Bucuresti

Teatru si poveste pentru suflete de copii

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Vizualizari
498

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

In perioada 9-10 martie 2016, Institutul Cultural Roman, prin Direcția Romanii din Afara Granițelor, va organiza in colaborare cu Consulatul General al Romaniei la Barcelona, TEATRUL GONG din Sibiu si Asociația Culturala SpectacolArt, in provincia Catalunya, respectiv in Lerida si Guissona, o serie de evenimente culturale dedicate comunitații de romani din regiune.

Programul cuprinde: un spectacol de teatru pentru copii intitulat ”Sarea-n bucate” si un atelier de desen cu titlul „ In lumea basmelor“, atelier destinat copiilor romani si spanioli din scoala de stat spaniola din Lerida.
Spectacolele de teatru vor fi susținute in cadrul Centrului Cultural din Guissona, in data de 9 martie si in cadrul scolii de stat spaniole din Lerida in data de 10 martie.
Proiectul presupune si o donație de carte romaneasca realizata de Biserica Sfantul Gheorghe Nou, lacaş voievodal al Sfinţilor Martiri Brancoveni din Bucureşti, prin preotul paroh Emil Nedelea-Caramizaru, cu sprijinul Institutului Cultural Roman catre Parohia ortodoxa romana „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”din Lerida.
Regiunea Autonoma Cataluneza, in general, si muncipii precum Lerida, in special, sunt printre principalele destinații de migrație ale cetațenilor romani si, ca atare, acest proiect vine in sprijinul familiilor romane care emigreaza in Spania.
Nu in ultimul rand, acest proiect reprezinta o premiera in regiune, dat fiind ca pana in prezent Institutul Cultural Roman nu a realizat proiecte de acest gen in Lerida.
“Sarea-n bucate” este un spectacol despre cel mai frumos sentiment uman: IUBIREA. Iubirea parinţilor pentru copii, iubirea copiilor pentru parinţi, iubirea sincera şi curata a indragostiţiilor din totdeauna ... Inspirat din inţelepciunea basmelor romaneşti, spectacolul SAREA-N BUCATE se adreseaza tuturor, dar in mod special copiilor, care vor invaţa sa preţuiasca adevaratele sentimente statornicite intre oameni şi trainicele valorile morale: cinstea, sinceritatea, harnicia, munca.
Premiera spectacolului SAREA-N BUCATE a avut loc in 5 mai 2010 la Sibiu. Este o adaptare scrisa de Florin Grigoraş dupa basmul lui Petre Ispirescu. Un spectacol cu papuşi, copiii sunt fermecaţi de jocul acestora, de intriga naraţiunii şi de atmosfera feerica specifica basmelor. Mihaela Grigoraş interpreteaza un Menestrel care duce firul poveşti (canta, danseaza, povesteşte) iar Monica Baldea este Pajul, ajutorul de nadejde. Muzica spectacolului scrisa de Florin Grigoraş intregeşte show-ul, aduce o culoare aparte, cand melancolica, cand vesela şi ritmata.
Spectacolul SAREA-N BUCATE a reprezentat cu succes Romania la: Festivalul Cultural European ediția a 11-a organizat la Alge in mai 2010, Kids Eoro Festival Washington DC in octombrie 2010, International Puppet Festival Baku - Azerbaijan 1011, Festivalul Novembriade Wassertrudingen - Germania 2011, Festivalul Cultural European New Delhi - India 2011.