Bucuresti

Un conductor rigid este o solutie foarte obisnuita si rentabila pentru realizarea sistemelor electrice!

Un conductor rigid este o solutie foarte obisnuita si rentabila pentru realizarea sistemelor electrice!

Detalii

Categorie
Stiri Tehnologie
Modificat
acum 5 luni si 4 zile
Vizualizari
266

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Instalatia electricaintr-o locuinta este probabil la felde importanta precum fundatia si acoperisul, deoarece un cablu care nu este conectat corespunzator poate provoca un incendiu sau un scurtcircuit. Din punctul de vedere al expertilor un conductor rigid este o solutie foarte obisnuita si rentabila pentru realizarea sistemelor electrice!

In aplicatiile electrice, cum ar fi ansamblurile de cabluri si cablaje, alegerea sarmei cu toroane fata de sarma solida va depinde de cerintele postului. Diferentele fizice dintre cele doua fire sunt destul de directe: un fir solid consta dintr-un miez metalic solid, in timp ce firele cu toroane sunt facute dintr-o cantitate de fire mai subtiri care sunt rasucite impreuna intr-un manunchi organizat.

In alegerea firului potrivit de utilizat, exista o serie de considerente si argumente pro si contra care vor determina decizia, dar factorii cheie sunt:
- Sarcina de amperaj si aplicare;
- Calibrul de sarma;
- Tipul de metal care va fi folosit;
- Cheltuieli.

Atat firele pline, cat si cele solide sunt folosite de ingineri intr-o mare varietate de cazuri. In orice caz, exista avantaje si dezavantaje ale sarmei toronate fata de sarmele solide care duc la alegerea unuia fata de altul pentru fiecare aplicatie particulara.

Sarma solida consta dintr-un singur fir (sau miez) de sarma care este izolat cu un material neconductor. Sarma toronata consta dintr-un manunchi de fire de ecartament mic comprimate si izolate cu un material neconductor. Sarma solida consta dintr-un singur toron (sau miez) de sarma care este izolat cu un material neconductor si este predispus sa se rupa mai usor si nu creeaza o conexiune la fel de buna ca sarma torsadata. Sarma toronata consta dintr-un manunchi de fire de ecartament mic comprimate si izolate cu un material neconductor. Conductoarele cu toroane sunt excelente pentru aplicatiile care necesita indoiri repetate fara a deteriora cablul.

Conductoarele de sarma toroane sunt preferate pentru:

Flexibilitatea conductorilor este mult mai mare la conductorii cu toroane, ceea ce le face mai usor de instalat. Durata de viata a flexibilitatii este mai lunga in comparatie cu conductorii solizi. Conductorii torti pot suporta mai multe vibratii si indoire inainte de a ajunge la punctul de rupere. In general, cu cat esuarea este mai fina, cu atat conductorul este mai flexibil. Firul solid are o capacitate mai mare si exista mai putina cadere de tensiune, mai putina coroziune, sunet fara pierderi (raport de zgomot mai mic), o conexiune mai durabila si stabila. In plus, firele solide sunt mai putin costisitoare si potrivite in aplicatii in aer liber.

Avantajele firului solid:
- Terminare si conexiune perfecta
- Capacitate mare in comparatie cu sarmele tordante avand aceeasi dimensiune
- Sunet clar (mai putin zgomot datorita atenuarii scazute) si performanta buna de transmisie cu frecvente inalte
- Rezistenta mai mica si anticorozive in aplicatii interioare/exterioare
- Cadere de tensiune scazuta si potrivita pentru aplicatii pe distante lungi
- Mai putin costisitoare in comparatie cu firele cu toroane.

Daca diametrul ambelor fire este acelasi, firul solid va transporta mai mult curent decat firul cu toroane. Acest lucru se datoreaza faptului ca aria sectiunii transversale a sarmei solide este mai mare decat a sarmei spiralate, deoarece exista un spatiu de aer intre firele conductorului din acesta. Din acest motiv, un electrician trebuie sa aleaga o dimensiune adecvata a firului in functie de ecartamentul firului si de puterea pentru aplicatia dorita.

Un alt fenomen cunoscut sub numele de curent cu efect de piele care curge pe suprafata exterioara a conductorului in loc de intregul conductor are loc in curentul alternativ cu frecventa. Acesta este motivul pentru care sunt folosite fire pline pentru transmisia de putere mare. Daca va construiti casa sau va ganditi sa actualizati firele si cablurile din casa voastra, trebuie sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:

Calitatea materialului conductor

In general, exista doua tipuri de fire - cupru si aluminiu. Fara indoiala, cuprul este un conductor mai bun de electricitate si are performante mai bune in cazul conductiei de electricitate. Cuprul de calitate electrolitica este cel mai bun material conducator din punct de vedere economic pentru fabricarea firelor, deoarece este foarte ductil si are o rezistenta scazuta, oferind o conductivitate de 100%.

Dar atunci cand se masoara conductivitatea, trebuie luati in considerare si alti factori, si anume dimensiunea cablurilor si materialele de izolatie utilizate. In cazul tensiunii super-inalte transportate pe distante mai lungi, aluminiul este preferat deoarece este mai economic decat cuprul. Aluminiul este, de asemenea, ieftin in comparatie cu cuprul si, prin urmare, este utilizat in mod viu la fabricarea cablurilor de alimentare electrica. Utilizarea aluminiului in firele de fabricatie nu este recomandata, deoarece are rezistenta mai mare si conductivitate scazuta.

Izolatie

Izolatia sunt termenii folositi pentru materialul care izoleaza conductorul gol, facandu-l sigur pentru instalare. PVC de calitate ignifuga (policlorura de vinil) ar trebui sa fie intotdeauna utilizat ca material izolator. Izolarea cablurilor se face cu PVC FR, iar invelisul poate fi din PVC de calitate FR sau non FR.

Flexibilitate

De obicei, in prezent, pe piata sunt disponibile fire conductoare flexibile. Totusi, in unele buzunare sunt disponibile si fire conductoare solide, dar ar trebui sa folositi intotdeauna fire flexibile, deoarece sunt usor de asezat in conducte, prietenoase cu electricienii. Firele flexibile au un numar mai mare de conductori torti in comparatie cu firele solide, oferind astfel mai multa flexibilitate firelor.

Producatori si vanzatori de incredere


Piata este inundata de diverse marci de fire, dintre care unele indeplinesc standardele cerute. Astfel, este foarte important sa cunoastem producatorul si vanzatorul care produce doar fire conform standardului si vanzatorul care vinde doar material de calitate al companiilor organizate.