Bucuresti

“Tango4All - Săptămâna Europeană de Tango”

Detalii stire

Categorie
Stiri divertisment
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Vizualizari
436

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Primit cu entuziasm de public la Bucureşti şi Buşteni, în perioada 9-18 septembrie, tango-ul a depăşit statutul de dans de nişă în România

Peste 2.000 de spectatori români au participat la evenimentul “Tango4All – Săptămâna Europeană de Tango”, desfăşurat în perioada 9-18 septembrie, la Bucureşti şi Buşteni, în premieră în România, în cadrul unei sărbători fără precedent în România, dedicată celui mai fascinant dans de societate şi celui mai artistic dintre dansurile sportive, tangoul. Entuziasmul, receptivitatea şi bucuria cu care publicul amator, dar şi cel profesionist (dansatori şi profesori de tango) au primit primul eveniment de acest gen din România, organizat de Asociaţia Cultură şi Tango (ACT), în cadrul unui program Erasmus+, au demonstrat că tango-ul a depăşit statutul de dans de nişă şi a devenit mai popular şi mai cunoscut, unul dintre obiectivele declarate ale proiectului Tango4All.

Agenda evenimentului, care a făcut parte din Săptămâna Europeană a Sportului, a propus publicului cursuri gratuite de tango, demonstraţii de măiestrie oferite de maeştri şi instructori de tango de nivel internaţional, proiecţii de film şi evenimente culturale, concerte, sesiuni informative şi expoziţii. Intrarea a fost liberă la evenimentele dedicate publicului larg şi contra cost la workshop-urile şi demonstraţiile de măiestrie oferite de personalităţile invitate. Săptămâna Europeană de Tango a fost celebrată şi de o serie de Şcoli de tango, româneşti sau străine, care au pregătit programe speciale pentru public. În România sunt peste 3.000 de dansatori de tango şi peste 40 de scoli de tango.

Suntem bucuroşi că am reuşit să aducem împreună profesori internaţionali, profesori locali, asistenşi de tango, organizatori de evenimente de tango, copii, tineri, seniori, care cu toţii au o pasiune comună - tango-ul argentinian. Energia creată în urma acestui eveniment dovedeşte încă o dată cât de puternic este "Tango-ul" şi câte beneficii poate aduce: menţinerea condiţiei fizice şi psihice, creşterea încrederii în sine, corectarea posturii, dorinţa de socializare, de contribuţie la bunăstarea unei comunităţi, dorinţa de a face fiecare activitate cu pasiune, dăruire şi motivaţie interioară. Scopul de a aduce tango-ul mai aproape de toate categoriile de vârstă a fost atins, însă acesta este doar începutul unei lungi experienţe de care ne vom bucura cu fiecare pas în parte, declară Anca Ionescu (foto), preşedinta Asociaţiei Cultură şi Tango (ACT), organizatorul evenimentului.

Ambasadorii “Tango4All - Săptămâna Europeană de Tango“ au fost: cântăreaţa argentiniană Analia Selis, care a invitat publicul să simtă pasiunea şi perfecţiunea tehnică a tango-ului argentinian, muzicianul, pianistul şi chitaristul Mariano Castro, dublu nominalizat la Premiile Latin Grammy (2009 şi 2010) la categoria “Cel mai bun album tango”, membru al grupului Narcotango, regizoarea Alice Barb, managerul Centrului Cultural Casa Artelor, La Morocha (Alina Dumitrescu),cea care a înființat în 2004 prima şcoală de Tango Argentinian din România – El Tango, Carmen Podgorean, Ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Argentina și Republica Paraguay.

Printre personalităţile care au conectat spectatorii români la dimensiunea internaţională a tango-ului, prin masterclass-urile şi demonstraţiile de măiestrie prezentate la Bucureşti şi Buşteni, s-au numărat:
- Maestro Carlos Enrique Maturano Luissi & Heide Maria Schmollgruber, Austria
Format în arta dansului de tango la Buenos Aires, Maestro Carlos E. Maturano are expertiză în pedagogia, istoria, tehnicile şi muzica de tango. Din 2012 este Preşedinte al National Tango Academy of Austria şi Director al "European Tango School".
- Claudio Forte & Barbara Carpino, Italia -coregrafi, profesori şi dansatori profesionişti de Tango Argentino. În 2005 au participat la MUNDIAL DE TANGO în Buenos Aires, unde au ajuns în finală la categoriile Salon şi Escenario.
- Dimitris Biskas & Mariana Patsarika, Franţa –Trăiesc şi predau la Paris, unde studiază dansul şi participă la festivaluri şi workshop-uri din întreaga Europă. Conceptul lor despre tango se bazează pe relaţia de egalitate dintre parteneri şi prin stabilirea unui contact şi unei comunicări mai bune între parteneri, graţie conexiunii tango-ului.
- Andrea Pirity & Laszló Budai, Ungaria -Laszló Budai este profesor de tango Argentinian în Ungaria şi în străinătate, coregraf la teatre din Budapesta şi profesor invitat la Hungarian Dance Academy şi University of Theatre and Film Arts. Andrea Pirity participă la festivaluri şi workshop-uri internaţionale şi deprinde tehnici şi stiluri didactice de la o serie de maeştri de.tango argentinieni şi europeni.

