Bucuresti

Valahia, Moldova, Basarabia la 1769

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 10 luni si 3 saptamani
Vizualizari
445

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 28 martie 201718:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Valahia, Moldova, Basarabia la 1769 - un nou concert al Stagiunii „Cartografii Sonore” la MNHCV

În fiecare final de lună, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, muzica va dezvălui povestea unei hărți alese din vremuri îndepărtate. O poveste nouă se va contura, despre o hartă veche, ce va prinde viață prin acordurile de muzică clasică. Iar prin prezența unui specialist, vom realiza o conexiune istorică între harta propusă și repertoriul fiecărui concert. Alături de oaspeți de seamă, vor fi invitați, în compania hărților, tineri muzicieni excepționali din România. La eveniment, accesul se va face prin solicitarea unei rezervări, mai multe detalii, în rândurile ce urmează.

În seara zilei de marți, 28 martie, începând cu ora 18:00, publicul este invitat să descopere un nou teritoriu istoric prin intermediul muzicii clasice.

Harta în jurul căreia se va desfășura evenimentul este Tabula Geographica - despotatus Wallachiae, atque Moldaviae, Provinciam Bessarabiae ... - editată la Amsterdam în anul 1769 de către moștenitorii faimosului cartograf J.B. Homann.

Evenimentul se va bucura de prezența Excelenței Sale domnul Mihai Gribincea, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova. Excelența sa va prezenta harta care va deveni ulterior exponatul vedetă al lunii aprilie la MNHCV, beneficiind de o prezentare și expunere aparte.

Cuvântul înainte va aparține doamnei Director a MNHCV, Cristina Toma, și domnului Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR. Domnul Adrian Năstase, a cărui colecție de peste 700 de hărți donată Statului constituie nucleul central al patrimoniului MNHCV, va fi prezent la eveniment.

Vor fi invitate să concerteze la vioară: Iolanta Eremie și Diana Ciudin, invitate speciale din Republica Moldova.
Programul serii va cuprinde lucrări de J.S. Bach, Eugen Ysaye, George Enescu.
Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Republica Moldova.