Bucuresti

Teatrul Tandarica

Detalii teatru

Adresa
Bucuresti, Strada General Eremia Grigorescu, nr. 24
Telefon
0213152377
Web
https://www.teatrultandarica.ro
Social links
Categorie
Teatre
Modificat
acum 1 saptamana si 21 ore
Vizualizari
7023

Voteaza & Distribuie

Prezentare teatru

Teatrul Tandarica Bucuresti

Teatrul TANDARICA a fost fondat in anul 1945, iar prima sa sectie, cea de marionete, a fost condusa de actrita Lucia Calomeri, ajutata de scenografii Elena Patrascanu, Alexandru Bratasanu, Lena Constante si Ileana Popescu. Din prima echipa de artisti faceau parte regizorul Nicolae Massim si marionetistii: Dorina Tanasescu, Antigona Papazicopol, Lucia Georgescu s.a. In 1949, Margareta Niculescu (actualul presedinte de onoare UNIMA), noul director al institutiei, a pus bazele sectiei de papusi a teatrului, impreuna cu Renee George Silviu (director de scena) si Stefi Nefianu, Fifi Bradu, Rita Stoian, Carmen Stamatiade – artisti papusari. Lor li s-au alaturat mai tarziu artistii plastici: Liviu Ciulei, Ella Conovici, Ioana Constantinescu, Mioara Buescu, regizorul Stefan Lenkisch, artistii papusari: Brandusa Zaita Silvestru, Justin Grad, Misu Pruszinski, Costel Popovici, Valeriu Simeon etc. Aici au montat regizorii: Radu Penciulescu, Silviu Purcarete, Catalina Buzoianu, Cristian Pepino, Victor Ioan Frunza, Ildiko Kovacs, Irina Niculescu, Felix Alexa, Ion Caramitru s.a.

Inainte de 1989 s-au montat spectacole care au impus noi modalitati de expresie in teatrul de animatie: Umor pe sfori, Micul print, Cartea cu Apollodor, Cele trei neveste ale lui Don Cristobal, Eu si materia moarta, Cabaret-issimo, Peter Pan, Ninigra si Aligru, Petrica si lupul, Tyl Eulenspiegel, Petruska, Don Quijote etc. Tot aici s-au tinut patru editii (1958, 1960, 1965 si 1998) ale Festivalului International al Teatrelor de Papusi si Marionete. In 1978 Teatrul TANDARICA a castigat Premiul Erasmus pentru contributia importanta la formarea profilului estetic al teatrului de papusi contemporan. A intreprins numeroase turnee, a participat la festivaluri pe aproape toate continentele, obtinand si alte premii de creatie si interpretare. Ca o forma de rezistenta artistica impotriva regimului politic au ramas celebre Nocturnele de la TANDARICA.

In perioada 1986-1999 directorul teatrului este Michaela Tonitza-Iordache, sub a carei conducere s-au jucat spectacole importante precum Visul unei nopti de vara, Adunarea pasarilor, Furtuna, s-au montat pentru prima data opere cu papusi - Cenusareasa si Bastien si Bastienne - si spectacole care au tinut mult timp capul de afis al teatrului: Motanul incaltat, Pinocchio, Harap Alb.

Din anul 2000, conducerea teatrului a fost incredintata lui Calin Octavian Mocanu, care este si Secretar General UNIMA-Romania, presedintele partii romane a acestei uniuni de breasla fiind regizorul Cristian Pepino. In aceasta ultima perioada Teatrul TANDARICA si-a propus sa incurajeze in mod special debuturile artistice in teatrul de animatie.

Noi spectacole de success: Frumoasa si Bestia, Pacala, Capra cu trei iezi, Jack si vrejul de fasole, Dragostea celor trei portocale, prezentate la diverse festivaluri nationale si internationale si incununate cu prestigioase premii. Cristian Pepino indruma o noua generatie de artisti, care debuteaza in arta regiei de animatie: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Daniel Stanciu etc.

Pe langa cele doua sali ale teatrului, cea din Calea Victoriei (pentru papusi) si cea din Piata Lahovari (pentru marionete), in anul 2003 s-a inaugurat Studioul AnimArt, dedicat cercetarii si experimentului in arta animatiei, cu spectacolul Faust, in regia colectiva a trei dintre actorii talentati ai teatrului: Gabriel Apostol, Ioan Brancu si Mariana Zaharia.

Orar teatru

Luni - Vineri: 8:00 - 17:00