100% gratuit, iar platforma este foarte rapidă și simplu de folosit.
  • Împrumutați doar suma de care aveți nevoie: poate fi tentant să luați suma maxim disponibilă, însă nu uitați că aceași suma (plus dobândă) va trebui și rambursată, iar dobânda se raportează la suma împrumutată (și intervalul de rambursare).
  • Folosiți un calculator de rate: înainte de a contracta creditul, asigurați-vă că valoarea ratei lunare nu o să vă pună în dificultăți financiare. Gradul maxim de îndatorare pentru creditele de consum și creditele ipotecare este de 40% din venit (conform regulamentului publicat BNR). Pentru un credit de consum, ideal ar fi o valoare de 10-25% din venit.
  • Achitați rata imediat cum primiți salariul: nu așteptați până în ultima zi a scadenței, achitați rata imediat cum dispuneți de banii respectivi, iar dacă este posibil rambursați creditul anticipat. Unele IFN-uri percep dobândă pe zi, nu pe lună, așadar cu cât mai repede achitați creditul, cu atât o să fie mai mică valoarea totală a creditului.
  • Comunicați cu furnizorul dvs. de credit: dacă se apropie data scadenței si nu dispuneți de suma necesară pentru a plăti rata, contactați creditorul. Acesta o să vină cu opțiuni, poate este posibilă amânarea scadenței sau o refinanțare. În orice caz, comunicarea deschisă cu furnizorul de credit are doar avantaje, și este baza unui relații creditor-debitor de încredere.