Bucuresti

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre antiinflamatoare

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre antiinflamatoare

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
110

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru a ameliora simptomele prezentate de anumite afecțiuni, medicul are la dispoziție o gamă variată de opțiuni, printre care și medicamente antiinflamatoare. Dintre acestea, cele mai populare sunt antiinflamatoarele nesteroidiene, deoarece pot fi obținute fără prescripție medicală. Întrucât acestea sunt folosite destul de des, află în continuare mai multe informații despre antiinflamatoarele nesteroidiene, pentru a fi mai bine informat despre această opțiune medicamentoasă!

Ce sunt antiinflamatoarele nesteroidiene?


Atunci când există o leziune sau o infecție în interiorul corpului, sistemul imunitar răspunde la această problemă prin apariția inflamației, care se manifestă de obicei prin durere, febră și umflarea zonei afectate. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ameliora durerea prin reducerea inflamației și a semnalelor directe prin care stimulează nervii și receptorii de durere. Mai mult decât atât, tot prin aceste interacțiuni se poate reduce și temperatura corpului, lucru care poate ajuta la gestionarea febrei.

Când poate recomanda medicul tratament cu antiinflamatoare?


Datorită efectului menționat mai sus, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi folosite pentru ameliorarea pe termen scurt a durerii și inflamației prezente de multe ori în:

 • artrită;
 • răceală sau gripă;
 • durere de spate;
 • cefalee (durere de cap);
 • disconfortul prezentat în timpul menstruației;
 • leziuni și dureri musculare sau articulare;
 • dureri dentare etc.

Dacă unele dintre aceste probleme devin cronice, atunci trebuie luată în considerare siguranța folosirii acestor medicamente pe termen lung. Întrucât există anumite efecte secundare asociate cu utilizarea îndelungată a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, este recomandată discutarea cu un medic specialist pentru a găsi alternative mai sigure pentru problemele cronice.

Evitarea complicațiilor și a efectelor secundare


Chiar dacă poți obține anumite antiinflamatoare nesteroidiene fără prescripție medicală, asta nu înseamnă că nu există risc de complicații sau de efecte secundare. Pentru a preveni orice reacție nedorită, citește prospectul fiecărui medicament cumpărat și respectă recomandările medicului sau farmacistului cu privire la dozajul și la planul de administrare. Ține minte că aceste medicamente sunt create pentru a fi folosite pe perioade scurte, așa că discută cu medicul tău de familie dacă dorești prelungirea timpului de utilizare a acestora. Chiar dacă cele mai comune reacții adverse includ durerea de stomac, diaree și balonarea, acestea pot varia în funcție de medicamentul folosit și de perioada de utilizare. De regulă, complicațiile și reacțiile adverse sunt mai severe cu cât perioada de utilizare este mai mare.

Mai mult decât atât, este recomandat ca anumite persoane să evite aceste medicamente sau să fie monitorizate îndeaproape, cum ar fi:

 • cele care sunt alergice la antiinflamatoare nesteroidiene;
 • cele care au astm;
 • femeile însărcinate sau cele care alăptează;
 • persoanele care suferă de boli cardiovasculare.

Discută cât mai rapid cu doctorul tău de familie dacă prezinți simptome îngrijorătoare sau orice abateri de la normal, pentru a primi atenția medicală necesară.

Beneficiile medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene


Întrucât multe medicamente, în special cele analgezice pot crea dependență, principalul beneficiu al medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene este lipsa acestui risc. Un alt avantaj este efectul destul de rapid al medicamentelor, lucru care poate fi de ajutor în cazul durerilor, inflamației sau febrei. Folosite în mod corespunzător și sigur, aceste medicamente pot fi utile pentru numeroase afecțiuni care pot reduce calitatea vieții sau nivelul de independență.

Alternative

Pe lângă efectele secundare de mai sus, există riscul ca antiinflamatoarele de acest tip să reacționeze necorespunzător în prezența altor medicamente. Din acest motiv, este important de menționat medicului dacă suferi și de alte afecțiuni sau dacă ai activ un plan terapeutic care poate conține anumite antidepresive, diuretice, anticoagulante etc.

Pentru a reduce multe dintre aceste riscuri, este posibil ca medicul să îți recomande alternative mai sigure, cum ar fi:

 • analgezice și antipiretice diferite;
 • terapii pentru ameliorarea durerilor;
 • antiinflamatoare nesteroidiene sub formă de gel pentru dureri articulare și musculare, întrucât acestea tind să aibă mai puține reacții adverse.

Dacă prezinți un disconfort temporar și inofensiv, întreabă medicul de familie dacă poți opta pentru aceste medicamente antiinflamatoare, pentru a ameliora simptomele prezentate!

Referințe:
 1. “NSAIDs: Examples, Side Effects, and Uses.” Medical News Today, MediLexicon International, medicalnewstoday.com/articles/179211. Data accesării: 12.01.2023
 2. Pietrangelo, Ann. “Over-the-Counter Anti-Inflammatory Drugs: Types, Side Effects & More.” Healthline, Healthline Media, healthline.com/health/pain-relief/otc-anti-inflammatories. Data accesării: 12.01.2023
 3. “Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (Nsaids).” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/drugs/11086-non-steroidal-anti-inflammatory-medicines-nsaids. Data accesării: 12.01.2023
 4. “Pros and Cons of NSAID Medications.” Pros and Cons of NSAID Medications: Commonwealth Musculoskeletal Medicine: Musculoskeletal Specialists, myjointpainsolution.com/blog/pros-and-cons-of-nsaid-medications. Data accesării: 12.01.2023
 5. NHS Choices, NHS,.nhs.uk/conditions/nsaids/. Data accesării: 12.01.2023

Sursa foto: Shutterstock.com