Bucuresti

Soprana Elena Georgian

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 7 ani si 3 luni
Vizualizari
1632

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Muzicieni de azi,


Muzicieni de maine


SOPRANA ELENA GEORGIAN
Elena GEORGIAN


Soprana Elena Georgian s-a nascut in Constanta si a absolvit Liceul de Arta sectia canto clasic in anul 2000, urmand studii universitare in cadrul Universitatii


Ovidius – Facultatea de Arte, sectia interpretare muzicala.


A avut onoarea de a lucra cu Aida Abagief, Niculina Carstea dar si clasa de opera cu mezzo-soprana Lucia Cicoara.


A fost un student stralucit obtinand si 2 ani bursa.Este o tanara cu o larga activitate legata de muzica clasica, fiind angajata intre 2001-2006 la Opera din Constanta in corul Operei ; participa la toate evenimentele importante Operei dar si la premierele operelor La Boeheme de Giacomo Puccini, Il Trovatore de Giuseppe Verdi etc


Pe langa activitatea sa strict legata de canto, de arta cantului, a lucrat si ca profesor la Liceul de Arta din orasul natal, dar si in Bucuresti la Gradinita " Vise".


In prezent este masterand in cadrul Universitatii Spiru Haret, Facultatea de Muzica.


Anii 1997-2008 sunt impletiti de o serie de activitati muzicale atat la noi in tara, cat si peste hotare.


Odata cu anul 2007 isi muta activitatile in Bucuresti, colaborand cu Fundatia Remember Enescu alaturi de tenorul George Dragomir, un nume deja cunoscut aici, fiind solist al Institutiei Tinerilor Muzicieni, dar si membru al aceeasi fundatii.


Colaborarile artistice ale celor 2 tineri se impletesc foarte mult, reusind o relatie profesionala strans legata.


Soprana Elena Georgian participa alaturi de tanarul tenor, pe vremea aceea in totala schimbare de voce in spectacole de opera, proiecte de opera ce au fost reprezentate cu succes la Cercul Militar din Bucuresti, despre care domnul Andrei Marinescu, muzicolog vorbeste adesea in materialele critice realizate in revista sa.


Desi activitatile sopranei erau dese si in general bine facute, acestea erau insa doar rezultate nu foarte bogate, intrucat lipsa unei alte pregatiri de canto mai aprofundate lipsea, insa de la un nivel prezentabil, soprana ajunge in anul 2008 sa se perfectioneze si sa isi arate cu adevarat calitatile enorme si glasul bine pus la punct, fiind o soprana de coloratura dar si cu tenta de lejera sau soprano "sfogato", denumita astfel de italieni pentru usurinta executarii vocalizelor rapide cu timbru clar si supraacute. Este denumita si vocea daruita cu expresie, forta si emotie.


Este de mai bine de 2 ani colaboratoare permanenta in cadrul stagiunilor pe care tanarul George Dragomir le organizeaza in Bucuresti, dar a avut si ambitia de a organiza chiar dumneaiei un Concert Clasic pe tema caritabila, ce a fost un real succes si poate un debut perfect pentru alte noi astfel de evenimente, mai ales organizate de tineri solisti.


O aparitie enorma, probabil fiind in forma maxima, desi cu lipsa registrului grav care inca reprezinta poate unica problema tehnica a sopranei, dateaza din 25 octombrie anul curent, cand alaturi de multi alti muzicieni mai consacrati sau la inceput de drum a colaborat la Deschiderea Stagiunii tenorului George Dragomir, intr-un Concert Clasic pe care il putem aminti ca fiind un real succes muzical cat si organizatoric.


Soprana Elena Georgian a interpretat aria Una voco poco fa din opera Il Barbiere di Seviglia de Gioacchino Rossini, redata prin cintul vibrant, sincer, cu accente si cu reliefari de sensuri care ii sint proprii, intr-o paleta coloristica bine gradata, reusind astfel intr-adevar fara un registru grav bine pus la punct, o interpretare impecabila.


Nu putem uita nici Doina Stancutei, piesa de incalzire, piesa prin care ne-a uimit prin prospetimea si prin anvergura cu care se implica chiar de la bun inceput !


