Bucuresti

3 lucruri de care să ții cont dacă vrei să te apuci de box

3 lucruri de care să ții cont dacă vrei să te apuci de box

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 2 zile si 10 ore
Apartine de
DWF
Vizualizari
61

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Deși mulți îl consideră un sport dur, boxul este o disciplină guvernată de niște reguli clare, ce nu permit ca o confruntare egală în ring să se transforme într-o bătaie în toată regula. De asemenea, boxerii nu sunt nici pe departe niște brute, ci sportivi extrem de echilibrați, întrucât această disciplină îi ajută să își antreneze foarte bine și psihicul.

Dacă vrei să practici și tu acest sport, prima regulă este să nu iei în seamă unele prejudecăți și să îți concentrezi atenția pe lucruri mai serioase legate de această disciplină. Te vom ajuta și noi să faci un prim pas în lumea boxului și-ți vom dezvălui trei lucruri de care să ții cont înainte de a face mișcarea decisivă.

Regulile jocului


Cum spuneam, boxul este un sport guvernat de reguli clare, cea mai importantă fiind aceea ca ambii combatanți trebuie să aibă o greutate similară, astfel încât niciunul să nu fie avantajat din acest punct de vedere. În funcție de greutate, boxerii sunt încadrați în categorii, iar meciurile oficiale au loc între sportivi din aceeași categorie. De asemenea, un alt criteriu este și cel al vârstei, la fel ca și la celelalte sporturi existând juniori și seniori.

Un meci se desfășoară pe durata mai multor runde, în care cei doi combatanți fac schimburi de lovituri, în limita regulamentului; fiecare lovitură reușită este punctată de arbitrii. Dacă un boxer primește o lovitură care îl pune la pământ și nu se mai poate ridica timp de 10 secunde, adversarul său este declarat câștigător prin knock-out (KO). De asemenea, dacă este prea rănit pentru a continua meciul, boxerul pierde partida prin technical knock-out (TKO). În cazul în care ambii sportivi rămân pe picioare până la finalul ultimei runde, este declarat câștigător cel care a punctat cu mai multe lovituri.

Echipamentul necesar


Ca în orice sport, pentru a începe antrenamentele, ai nevoie de un echipament adecvat. Echipamentul de box include mai multe piese, cele mai importante fiind mănușile. Un boxer are nevoie de mai multe perechi de mănuși, de diferite tipuri, toate având același rol: de protecție a mâinilor. Încălțămintea este și ea foarte importantă; este necesar ca aceasta să fie ușoară, să aibă o talpă antiderapantă și să asigure protecție la nivelul gleznelor, pentru a preveni entorsele.

Ca îmbrăcăminte, sunt suficiente un maiou și un șort, care trebuie să fie suficient de largi pentru a-ți permite libertate totală în mișcări. Echipamentul este completat de bandajele care se aplică pe mâini pentru a asigura o protecție suplimentară, casca de protecție–te apără de loviturile primite la nivelul capului–, și un dispozitiv special pentru protecția dinților și gingiilor.

Metode de antrenament

Boxul nu este un sport pe care să înveți să îl practici singur, așa că, indiferent de nivelul de performanță la care vrei să ajungi, ai nevoie de un antrenor. Acesta te va învăța cum să aplici eficient și corect loviturile și cum să te ferești de cele ale adversarului. Totodată, antrenorul îți va face un plan de antrenament, pentru că, pe lângă tehnică, ai nevoie și de forță, rezistență la efort și viteză de reacție. Vei petrece astfel mult timp în sala de forță dar și pe banda de alergat sau în parc, pentru că exercițiile cardio sunt foarte importante în pregătirea unui boxer. De asemenea, înainte de a înfrunta primul adversar te vei lupta mult cu sacul de box, pentru a învăța să aplici toate loviturile corect. Antrenamentul este completat de sparinguri, care sunt antrenamente în ring, cu un adversar real.

Chiar dacă efortul ți se va părea epuizant la început, trebuie să te gândești permanent la beneficiile pe care chiar și simplul antrenament ți le va aduce, atât pe plan fizic cât și psihic.

Sursa foto: unsplash.com/photos/FH6JcaCrYJ0