Bucuresti

Singurul IMAX din Romania se digitalizeaza

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 7 ani si 4 luni
Vizualizari
759

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Samsung IMAX, din incinta Cinema City Cotroceni, va trece incepand de la sfarsitul acestei luni la tehnologia IMAX digital. Sala este a doua din cele 9 ale operatorului care adopta aceasta tehnologie, si se numara printre primele din Europa si chiar din lume care utilizeaza formatul digital lansat de corporatia IMAX in iunie 2008.


„Sala Samsung IMAX va fi inchisa vreme de 3 saptamani, pentru a permite retehnologizarea acesteia, proces care implica scoaterea vechiului proiector, care cantareste peste o tona, si introducerea noului sistem." a explicat Corina Gonteanu, directorul de marketing si PR al Cinema City Romania. Sala isi va inchide portile in 8 noiembrie, weekendul acesta fiind ultimul in care spectatorii mai pot experimenta vechea tehnologie pe film de 70 mm. Samsung IMAX isi va reprimi publicul in 26 noiembrie, cu premiera filmului Harry Potter si Talismanele Mortii – partea I.


Adoptarea tehnologiei digitale solutioneaza unul din neajunsurile formatului traditional: imposibilitatea de a subtitra filmele in format 3D. O data cu retehnologizarea, spectatorii vor putea vedea subtitlurile tridimensional, asa cum si-au dorit.


Formatul IMAX digital continua sa se bazeze pe doua proiectoare separate, care folosesc lentilele patentate IMAX. Claritatea sporita a imaginii de pe ecran se imbina cu noua versiune a sistemului de sonorizare. Sunetul digital necomprimat, emis de difuzoarele patentate IMAX elimina cea mai mare parte din distorsiuni, iar calitatea acestuia sporeste senzatia de imersiune caracteristica experientei IMAX.


Sala Samsung IMAX implineste un an de existenta in 19 noiembrie. „Aducem publicului din Romania una din cele mai recente tehnologii cinematografice din lume, la mai putin de un an de la deschiderea cinematografului nostru din Cotroceni," spune Corina Gonteanu. „Cinema City isi reconfirma astfel angajamentul fata de spectatorii din Romania, piata pe care opereaza deja 8 multiplexuri si pe care intentioneaza sa deschida alte 15- 20 in urmatorii 3-5 ani."


Despre Cinema CityCinema City International, companie listata la bursa din Varsovia, este cel mai mare operator de cinematografe multiplex din Israel si din Europa Centrala si de Est. Compania isi dezvolta continuu reteaua pe o piata de peste 100 de milioane de locuitori, distribuita in sase tari: Israel, Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria si Romania.Activitatea companiei incepe inca din 1929, in Israel, Cinema City dezvoltandu-se rapid si devenind lider de piata in aceasta tara. A urmat apoi extinderea in afara Israelului, cu primul multiplex al companiei deschis in Ungaria, in 1997. In prezent, Cinema City detine, in cele sase tari, o retea de 72 de cinematografe multiplex, cu un total de 700 de sali si o capacitate de peste 137.000 de locuri. Cinema City este operatorul de cinema cu cea mai mare rata de crestere din Europa, cu peste 39 de multiplexuri (un total de 394 de sali) in faza de constructie, in acest moment.Pe langa vanzarile generate din bilete si servicii, in multiplexuri, Cinema City obtine venituri si din distributia de film (avand si licenta exclusiva de distributie pentru productiile Disney in Israel, Polonia, Ungaria si Romania prin subsidiara sa Forum Film), din vanzari de DVD si VHS, publicitate si diverse proiecte imobiliare legate de complexurile cinematografice operate. Grupul Cinema City International are peste 3.000 de angajati in cele 6 tari unde detine retele de cinematografe.