Bucuresti

Tinerii fără școală și slujbă din București și Ilfov primesc a doua șansă pentru un viitor mai bun

Tinerii fără școală și slujbă din București și Ilfov primesc a doua șansă pentru un viitor mai bun

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 4 luni si 3 saptamani
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
215

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

410 tineri din București și Ilfov, care au abandonat școala sau nu au fost niciodată la școală, vor fi sprijiniți să-și continue studiile și să se integreze pe piața muncii.
În București și Ilfov sunt foarte mulți tineri care au abandonat școala timpuriu sau nu au fost niciodată la școală, iar acum nu reușesc să se integreze pe piața muncii. Acești tineri fac parte din așa-numita generație NEETs, fenomen cunoscut nu doar la noi în țară, ci și la nivel european, și chiar mondial. Tinerii NEETs (not in employment, education or training) nu au fost la școală niciodată sau au abandonat școala la un moment dat, motiv pentru care nu reușesc să se angajeze.

Din fericire, fenomenul NEETs se află în atenția autorităților de la nivel național și european de câțiva ani buni. Așa se face că Uniunea Europeană a finanțat în multe state mai multe proiecte și programe de tip a doua șansă, care au ca obiectiv soluții practice pentru re-aducerea acestor tineri în învățământul obligatoriu, susținerea lor prin orientare și consiliere, precum și îndrumarea lor propriu-zisă spre o meserie (inclusiv, ajutor pentru formularea unui CV, identificarea unor locuri de muncă potrivite și chiar susținerea celor care vor să dezvolte o idee de business).

În România, unul din proiectele care abordează soluții clare pentru ajutorarea acestor tineri este "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi", susținut de Asociația Institutul Pentru Politici Sociale, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Proiectul se adresează tinerilor NEETs din București și Ilfov și este gândit pentru identificarea, înscrierea și sprijinirea continuă a 410 persoane.

Cine sunt tinerii care pot beneficia de "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi"? Pentru a putea să se înscrie în proiect, tinerii trebuie să îndeplinească o serie de condiții:

 • să locuiască în București sau Ilfov
 • să nu fie angajați
 • să aibă între 16 și 29 de ani
 • să nu fi fost vreodată la școală sau să fi întrerupt școala timpuriu.

Ce avantaje au tinerii care se înscriu în proiectul "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi" și urmează programul "A doua șansă"? Proiectul este unul de educare și formare profesională și își propune să ofere șansa acestor tineri defavorizați să aibă un viitor mai bun și mai stabil, cu un loc de muncă bine plătit.

După ce vor fi incluși în programul "A doua șansă", componentă a proiectului "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi", tinerii își vor putea dezvolta abilitățile sociale, vor putea să deprindă o meserie și să obțină o calificare pentru aceasta. Vor interacționa cu profesori și consilieri care îi vor susține și îi vor motiva să termine școala, având o diplomă în mână și reușind astfel să se angajeze mult mai ușor.

Care sunt motivele pentru care tinerii NEETs din București și Ilfov ar trebui să se înscrie în programul "A doua șansă" din cadrul proiectului?

 • pentru că vor avea oportunitatea de a termina școala și de a avea o diplomă de studii sau o calificare profesională
 • pentru că vor interacționa cu tineri asemenea lor
 • se vor integra mai ușor în societate și nu vor mai fi marginalizați
 • pentru că vor avea posibilitatea de a se angaja pe un post mai bine plătit, ținând cont de numărul de clase absolvite
 • pentru că programul este gratuit și foarte flexibil (cursurile se pot ține și în weekend sau seara, astfel că acesta nu va interfera cu alte activități sau responsabilități familiale ori profesionale)
 • pentru că, mai departe, cei cu abilități antreprenoriale, vor putea să-și deschidă propria afacere, conform proiectului "Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi"
 • având un loc de muncă mai bine plătit, tinerii se vor bucura de independență financiară
 • un loc de muncă stabil vine la pachet cu o pensie asigurată la bătrânețe, cu mai multe oportunități și cu o viață mai bună.

Proiectul pleacă de la ideea că orice ajutor oferit tinerilor reprezintă un pas în față spre noi oportunități și spre un viitor mai bun. 410 tineri vor beneficia de acest proiect și vor fi încadrați pe piața muncii, nemaifiind o problemă, ci devenind o resursă utilă și valoroasă pentru societate. În cele din urmă, nu doar tinerii participanți vor beneficia de pe urma proiectului, ci și întreaga societate.

Toate detaliile pot fi găsite pe pagina proiectului https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.

Sursa foto: freepik.com