Bucuresti

Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian

Detalii teatru

Adresa
Bucuresti, Sectorul 3, Bulevardul Octavian Goga, nr. 1
Telefon
0726231802, 0754234053
Web
https://www.opereta.ro
Social links
Categorie
Teatre
Modificat
acum 6 luni si 2 saptamani
Vizualizari
6637

Voteaza & Distribuie

Prezentare teatru

Teatrul National de Opereta si Musical Ion Dacian Bucuresti

OPERETA a fost si este, ca gen muzical, deosebit de indragita de publicul romanesc. Marturie stau numeroasele companii care au existat in Bucuresti si in tara inca de acum 125 de ani. Spectacolul de opereta s-a integrat firesc in viata culturala bucuresteana, meritul apartinand trupelor ce au evoluat in vestita Gradina Otetelesanu la inceputul secolului XX. In special, Companiile Grigoriu si Leonard au cultivat si au intretinut interesul publicului pentru opereta, iar legendarul Print al Operetei-Leonard a conferit spectacolului forta magnetica de atractie.

In perioada interbelica, este meritul Teatrului Alhambra si al directorului Nicolae Vladoianu sa readuca in atentia publicului bucurestean spectacolul de opereta. In aceasta perioada, au cochetat cu opereta nume sonore ale teatrului romanesc: Radu Beligan, Ion Lucian, Nicolae Gardescu, Colea Rautu, alaturi de care a stralucit un nou print al operetei, Ion Dacian.

Intre anii 1946-1950, sectia muzicala a Teatrului Armatei a impus si a statornicit in noi dimensiuni scoala romaneasca de opereta. Gratie acestei bogate traditii, in 1950, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri, a fost infiintat Teatrul de Stat de Opereta, inaugurat in seara zilei de 7 noiembrie a aceluiasi an cu premiera „Vant de libertate" de Isaak Dunaevski.

Slujita de o pleiada de cantareti si actori, sprijinita de specialisti decisi sa nu marginalizeze genul, Opereta bucuresteana a avut un destin de invidiat. Pe scena teatrului din Splai si-au daruit viata si munca scenei lirice romanesti, in genul operetei, nume de neuitat ca: Ion Dacian, Silli Popescu, Virginica Romanovski, Maria Wauvrina, Migry Avram Nicolau, Nae Roman, Bimbo Marulescu, Toni Buiacici, George Hazgan, Valeria Radulescu, Lili Dusescu, Tamara Buciuceanu, Tiberiu Simionescu s.a. - ce au impus publicului universul fermecator al operetei.

De-a lungul anilor, succesele artistilor operetei bucurestene au depasit granitele tarii, numeroasele turnee intreprinse in mai toate tarile europene facand-i cunoscuti si apreciati - ansamblul de balet al teatrului cucerind chiar si continentul american.

Orar teatru

Luni - Vineri: 8:00 - 17:00