Bucuresti

5 curiozităţi despre corpul uman

5 curiozităţi despre corpul uman

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 saptamani si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
433

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Organismul uman este maşinăria perfectă. Felul în care organe atât de diferite se integrează într-un sistem, comunică între ele şi se ajută reciproc nu încetează să uimească cei mai mari oameni de ştiinţă. De fiecare dată când credem că ştim totul despre corpul uman, apar descoperiri care îndeamnă la o nouă muncă de cercetare. Iată câteva curiozităţi pe care le poţi aprofunda consultând un atlas de anatomie.

11 kilometri de vase de sânge pentru 1 kilogram de grăsime

Pentru fiecare kilogram în plus pe care îl acumulează corpul tău, organismul trebuie să dezvolte o nouă reţea de aproximativ 11 kilometri de vase de sânge. Este o reacţie firească a sistemului vascular, de extindere pentru a putea acoperi noile suprafeţe.

Presiunea cea mai mare se pune pe inimă, care trebuie să pompeze sângele prin noua reţea, reducând oxigenarea şi alimentarea cu nutrienţi a altor ţesuturi. Îndată ce ai pierdut kilogramele în plus, corpul se repliază şi resoarbe vasele de sânge din ţesutul eliminat. Nu trebuie să rămâi surprins de aceste cifre. 11 kilometri pentru fiecare kilogram pare enorm, însă rămâne un procent infim atunci când realizezi că lungimea vaselor de sânge din corpul tău măsoară aproximativ 100.000 de kilometri.

Dimineaţa eşti mai înalt decât seara


Dimineaţa, când cobori din pat, eşti cel mai înalt. Lichidul care se acumulează între discurile coloanei în timpul somnului te ajută să câştigi mai bine de 1 centimetru în înălţime. Pe măsură ce începi să depui efort, stai în picioare mai mult, acumulezi stres, se aplică o presiune suplimentară pe coloană, discurile se comprimă şi lichidul se scurge. Seara, când ajungi să te aşezi din nou în pat, eşti mai scund cu 1 până la 2 centimetri. Din fericire, procesul este unul continuu, care se reia după fiecare ciclu de activitate – odihnă.

Oasele tale sunt puternice ca un granit

Raportat la rezistenţa de susţinere, osul uman este la fel de puternic ca granitul. O bucată de os de dimensiunile unei cutii de chibrituri poate susţine până la 18 tone! Acest lucru înseamnă o rezistenţă de sprijin de până la patru ori mai mare decât betonul. Atenţie, este vorba de puterea de susţinere a corpului, nu de rezistenţă la şocuri. Când vine vorba de impact, oasele sunt destul mult mai fragile şi aşa apar fracturile.

Pielea e un organ. Cel mai mare

Alături de ficat, rinichi şi inimă, învelişul exterior al corpului tău este tot un organ. Imaginează-ţi că întreaga suprafaţă a pielii unui bărbat de statură obişnuită poate acoperi aproximativ 20 metri pătraţi. Pielea unei femei obişnuite are aproximativ 17 metri pătraţi. Un procent de 12% din întreaga ta greutate se datorează pielii. Acest organ înlocuieşte peste 45.000 de celule în doar câteva secunde. Este un proces continuu de abandonare a ţesuturilor vechi şi creştere de piele nouă.

Cât sânge pompează inima ta într-o oră?


Calculează 250 de mililitri de apă pe zi timp de patru luni pentru a echivala cantitatea de sânge pe care o pompează inima ta într-o singură oră. Pasionaţii de astfel de cifre au calculat că, într-un ritm cardiac normal, fiecare inimă pompează de-a lungul vieţii suficient sânge pentru a umple treisprezece tancuri petroliere! Ţinând cont de faptul că o inimă bate, în medie, de 40.000.000 de ori pe an, într-o viaţă activă de 65 de ani rezultă 2.600.000.000 (două miliarde şase sute de milioane!) de bătăi ale inimii. O anduranţă greu de imaginat şi egalat.

Acestea sunt doar cinci dintre lucrurile pe care multă lume nu le ştie despre corpul uman. Organismul tău este capabil de transformări uimitoare pe care le poţi descoperi studiindu-l.

Sursa foto: pixabay.com/illustrations/human-skeleton-human-body-anatomy-163715/