Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Vrei să-ți amenajezi singur aleile din curte? Iată ce pași trebuie să urmezi

Vrei să-ți amenajezi singur aleile din curte? Iată ce pași trebuie să urmezi

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 4 ani si 3 saptamani
Vizualizari
620

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Amenajarea grădinii este un proiect creativ și plin de provocări, în care mulți proprietari vor să se implice. Așa cum se ocupă singuri de flori, de gazon și pomii, vor să realizeze pe cont propriu și amenajarea terasei și aleilor din curte. Deși nu este o muncă foarte dificilă, pentru ca aceste alei să fie corect amenajate și să reziste mult timp trebuie respectate câteva reguli clare. Dacă și tu vrei să te apuci de acest proiect ambițios, venim în ajutorul tău cu acest articol, în care îți prezentăm pașii pe care îi ai de urmat.

1. Stabilirea proiectului

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să pregătești proiectul pentru amenajarea aleilor. Astfel, este nevoie să stabilești foarte clar următoarele detalii:

  • Câte alei vrei să amenajezi
  • Dimensiunile și forma aleilor
  • Destinația acestor alei (pot fi pietonale sau rutiere)
  • Materialul pe care vrei să-l folosești (poți amenaja alei din pietriș, din beton turnat sau din pavele vibropresate.)
  • Culoarea și modelul pavelelor (poți alege dintr-o gamă foarte variată de modele: pavele dreptunghiulare, în formă de romb sau pavele floare, astfel încât să se integreze perfect în stilul de amenajare a grădinii.)

2. Pregătirea terasamentului

Zona în care vei amenaja aleile trebuie să fie delimitată cu țăruși și sfoară, conform măsurătorilor efectuate. Urmează decopertarea, care presupune îndepărtarea unui strat de pământ de 10-35 cm grosime. În acest fel vei obține o pantă ușoară, cu suprafață plană. Folosind un strat de balast, vei realiza compactarea în mai multe straturi succesive, cu ajutorul plăcii vibrante.

3. Montarea bordurilor

După compactarea infrastructurii, este momentul să montezi bordurile. Montarea bordurilor trebuie să fie însă realizată înainte de aplicarea patului de nisip (ultimul strat de nisip). Cu ajutorul unei nivele vei obține cotele bordurilor, iar folosind un teodolit vei putea alinia corect fiecare element. Bordurile trebuie montate pe o fundație de beton cu dimensiuni de aproximativ 10x15 cm.

4. Aplicarea patului de nisip

Este momentul să aplici stratul final de nisip, care trebuie să aibă o grosime de aproximativ 6 cm. Nisipul va fi compactat apoi cu placa vibrantă, iar nivelarea lui se face cu ajutorul unor țevi, pentru a putea obține o pantă de scurgere de cel puțin 1%. Ai mare grijă să nu calci pe suprafața de nisip!

5. Montarea pavelelor

Ca să nu fie nevoie de tăierea pavelelor, trebuie să începi așezarea lor pornind de la o linie dreaptă sau dintr-un colț de 90 de grade. Metoda este simplă: așezi pavelele unele lângă altele pe stratul de nisip, corect aliniate și apoi le bați ușor cu un ciocan de cauciuc. După ce ai montat primele pavele, trebuie să folosești un boloboc, pentru a verifica înclinarea pantei. Nu uita să asiguri un drenaj corect al aleilor!

6. Umplerea rosturilor

După ce ai terminat montarea pavelelor, e momentul să presari un strat de nisip uscat, pe care să-l introduci apoi, cu o mătură, printre rosturi. Nisipul rămas pe suprafața pavelelor va fi curățat, iar apoi vei placa vibrantă, pentru a compacta placajul. Repetă procedura aceasta încă o dată, pentru ca pavelele să fie cât mai rezistente! Nu uita că va fi nevoie să umpli din nou rosturile cu nisip, periodic.

Dacă vei respecta acești pași simpli de montaj, vei putea să-ți amenajezi singur aleile și astfel vei obține o grădină frumoasă, cu un pavaj rezistent. Ai grijă să faci măsurătorile corecte, bordurile și pavelele să fie bine aliniate, iar suprafața pe care aplici pavajul să fie perfect plană.

Sursa foto: pixabay.com/photos/garden-tunnel-an-ornamental-garden-930815/

Filtre articol

Categorie articol: Mesterul casei

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro