Bucuresti

Spitalul Parhon

Spitalul Parhon

Detalii clinica

Adresa
Bucuresti, Sectorul 1, Bulevardul Aviatorilor, nr. 34-36
Telefon
0213172041
Fax
0213170607
Web
http://www.instparhon.ro
Categorie
Clinici / Spitale
Modificat
acum 3 luni si 1 saptamana
Vizualizari
14635

Voteaza & Distribuie

Prezentare clinica

Spitalul Parhon Bucuresti

Inca din perioada 1935-1936, printre preocuparile profesorilor: C.I. Parhon si St. M. Milcu, secondati de Dr. Marcela Pitis, un element dominant era infiintarea unui institut, in perioada in care endocrinologia fiinta in modestul serviciu al Spitalului de Boli Mentale si Nervoase – Spitalul Central.

La 8 noiembrie 1946, prin Decretul-lege nr. 895 dat de Regele Mihai – se aproba raportul ministrului Sanatatii, marele neurochirurg Prof. Dr. Bagdasar, de infiintare si organizare a Institutului de Endocrinologie si, ca o recunoastere a aportului unic la dezvoltarea stiintei nationale si internationale, de la inceput, acesta s-a numit „Prof. Dr. C. I. Parhon".

La inceput, noua institutie a functionat in localul Clinicii de Dermatologie a Spitalului Colentina, pentru ca din 1948 sa isi gaseasca locul in cladirea Sanatoriului Saint Vincent de Paul. Initial. a functionat in sistemul Ministerului Sanatatii, a trecut prin tutela Academiei Romane, apoi a Academiei de Stiinte Medicale, iar in prezent a revenit sub conducerea directa a inisterului Sanatatii.

Necesitatea institutului a fost solid motivata de existenta unei morbiditati endocrine ridicate, a masivei endemii de gusa – deficitul de iod afectand 25-30% din populatie, a patologiei asociate, a participarii endocrine in patologia altor organe si, nu in ultimul rand, prin existenta unei scoli puternice si perene de endocrinologie – nascuta, crescuta si ajunsa la maturitate de-a lungul unei jumatati de secol.

Organizarea institutului s-a facut pe baza unei conceptii profund moderne si revolutionare, organizare de avangarda pentru momentul infiintarii si asiguratoare a unei evolutii dinamice, mereu ascendenta, avand mereu drept tel competenta.

In elaborarea bazei teoretice, organizatorice si functionale, un rol determinant l-a avut conceptia proprie a Scolii Romanesti de Endocrinologie, asa cum s-a format de-a lungul anilor, considerand endocrinologia ca o ramura a biologiei si medicinii, o stiinta de sine statatoare, dar totodata o stiinta complexa multidisciplinara, de granita si nu ca o simpla disciplina

a medicinii interne sau a altei discipline.

S-a adaptat si s-a dezvoltat principiul unitatii dintre endocrinologia biologica si cea medicala, dintre experiment si clinica, dintre cercetare si invatamant. Citam, ca exemplu, din Decretul-lege articolul II: „Institutul de Endocrinologie are drept scop organizarea, indrumarea si promovarea studiilor si cercetarilor teoretice si experimentale in domeniul endocrinologiei aplicate in toate ramurile biologice si sociale", precum si articolul III: ,,Pentru aprofundarea diverselor ramuri ale endocrinologiei, precum si pentru a obtine facilitatea si eficienta in lucrari, activitatea institutului se va desfasura in urmatoarele sesiuni:
  • endocrinologie clinica;

  • morfologie;

  • fiziologie;

  • chimie;

  • endocrinologie comparata;

  • hormoni, vitamine, fermenti;

  • psihologie endocrinologica;

  • endocrinologie sociala si gusa endemica;

  • constitutia endocrina.

Acest articol al legii de infiintare a institutului, precum si, bineinteles, si a altora, arata vivacitatea stiintifica, implicarea sociala si futurologia gandirii marelui profesor C. I. Parhon, care a gandit un institut care sa dainuie, sa se impuna si de care sa se tina seama.

Au trecut peste cinci decenii de la infiintare, dar institutul isi pastreaza tineretea, curiozitatea si eficienta, fiecare generatie de specialisti fiind profund marcata de personalitatile care i-au invatat, educat stiintific si i-au condus pasii spre performante: Prof. Dr. C. I. Parhon, Prof. Dr. St. M. Milcu, Prof. Dr. Marcela Pitis si elevii lor.

Putem afirma ca activitatea Institutului de Endocrinologie ar putea avea urmatorul motto: ,,Secretul vietii lungi a unei institutii este pastrarea ierarhiei meritului." (Mihai Eminescu – Opera Politica).


Orar clinica

Luni - Duminica: 0:00 - 24:00

Filtre clinica

Tip: De stat
Specialitatea: Endocrinologie
Program extra: Sambata, Duminica, Non stop