România a fost reprezentată de perecheaLucian Stan & Raluca Aldea, finaliştii probei de Tango Escenario la Campionatul European de Tango din Cervia, Italia, 2016. De asemenea, invitaţi speciali au fost şi campionii Italiei la tango, Emanuela Benagio şi Michele Losefaro.

Iată câteva dintre impresiile invitaţilor străini:

Laszlo Budai (Ungaria):“Sunt foarte fericit că mă aflu aici. E pentru prima oară când vin
în România ca profesor, să predau tango-ul. Sunt fericit că publicul român mă poate cunoaşte acum. Mi-ar plăcea să mai revin. Dacă românilor le place tango-ul meu, tehnica mea, îi invit la Budapesta, unde organizez workshop-uri, spectacole, am clubul meu de dans“.

Carlos Maturano (Austria): “Pentru mine tango-ul este ca o a doua natură. În 3 cuvinte, tango-ul înseamnă pasiune, libertate, prieteni. Tango-ul este ca o călătorie în interior, dar e mai dificilă când ai un suflet mic… Mesajul meu pentru publicul român este să încerce să fie… român când dansează tango“.

Heide Maria Schmollgruber (Austria): “A fost o seară minunată (n.r. – Gala La Noche de Maestros din Buşteni, 17 septembrie). Am văzut atâtea cupluri, atâtea stiluri diferite, am văzut spectacol, am văzut bucurie. Pentru mine tango-ul înseamnă fericire“.

Dimitris Biskas & Mariana Patsarika (Franţa): “Românii sunt foarte călduroşi, este a treia oară când dansăm în România şi regăsim contactul magnific cu oamenii de aici. Primul lucru pe cae îl simţi dansând e contactul cu oamenii. Tango-ul e un dans al improvizaţiei, e ca un dialog. E un dans dificil, dar se pliază tuturor categoriilor de vârste. E un dans agreabil pentru că are în el spiritul comunităţii“.

Printre cele mai importante evenimente care au avut loc la Bucureşti s-au numărat: un seminar internaţional destinat profesorilor de tango din Europa, pe 10 septembrie, la Institutul Cervantes, O Gală specială de Tango la Palatul Bragadiru, pe 11septembrie, cu intrare gratuită, o Zi a Porţilor Deschise în care Şcolile de tango din România, partenere în proiect, au oferit cursuri gratuite de tango, evenimente în aer liber cu demonstraţii outdoor la Casa Artelor, pe 10 septembrie, cu participarea unora dintre ambasadorii proiectului, muzicianul Mariano Castro şi regizoarea Alice Barb, proiecţia filmului ”Norma, dedicat dansatoarei-fenomen nonagenare din Argentina, pe 12 septembrie, spectacolul-eveniment “Luna Tango”, cu Analia Selis, Mariano Castro şi Omar Massa, spectacol care a avut mai multe reprezentaţii la Casa Artelor, în luna septembrie.
La Buşteni, pe 17 septembrie, publicul a avut acces liber la Castelul Cantacuzino, unde a urmărit cursuri gratuite de tango, iar seara, la sediul CPPI, a avut loc o Gală de tango specială -Noche de Maestros, un regal de tehnică şi măiestrie artistică oferit de maeştri de renume internaţional din 5 ţări europene.
Proiectul "Tango for all”, iniţiat de 6 ONG-uri din 5 țări europene (România, Italia, Franţa, Austria, Ungaria) şi inclus în cadrul Programului Erasmus+, a avut ca obiectiv creșterea participării europenilor de toate vârstele în activități de cunoaştere a dansului/tango-ului şi a comunităţilor de tango argentinian. Proiectul a implicat circa 50 de profesori de tango din Europa, aproximativ 300 de participanți la evenimentele locale din fiecare țară participantă la proiect și aproximativ 2.000 de participanți la evenimentul “Săptămâna Europeană de Tangodin România.

Organizatori: Asociaţia pentru Cultură şi Tango, Asociaţia Academia de Tango Argentinian

Parteneri instituţionali: Federaţia Română Sportul pentru Toţi, Institutul Cervantes, Ambasada Argentinei, Ministerul Afacerilor Externe – Programul Info Europa

Parteneri media: RFI România, Bucureşti Fm, Radio România Cultural, Sport Total Fm, Vibe Fm, Agerpres, Observator Cultural, Business Woman, Caţavencii, Nine O’ Clock, Bursa, Tonica, Actualitatea Muzicală, Ziare.com, Garbo.ro, Divahair.ro, Catchy.ro, PRWave.ro, SensoTV.ro, nuntidebasm.ro, VPTV (televiziune regională), Best Fm Prahova, Republikanews.ro, Bizbrasov.ro.