Bucuresti

Universitati de vara pentru elevi

Detalii curs

Categorie
Cursuri educatie
Modificat
acum 7 ani si 11 luni
Vizualizari
2126

Voteaza & Distribuie

Prezentare curs

1000 de elevi vor gusta viața de student in aceasta vara!

Peste 1000 de elevi de clasa a XI-a din Romania vor vedea pe pielea lor cum e sa fii student in cadrul programului „UniversitaÈ›i de Vara pentru Elevi", lansat de AlianÈ›a NaÈ›ionala a OrganizaÈ›iilor StudenÈ›eÈ™ti din Romania (ANOSR) alaturi de Consiliul NaÈ›ional al Elevilor (CNE).
Elevii pot gusta viața de student in una din cele 12 universitați din 9 centre universitare implicate in cel mai amplu program național de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare de catre elevii din Romania. Timp de 14 zile aceștia vor merge la cursuri și seminarii, da examene, participa la traininguri, dezbate probleme importante pentru educație și tineret și vor trai studențește, dormind in camine și mancand la cantine și localuri specifice. Pentru a se inscrie, doritorii trebuie sa acceseze situl http://www.universitatipentruelevi.ro
Reprezentanții studenților și ai elevilor cred ca prin acest program pot taia de la radacini motivele abandonului școlar universitar in randul participanților și pot reda tinerilor o imagine corecta legata de beneficiile urmarii unei facultați, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra invațamantului atat in mediul preuniversitar cat și in cel universitar.
„Aproape jumatate din studenÈ›i renunÈ›a la facultate, in mare parte din cauza ca nu È™tiu dinainte daca facultatea li se potriveÈ™te dar È™i pentru ca nu cunosc costurile È™i alte detalii relevante. In plus mulÈ›i studenÈ›i nu È™tiu de la inceput ca se pot implica in organizaÈ›ii studenÈ›eÈ™ti, ce drepturi au È™i cum È™i le pot apara, ce oportunitaÈ›i ofera oraÈ™ul gazda. Toate sunt probleme la care ne dorim sa raspundem prin acest program" – Mihai DragoÈ™, preÈ™edinte ANOSR.
Organizatorii proiectului argumenteaza necesitatea acestuia și prin faptul ca la nivelul Uniunii Europene se preconizeaza ca cererea de absolvenți de studii superioare pe piața forței de munca va crește cu aproximativ 16 milioane pana in 2020, pe cand cea pentru personal necalificat va scadea, in aceeași perioada, cu aproximativ 12 milioane. In Romania, absolvenții de studii superioare au cu 30% mai multe șanse sa se angajeze decat absolvenții de studii medii și de doua ori mai multe șanse decat cei cu nivel scazut de educație.
UniversitaÈ›ile in care organizaÈ›ii studenÈ›eÈ™ti membre sau partenere ale ANOSR implementeaza programul sunt: Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Bucuresti, Universitatea din Oradea, Universitatea Dunarea de Jos din Galati , Universitatea „Stefan cel Mare" din Suceava, Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea Europei de Sud-Est Lumina din Bucuresti È™i Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din IaÈ™i.
Proiectul este susținut de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Educației Naționale și realizat cu sprijinul mai multor parteneri, printre care Consiliul Tineretului din Romania, Transilvania L!ve, Qual Media și 123 Contact Form.