Asadar soprana Elena Georgian a reusit o surpriza extrem de placuta pentru multi dintre cei aflati in sala, asigurind anvergura si reusita unei reprezentatii in care parteneri au fost tineri muzicieni, tenorul George Dragomir si soprana Irina Iordachescu, toti interpretand la final, desi in programul de sala, Brindisi lipsea cu desavarsire, fiind astfel o noua provocare si un real cadou artistic, dat publicului care a primit cu ovatii acest final grandios, in care pe langa prezenta vocala extraordinara a tenorului George Dragomir, a sopranei Irina Iordachescu, soprana Elena Georgian tindea sa se urce la acelasi nivel de talie internationala a doamnei Irina Iordachescu.


A fost un lucru bun, poate ca acest Brindisi a mobilizat-o mai mult, ambitia fiind iar pe primul loc !


Sunt sigur ca si Elena Georgian prin mobilizare, ambitie, efort, multa seriozitate si munca va ajunge o soprana a noastra cu care sa ne putem mandri si pe alte meleaguri.


Va recomand sa ascultati aria Una voce poco fa:


http://www.youtube.com/watch?v=-sPtNCfh8cY


Pe langa cele 2 arii interpretate exceptional, soprana Elena Georgian a abordat alaturi de tanarul tenor George Dragomir si celebrul duet O soave fanciulla din opera


La Boeheme de Giacomo Puccini, duet ce a inchis Concertul de Deschidere a Stagiunii organizate de tanar.


Tanara soprana si-a reflectat aici o adevarata Mimi, construind un personaj, in cadrul unui concert, nu spectacol de opera. Cu o voce acoperita si de o caldura aparte a reusit totusi sa redea expresivitatea si tonul muzical al rolului Mimi, ce este cu mult diferit de cerintele vocale ale celorlalte 2 arii, este un rol mai plin, mai rotund, un rol verist !


Pot incheia articolul meu cu o alta sesizare placuta ce vine tot din partea celor 2 tineri solisti, ce au interpretat intr-o formula necunoscuta publicului, dar primita cu multa admiratie, Granada de Augustin Lara, duet soprana, tenor, replicile celor 2 fiind alcatuite intr-un mod elevat, corect si totusi inedit !


Reportaj :


(critic Barcan Ilie – Elena Georgian)


La ce spectacole, activitati artistice ati participat in ultimii 2 ani in strainatate?


In ultimii 2 ani pot sa spun ca am avut numeroase concerte in Bucuresti.


In luna octombrie a acestui an am avut norocul de a fi selectionata la un Festival International "Opera Firenze"din Italia,avand onoarea de a canta chiar in deschiderea acestui festival.


Festivalul are in cadrul sau si un curs de maiestrie si este organizat anual de celebra soprana Patrizia Morandini foarte cunoscuta in Italia,celebra solisaa a Operei din Florenta.


Cand si cum v-ati descoperit inclinatia spre arta cantului?


Am indragit muzica clasica de cand eram copil prin intermediul unor emisiuni muzicale pe care le urmaream, dar si datorita profesoarei mele de muzica din scoala generala-celebra cantareata de muzica populara din Dobrogea-Elena Ionescu Cojocaru care ne cumpara bilete la Opera.


Chiar dansa a descoperit pe parcursul orelor de muzica vocea mea.In cadrul orelor mereu ma punea sa interpretez cate un cantecel.


Acum ma amuza acest lucru deoarece ascultam si invatam imediat melodia ariilor de opera apoi in fata colegilor dadeam un adevarat spectacol, dar inventand cuvintele.


Ce proiecte importante puteti numi (ultimii 2 ani) si ce proiecte de viitor aveti?


In ultimii 2 ani am avut o frumoasa colaborare cu tenorul George Dragomir in cadrul stagiunilor culturale organizate de acesta: Concert In memoria baritonului David Ohanesian, Concert In memoria pictorului Nicolae Grigorescu, Concert Extraordinar la Sala Dalles, Concert In memoria lui Luciano Pavarotti.


Ca planuri de viitor as putea sa mentionez ca imi doresc foarte mult aparitia mea pe scena Operei Nationale si participarea in cadrul unor evenimente culturale in strainatate!