Bucuresti

Lucrezi mai mult de acasă? Iată câteva elemente de care ar trebui să ții cont dacă vrei să ai o productivitate ridicată


Lucrezi mai mult de acasă? Iată câteva elemente de care ar trebui să ții cont dacă vrei să ai o productivitate ridicată

Detalii stire

Categorie
Stiri editorial
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Apartine de
SEO Cupcake
Vizualizari
138

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

De multe ori, lucratul de acasă înseamnă depășirea liniei dintre muncă și viața personală, iar angajații se găsesc în dificultatea de a mai face o distincție clară între ce intră în programul de lucru și ce nu, sau între timpul acordat special jobului și timpul propriu, casnic. Astfel, deși aceștia se bucură că nu mai sunt nevoiți să piardă ore bune în trafic sau pregătindu-se dimineața pentru mers la muncă, există totuși și un dezavantaj.

În timp, lucratul doar de acasă, izolarea și lipsa unei autorități care să supravegheze activitatea, așa cum s-ar fi întâmplat la un birou, poate afecta productivitatea din cauza instalării unei apatii generale. Spațiul fizic de lucru este esențial și poate influența semnificativ starea de spirit și, prin urmare, productivitatea persoanei care lucrează de acasă. Totodată, este vital pentru angajat ca acesta să lucreze cu plăcere.

Ce trebuie să faci pentru a lucra eficient și de acasă
1. Amenajează-ți propriul spațiu, într-un stil propice lucrului
  • Intimitatea

Biroul de acasă îți poate fi un sanctuar care să creeze echilibru între viața personală și job. Condițiile propice de lucru înseamnă mai mult spor și implicare în acel timp special alocat lucrului, fără alte elemente care ți-ar putea distrage atenția. Totodată, în cazul în casă mai există și un partener de viață sau chiar copii, este important ca aceștia să înțeleagă importanța și limitele zonei de lucru. Atunci când unul din parteneri se așază la biroul din balcon sau din living, practic, este ca și cum ar fi în celălalt capăt al orașului.

  • Lumina

Spațiul de lucru trebuie să beneficieze fie de o lumină naturală, fie de o lumină care să o imite cât mai mult pe cea naturală. O mică reconfigurare a zonei de lucru, astfel încât biroul să fie plasat în apropierea unei ferestre te va ajuta să te concentrezi mai bine și îți va da o energie pozitivă. Bine, nu întotdeauna acest lucru este posibil și de multe ori se poate întâmpla ca zilele să fie mohorâte, ori poate ești o persoană care lucrează mai bine pe timpul nopții, când în jur e liniște. Dacă simți că luminozitatea din camera de lucru nu este cea potrivită și că îți dă mereu o stare de somnolență, poți comanda panouri cu led sau alte astfel de lumini cu led de la Ledel.ro, un magazin online specializat pe corpuri de iluminat.
2. Creează-ți o minimă disciplină personală și respectă pauzele

  • Nu lucra din pat

Poate că ești tentat să-ți deschizi laptopul imediat cum te-ai trezit, direct din pijamale. Ideal ar fi să te comporți exact ca atunci când lucrai la birou. Adică să-ți faci o toaletă minimă, să te schimbi în haine proaspete și să-ți iei jumătate de oră pentru tine, să-ți bei cafeaua în liniște, în timp ce te pregătești mental pentru o zi încărcată. Totodată, la fel de importantă este și respectarea spațiului personal în timpul pauzelor. Da, este adevărat că îți poți lua prânzul în timp ce lucrezi la un proiect, însă nu acesta este sensul cuvântului pauză.

  • Stabilește care este cea mai eficientă perioadă de lucru

Există două tipuri de persoane: cele care sunt gata de lucru de la prima oră a dimineții și cele care își dobândesc forma maximă abia spre seară. Împarte sarcinile de lucru în ordinea importanței și dificultății tocmai în funcție de acest ritm natural. Degeaba vei încerca să rezolvi dimineața o problemă complicată, dacă organismul tău nu este încă pregătit să digere acest efort. Nu vei face decât să rămâi blocat și să pierzi câteva ore prețioase pe un task ce în mod normal ți-ar lua chiar și de două ori mai puțin.

Nu uita că nivelul concentrării este profund afectat de rezistența mentală a fiecăruia și, chiar dacă lucrezi de acasă, este important să-ți creezi un ambient plăcut, decorat în stil propriu și iluminat corespunzător.

Sursă Foto: unsplash.com