Bucuresti

3 tipuri de documente de care ai nevoie pentru achiziționarea unei locuințe prin credit

3 tipuri de documente de care ai nevoie pentru achiziționarea unei locuințe prin credit

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 4 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
97

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Achiziționarea primei tale locuințe printr-un credit ipotecar poate fi un proces extrem de intimidant. Te vei confrunta cu o mulțime de termeni pe care poate nu i-ai cercetat în profunzime și este posibil să nu-ți dai seama de ce documente ai nevoie pentru finalizarea procesului. Mai mult, toți ceilalți, inclusiv vânzătorul, creditorul și agentul imobiliar pot părea că știu exact ce se întâmplă și s-ar putea să nu te simți extrem de confortabil să pui întrebări.

Din fericire, acest articol îți oferă toate informațiile cu privire la documentele pe care trebuie să le pregătești pentru achiziționarea unei locuințe prin credit. Astfel, te vei afla de partea celor care „știu ce fac” în procesul de vânzare-cumpărare.

1. Documentele care atestă venitul


Orice creditor este interesat în cea mai mare parte de documentele care îți atestă capacitățile financiare de ramburs. Sigur, probabil ai discutat deja cu un ofițer de credite despre suma de bani pe care o faci pe lună sau într-un an, dar dovezile rămân necesare pentru oficializarea argumentelor verbale. De obicei, verificarea veniturilor se face prin verificarea datelor personale înregistrate la ANAF. Dacă venitul tău lunar nu este înregistrat la ANAF, ți se pot cere documente suplimentare pentru atestarea capacităților financiare.

Vezi care sunt condițiile de obținere a unui credit imobiliar de la Credit Europe Bank.

2. Documentația activelor


Obținerea unui credit ipotecar necesită o plată în avans care, de obicei, reprezintă între 15% și 20% din valoarea totală a proprietății. În unele cazuri, creditorii vor dori să verifice contul de economii în care tu ai strâns această sumă de bani. Pentru verificarea activelor personale, va trebui să furnizezi un extras din ultimele două luni pentru fiecare cont pe care intenționezi să-l utilizezi pentru plata avansului. De exemplu, dacă ai un cont de economii, un cont pe piața monetară și diferite acțiuni pe care urmează să le vinzi, vei avea nevoie de un extras pentru fiecare cont.

3. Documente despre proprietate


Cu excepția cazului în care ai de gând să construiești de la 0 propria locuință, achiziționarea unui imobil deja construit și poate deja locuit prin credit necesită furnizarea tuturor documentelor despre proprietate.

Pentru obținerea pre-aprobării


Dacă ai făcut o ofertă unei proprietăți care îți place, va trebui să discuți cu vânzătorul pentru a-ți furniza o serie de acte pe care, ulterior, va trebui să le prezinți creditorului:
  • Actul de proprietate;
  • Intabularea dreptului de proprietate;
  • Documentația cadastrală;
  • Un extras recent de Carte Funciară pentru informare.

După furnizarea documentelor despre proprietate, urmează evaluarea proprietății alese pentru stabilirea valorii sale adevărate și, în final, pentru stabilirea valorii împrumutului. Dacă ai fost pre-aprobat și ai trecut cu bine peste evaluare, va trebui să colectezi documentele despre proprietate pentru aprobarea finală a creditului.

Pentru obținerea aprobării finale


Documentele necesare pentru aprobarea finală a creditului ipotecar:

  • Extras de Carte Funciară pentru autentificare care să prezinte situația juridică a imobilului;
  • Certificat fiscal care atestă că nu există impozite neachitate ale imobilului finanțat și ale imobilului adus în garanție;
  • Adeverință eliberată de asociația de proprietari prin care se face dovada achitării la zi a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației;
  • Certificat de performanță energetică;
  • Polițele de asigurare ale imobilului.

Fiecare tip de document legat de cumpărarea unei locuințe printr-un credit imobiliar de la Credit Europe Bank este unic, important și nu poate fi omis. Când achiziționezi un imobil nou, asigură-te că ți-ai organizat toată documentația pentru a eficientiza întregul proces.

Sursa foto: Pixabay.com