Bucuresti

Vulnerabilitatea

Vulnerabilitatea

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 3 saptamani si 16 ore
Vizualizari
210

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Dacă primești oamenii în ziua de astăzi, o să observi cum toți mai mulți se inchid și nu își oferă deschiderea spre a fi vulnerabili. Este de la sine înțeles cu oamenii străini, necunoscuți de ce o fac, de ce nu simt asta, dar întrebarea este, de ce și cu oamenii pe care îi iubesc?

Oamenii din ziua de astăzi privesc vulnerabilitatea precum o slăbiciune. Consideră că momentul când te arăți vulnerabil în fața cuiva, de fapt îți arăți o slăbiciune. În mintea lor circulă gândul că vor părea slabi, că vor fi judecați și pe viitor probabil și dezamăgiți.

De unde vin aceste gânduri?


1) Putem să tragem o concluzie subiectivă de unde vin aceste gânduri. Un prim factor poate fi condiționarea socială din familia noastră. Mai exact, ceea ce vedem în familie aplicăm și în mediul nostru exterior cu prietenii, iubita sau iubitul. Putem vedea cum tatăl nu își exprimă emoțiile față de mamă sau chiar invers. Cum mama nu-și exprimî emoțiile față de soț. Copilul respectiv învață automat faptul că, așa este cel mai indicat să fie o relație. Deoarece copilul între 0 și 7 ani este precum un burete. Absoarbe toate comportamentele părinților și învață de la ei cum ar trebui să fie el sau într-o relație pe viitor.

2) Un al doilea factor ar fi traumele create în timpul copilăriei. Din cauza că acel copil și-a arătat vulnerabilitate în cea mai pură formă a sa în fața unui părinte, iar în acel moment acel părinte nu a avut timp sau nu era disponibil emoțional pentru a-i oferii ceea ce își dorește, copilul și-a creat o rană emoțională.
Această traumă, rană poate fi bazată pe gândul: „Dacă mă arăt vulnerabil în fața unei persoane iubite, risc să sufăr” Pe baza acestui gând el va merge prin viața cu frica de a se deschide chiar și în fața persoanelor iubite.

3) Un al treilea factor ce poate influența această frică de a fi vulnerabil poate fi din cauza experiențelor anterioare. Știm foarte bine că putem forma relații de iubire, dar să ajungem să ne simțim dezamăgiți sau trădați de respectiva persoană. Ajungem în punctul în care să ne deschidem în fața persoanei iubite, să ne formăm așteptări ca și ea la rândul ei să se deschidă, dar să rămânem dezamăgiți de rezultat.
De aceea din cauza acestui aspect, ajungem să suferim, să ne doară și să ne promitem, inconștient, că nu vom mai face acest lucru. Creierul în acel moment, din cauza intensității emoționale în care se află va reține acest lucru și va avea grijă pe viitor să nu o mai facă.

Ți-a trecut un gând?

Citind aceste lucruri care au fost expuse mai sus, poți să îți dai seama de ce îți este frică să fii vulnerabil chiar și în fața persoanelor iubite. Vulnerabilitatea nu este slăbiciune, vulnerabilitatea înseamnă curaj. Iar pentru a lega o relație strânsă de iubire sau de prietenie cu cineva, vulnerabilitatea este sigiliul care lipsește. Bineînțeles, contează în fața cui ești vulnerabil. Contează să ai principii bine definite cu care să mergi prin viață, iar împreună cu vulnerabilitatea să alegi oamenii potriviți în fața cărora să te dechizi.

De aceea dacă îți dorești să citești mai multe despre acest aspect, te invit să dai click AICI pentru a continua lectura ta.