Bucuresti

Un birou de avocatura ai carui avocati sunt cunoscuti la CEDO

Un birou de avocatura ai carui avocati sunt cunoscuti la CEDO

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 3 luni si 3 saptamani
Apartine de
Perspektive Vision
Vizualizari
77

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

E linistitor pentru orice european sa stie in cazul in care instantele din tara lor il nedreptatesc, exista o cale de atac superioara la CEDO. Un dosar este admis la instanta europeana numai daca indeplineste niste reguli, dar exista un birou de avocatura specializat in consultanta CEDO.

Sotii Grigoriu au o experienta de peste 25 de ani ca membri ai Baroului din Bucuresti, dar s-au specializat si in dosare CEDO. La Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), rejudecarea este admisă într-un număr limitat de cazuri, în conformitate cu articolul 43 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Romanii se gandesc cu mandrie ca dintre acele cazuri, unele provin din Romania datorita acestor avocati care lupta cu intreaga lor energie si pricepere pentru drepturile omului.

Rejudecarea poate fi solicitată atunci când o persoana afirmă că a fost prejudiciată de o hotărâre definitivă a unei instanțe naționale sau cand este discriminata si supusa unui tratament inuman de catre o institutie a statului. Pentru a admite o cerere de rejudecare la CEDO trebuie sa fie indeplinite urmatoarele trei conditii: persoana trebuie să fi fost direct si individual afectata de hotararea instantei nationale. Din pacate, oamenii se trezesc si in arest nevinovati din cauza unor procese care nu se desfasoara cum ar trebui sau primesc o pedeapsa prea mare pentru ilegalitatile savarsite din cauza ca nu sunt audiati toti martorii sau nu sunt examinate atent toate documentele puse la dosar.

Reprezinta una dintre cele mai mari nedreptati sa li se ia ani din viata unor oameni! Privarea de libertate este deosebit de traumatizanta. Persoana trebuie să fi avut posibilitatea de a-si prezenta cazul in fata instantei nationale. Dosarul se inainteaza la CEDO dupa ce exista o hotarare definitiva data de catre instantele din tara prin care s-a incalcat cel putin un articol din Conventia pentru Drepturile Omului.

In cazul in care CEDO decide sa admita cererea de rejudecare, va examina fondul cazului si va emite o hotarare in privinta prejudiciului suferit de persoana respectiva. Daca hotararea este favorabila persoanei, aceasta poate primi o reparatie financiara pentru prejudiciul suferit. Multi romani care au ajuns la CEDO au primit despagubiri de 10 000 de euro, de 20 000 de euro sau de 30 000 de euro. Un detinut caruia ii intra in cont suma aceasta va putea sa supravietuiasca la iesirea din inchisoare, cand omul este marginalizat, dupa cum se stie. Greu este acceptat intr-un post cineva care a fost in arest pentru ca oamenii nu au incredere in el. Din cei 10 000 de euro sau 20 000 de euro poate incepe o afacere din care sa traiasca.

CEDO a rejudecat peste 200.000 de cazuri de la infiintarea sa in 1959 pana in prezent. Multe dintre acestea au fost cazuri individuale in care o persoana a sustinut si demonstrat ca drepturile sale garantate de Conventie au fost incalcate de catre statul respectiv. CEDO a decis in favoarea reclamantilor intr-un număr semnificativ de cazuri, acordand reparatii financiare si impunand statului respectiv sa ia masuri pentru a evita repetarea incalcarilor în viitor. Prin urmare, avocatii specializati in CEDO isi aduc contributia la dezvoltarea dreptului din tara in care isi desfasoara activitatea si la respectarea drepturilor omului in tara respectiva.

In cazul "S.A.S. c. Frantei", CEDO a decis in favoarea unei femei care a sustinut ca a fost discriminata pe motiv de gen de catre autoritatile franceze dupa ce a purtat un val islamic in public. CEDO a gasit ca Franța a incalcat dreptul la libertatea de religie al reclamantei si a ordonat statului sa o acorde o reparatie financiara. Dupa cum nu i se poate impune unei persoane cu ce anume sa se imbrace in public, adica nu poate fi stabilita o uniformizare a individului prin tinuta, nu este moral sa fie discriminat cineva care apartine unei minoritati pentru ca doreste sa afiseze apartenenta sa la acel grup. Libertatea de decizie si libertatea de exprimare a omului sunt aparate de articolele din Conventia pentru Drepturile Omului.

Omul modern este norocos fiindca poate intoarce in favoarea sa si o hotarare judecatoreasca data de instantele din tara in care traieste, daca i se pare nedreapta. In trecut, dreptatea era a celor care si-o faceau prin abuz de putere, iar in prezent este a celor indrazneti care investesc in ea. Munca avocatului care pregateste un dosar pentru CEDO sau o pledoarie in engleza sau in franceza nu este deloc usoara, dar persoana care este decisa sa lupte pentru victoria ei, trebuie sa meraga pana la capat, fiindca daca este lasa li se va intampla si altora ce i s-a intamplat ei.

Instantele romanesti sunt multa mai atente cand romanii se intorc victoriosi de la CEDO sa nu mai repete anumite greseli, prin urmare, un asemenea demers contribuie la imbunatatirea societatii. De pilda, unui detinut i s-a refuzat audierea unor martori care puteau aduce mai multa lumina in cazul sau si o incadrare mai usoara. De la CEDO, persoana respectiva care a fost asistata de sotii Grigoriu s-a intors cu o depagubire de zeci de mii de euro si cu diminuarea pedepsei. In mod cert ca incepand din acel moment, instantele au audiat toti martorii. Instantele din toate statele europene sunt atente sa nu incalce niciunul din drepturile oamenilor prevazute in conventie.

CEDO a facut vietile cetatenilor europeni mult mai bune, iar avocatii care ofera consultanta si sustinere concetatenilor lor sa obtina rejudecarea procesului la aceasta prestigioasa institutie merita toata pretuirea. Sotii Grigoriu reprezinta o alegere care duce la castigarea proceselor atat pe plan intern, cat si la CEDO.