Bucuresti

Stomatologie în era smart: tendințe inovatoare pentru pacienți

Stomatologie în era smart: tendințe inovatoare pentru pacienți

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
Digital Metrics
Vizualizari
271

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Știai că stomatologia este atestată ca fiind una dintre cele mai vechi ramuri ale medicinei? Cu siguranță acum câteva sute de ani nu puteam discuta, totuși, despre stomatologia cu care avem de-a face astăzi: inteligentă, rapidă, confortabilă, eficientă, minim invazivă. Putem spune că am descris complet acest domeniu în doar câteva cuvinte. Dar asta nu e tot. E și mai bine de atât. În stomatologie, nimic nu se oprește: totul se modernizează pur și simplu continuu, în fiecare zi. Totul devine din ce în ce mai plăcut pentru pacienți, iar asta nu poate decât să ne bucure.

Alături de dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog în București, astăzi vrem să te luăm într-o călătorie: să descoperim împreună cele mai inovatoare tendințe din stomatologie.

Aparatul dentar invizibil

Până nu demult, mulți pacienți, deși conștienți de problemele de aliniere ale dinților lor, refuzau să își pună aparat dentar. Pentru că înainte aveai o singură alegere la dispoziție: aparatul dentar din metal, unul destul de evident, într-adevăr. Iar dacă lucrezi într-un domeniu în care interacționezi mult cu publicul, poate nu e cea mai estetică opțiune. Însă cu siguranță una dintre cele mai inovative apariții ale secolului este invisalign - un aparat dentar invizibil, format din gutiere transparente. Extraordinar de estetic, confortabil și eficient, putem spune sincer că invisalign a revoluționat lumea ortodontică. La fel de apreciate sunt și aparatele dentare linguare, care sunt și ele, într-o oarecare măsură, invizibile.

Printarea 3D

Ai auzit până acum de fabricarea aditivată? În termeni mai comuni se referă la printarea 3D - un domeniu din ce în ce mai cunoscut și la noi, care ne permite crearea de obiecte decorative, haine, încălțăminte, accesorii și…obiecte dentare? Da, așa e - din ce în ce mai multe obiecte folosite în cabinet, instrumente și alte tool-uri, sunt realizate „de roboți”, cu ajutorul printării 3D. Această tehnologie a revoluționat mai ales implantologia, realizată acum prin tehnologia CAM / CAD, implanturile fiind făcute efectiv pe calculator. Extraordinar de precis, rapid și accesibil.

Periuțele de dinți smart

Nu, nu ne referim aici la periuțele electrice - ele nu sunt o invenție chiar atât de recentă în stomatologie. Însă noutatea și mai fascinantă sunt periuțele inteligente. Electrice și acestea, periuțele smart sunt ideale pentru cei care nu au răbdare să se spele pe dinți corect, timp de 2 minute. Pentru că te „ceartă” printr-un zgomot enervant dacă lași periuța jos mai devreme de 2 minute și te atenționează dacă te periezi incorect. Ba mai mult, o poți sincroniza cu aplicația din telefon și ai istoricul igienei tale orale acolo, accesibil oricând. Cam cool, nu?

Tele-stomatologia

Aceasta este o noutate care a apărut, mai mult sau mai puțin, involuntar în viețile noastre. În urma celor doi ani de pandemie cu coronavirus, când ne-am aflat în imposibilitatea de a merge la stomatolog, am fost nevoiți să găsim soluții. Și cum ne-am mutat viețile cu totul în spațiul online, așa s-au întâmplat și cu consultațiile stomatologice: și a apărut stomatologia digitală / la distanță / tele-stomatologia.

Practic, primești o consultație online - firește, ea nu suplinește vizita fizică la cabinet, însă îți poate aduce niște tihnă și răspunsuri până când poți ajunge la cabinet. Niciun medic nu va putea trata o carie sau un puroi la masea online - mai e până ce ajunge tehnologia acolo, însă probabil nu suntem departe.

În final, alte două tendințe inovatoare care ne plac sunt legate de empatie & educație. Medicii sunt mai empatici ca niciodată cu pacienții și le înțeleg nevoile și problemele, iar pacienții sunt din ce în ce mai deschiși înspre a se (auto)educa și înspre a învăța cât mai multe despre igiena orală.