Bucuresti

Ultima insulta: Gabriel Resources da in judecata Romania pentru Roaia Montana!

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 8 ani si 10 luni
Vizualizari
583

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ultima insultă: Gabriel Resources dă în judecată România
pentru Roșia Montană!
21 iulie 2015! Aceasta este ziua când localnicii din Roșia Montană au obținut confirmarea indirectă a faptului că localitatea lor este salvată de la distrugere. Compania Gabriel Resources a recunoscut, într-un comunicat de presă, că a pierdut speranța privind exploatarea celui mai mare zăcământ de aur din Europa, anunțând în același timp că a depus o plângere la Centrul Internaţional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiţii al Băncii Mondiale. Gabriel Resources cere compensații de la statul român pentru neputința sa de a exploata cei patru munți ai Roșiei Montane. Proiectul s-ar fi tradus în extracția în carieră deschisă și cu cianură a 314 tone de aur și 1500 de tone de argint, exproprierea a sute de localnici și construirea unui imens iaz de reziduuri, al cărui baraj ar fi avut peste 180 de metri înălțime.
Gabriel Resources a fost nevoit să asiste la evoluția celei mai importante mișcări sociale din România. Implicarea cetățenilor a fost, fără excepție, direcționată către instituții ale statului român, tocmai pentru ca acesta să își respecte propriile legi. Au fost semnalate ilegalități și au fost expuse în spațiul public acuzații de corupție la toate nivelurile de putere. Înfrângerea lui Gabriel Resources este un indicator clar al angajamentului cetățenilor români pentru respectarea drepturilor, pentru libertate și democrație. Campania ce s-a întins pe o perioadă de 15 ani a contribuit la întărirea tinerei și fragilei democrații din România, inițiind un proces de echilibrare a balanței de putere cetățean-stat.
Planurile companiei de a-și vedea proiectul pornit nu s-au prăbușit datorită corupției din România, ci dimpotrivă, au ajuns atât de departe tocmai din cauza ei. Statul român a devenit mai puternic și independent pe măsură ce oficiali corupți au fost expuși. Singura șansă a Gabriel Resources de a părăsi România cu banii contribuabililor în buzunar este dacă oficialii din guvern vor face “blat” sau dacă vor angaja o firmă de avocatură mai apropiată de interesele companiei miniere, decât de cel național. Prezentul proces de arbitraj nu face decât să dovedească încă o dată că aceste clauze ISDS sunt menite să sărăcească o țară de sume comparabile cu bugetele anuale alocate sănătății sau educației. Campania Salvați Roșia Montană cere Guvernului României transparență totală privind acest arbitraj și ca un reprezentant al campaniei să fie prezent la toate audierile ce vor avea loc.
"Ceea ce reiese cel mai evident din acest arbitraj este că Gabriel Resources consideră profitul mai important decât oamenii, că voința unor miliardari de pe Wall Street poate fi mai presus de legile unei națiuni. Este culmea tupeului să vii și să propui un proiect ilegal, să-l vezi respins și apoi să ceri compensații. Sunt trei lucruri deja foarte bine cunoscute și înțelese de toată lumea: numeroase sentințe ale justiției au declarat proiectul de minerit ilegal de-a lungul timpului, localnicii alături de zeci de mii de cetățeni mereu s-au opus vehement, iar numeroși politicieni acuzați sau chiar condamnați de corupție au fost singurii convinși de interesele companiei. Acesta este începutul sfârșitului pentru o afacere foarte proastă.", a adăugat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

România nu trebuie să fie penalizată pentru faptul că este o țară democratică, cu instituții care spun nu solicitărilor absurde de modificare a legislației pentru aprobarea proiectelor ilegale. Aceste schimbări legislative vizau inclusiv acordarea dreptului companiilor miniere private de a expropria proietăți legal deținute de către cetățeni.

Campania Salvați Roșia Montană cere sprijinul și solidaritatea tuturor prietenilor și susținătorilor săi împotriva clauzelor ISDS și a corupției. Uniți salvăm Roșia Montană!