Bucuresti

Tipuri de creioane de desen: cum să alegi creionul potrivit pentru proiectul tău?

Tipuri de creioane de desen: cum să alegi creionul potrivit pentru proiectul tău?

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 1 luna si 2 saptamani
Vizualizari
65

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Desenul este o artă care poate fi explorată la orice vârstă, mai ales dacă vrei să găsești un hobby pe gustul tău și care te poate ajuta să îți dezvolți creativitatea. Pentru a putea face primii pași corecți, ai nevoie de instrumentele potrivite pentru tipul de proiect pe care îl întreprinzi.

Iată care sunt tipuri de creioane de desen și cum îl alegi pe cel potrivit:

Tipuri de creioane în funcție de bază


Există mai multe tipuri de creioane colorate profesionale care se clasifică în funcție de bază. Aceasta poate fi:

  • pe bază de ceară;
  • pe bază de ulei;
  • solubile în apă.

Creioanele cerate au o textură fină și o aderență ușoară pe suprafața hârtiei. De asemenea, datorită bazei de ceară este foarte ușor să aplici mai multe straturi de culoare pe același desen, fără a-ți face probleme. Creioanele cerate se găsesc într-o gamă variată de culori și nuanțe, fiecare mai intense decât celelalte, în funcție de tipul de desen și de nivelul de cunoștințe.

Creioanele pe bază de ulei folosesc uleiul pentru a bloca pigmentul, dar conțin și o cantitate de ceară. Diferența stă în consistență. Creioanele pe bază de ulei se încadrează într-un interval de consistență mediu spre moale. Acest tip de creioane este și mai greu de șters, ceea ce poate fi o problemă pentru începători, care au nevoie flexibilitate dacă fac greșeli.

Creioanele solubile în apă sunt, practic, acuarele sub formă solidă. Pigmentul acestor creioane poate fi subțiat și modificat dacă sunt îmbibate în apă sau dacă se aplică pe o hârtie umedă. Creioanele solubile în apă se pot combina cu ușurință cu acuarelele. Pentru începători va dura mai mult până se obișnuiesc, dar aceste creioane lărgesc paleta de posibilități în desen.

Tipuri de creioane pentru schițe


În afara universului creioanelor colorate sunt important de notat informațiile despre creioanele pentru schițe. Se recomandă ca acestea să fie alese sub formă de set, pentru a avea mereu toate creioanele potrivite. Iată ce trebuie să știi despre creioanele pentru schițe și cum se recunosc:

  • H inscripționat pe creion indică duritatea minei creionului (hardness);
  • B inscripționat pe creion indică intensitatea negrului (blackness);
  • F indică finețea vârfului creionului;
  • HB indică o mină situată între H și B, mai exact un creion care poate fi folosit atât la scris, cât și la desen.

Creioanele pentru schițe mai pot fi identificate și după compoziția minei. Mina acestora poate fi din grafit sau cărbune. Creioanele cărbune au o compoziție dintr-o combinație de cărbune și ceară, iar negrul rezultat pe hârtie este mult mai intens. Seturile de creioane de grafică sunt recomandate pentru cei care își doresc să experimenteze cu desenul și să descopere posibilitățile în materie de creioane.

Creioane pentru desen hard sau soft?


Creioanele pentru desen soft sunt mai ușor de folosit, deoarece culoarea se aplică rapid pe hârtie și culorile se combină ușor, în cazul creioanelor colorate. Acestea au mai mult pigment și culorile sunt mai intense. Creioanele pentru desen hard pot fi ascuțite mai mult și sunt potrivite pentru proiectele cu multe detalii, care necesită și un vârf foarte bine ascuțit. Culoarea se aplică mai greu și este nevoie de mai multă îndemânare pentru a nu apăsa creionul până în punctul în care degradează hârtia.

Alege creioanele potrivite pentru desenele pe care vrei să le încerci și cere sfatul experților din magazine când ai nevoie de informații adiționale.

Sursa foto: pexels.com