Bucuresti

5 utilaje importante pentru prelucrarea lemnului masiv

5 utilaje importante pentru prelucrarea lemnului masiv

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 saptamani si 6 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
345

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Prelucrarea lemnului masiv este primul pas pentru realizarea de mobilă de interior și exterior, dar și pentru alte domenii, precum construcțiile caselor din lemn. Dacă domeniul tău de activitate se ocupă cu prelucrarea lemnului, atunci cu siguranță realizezi numeroase proiecte simple și complicate și folosești numeroase scule, unelte și utilaje diverse. Dacă vrei să știi care sunt cele mai importante utilaje pentru prelucrarea lemnului sau ai nevoie de o listă de cumpărături pentru a moderniza atelierul tău, atunci iată 5 echipamente pentru lemn!

Lemnul masiv și speciile de lemn pentru prelucrare


Există mai multe specii de lemn ce pot fi folosite pentru amenajările interioare și exterioare. Bradul, teiul, castanul și salcia sunt tipuri de lemn moale, fiind folosite preponderent pentru mobilierul de dormitor sau living: dulapuri, noptiere, rame de pat. Fagul, stejarul, mahonul sau cireșul au o duritate mai mare. Sunt foarte versatile și pot fi utilizate atât pentru locuințe, dar și pentru spațiile comerciale. Nu în ultimul rând, mai există și specii de lemn foarte tare, precum salcâmul sau abanosul care sunt foarte rezistente la șocurile mecanice.

Prelucrarea lemnului, în special al speciilor dure și foarte dure, necesită antrenament și atenție pentru ca piesele finale să fie în conformitate cu dorințele clienților. Întregul proces de prelucrare al lemnului pornește de la cojirea, secționarea și retezarea bușteanului, rindeluirea lemnului, șlefuirea scândurilor, profilarea pieselor, scobirea lemnului și asamblarea pieselor de lemn, până la punerea cantului, lăcuirea sau vopsirea acestuia.

Care sunt utilajele necesare pentru prelucrarea lemnului?


Mașini de frezat

Mașinile de frezat sunt necesare pentru realizarea pieselor de mobilier, pentru parchet, dar și pentru ramele de uși și ferestre. Poți prelucra suprafețe plane și profilate, precum ghidajele, filetele, sau canelurile, astfel încât să poți lucra până la cel mai mic detaliu. Cu utilajul de frezat se realizează prelucrarea mecanică de așchiere: adică frezarea. Există mai multe tipuri de freze: universale, verticale, orizontale sau speciale. Acesta este unul dintre cele mai importante echipamente pentru prelucrarea lemnului. Mașinile de frezat oferă tăieturi cât mai exacte, reducând apariția erorilor, dar și a forței de muncă fizice. Totodată, sunt folosite pentru producerea pieselor individuale din lemn, la comandă, în locuri mici și mari.

Mașini de calibrat și șlefuit

Un alt utilaj necesar pentru prelucrarea lemnului este echipamentul de calibrat și șlefuit. Acesta șlefuiește, calibrează și polizează suprafețele pentru a le face plane, uniforme și netede. Deoarece vei fabrica diverse piese de mobilier și nu numai, vei avea nevoie de scânduri de lemn fără așchii fine pe suprafețe. Există mașini de șlefuit cu bandă: pentru obiectele de dimensiuni mari, modele orbitale pentru suprafețele curbe, modele cu vibrații pentru lucrările migăloase și cele multifuncționale, potrivite pentru atelierele de mari dimensiuni.

Mașini de rindeluit

Rindeluirea este o etapă importantă a prelucrării lemnului, de aceea atelierului tău nu trebuie să-i lipsească un utilaj de rindeluit. Vei putea prelucra rapid grosimea lemnului. Echipamentul poate avea de la 3 până la 4 cuțite, pentru ca scândura să fie rindeluită corect și uniform pe ambele părți.

Circular de masă


Circularul de masă sau fierăstrăul de masă, este un utilaj necesar pentru prelucrarea lemnului și nu numai. Cu ajutorul lui vei putea tăia lemnul la dimensiunile de care ai nevoie. Cu un circular poți avea tăieturi adânci sau de suprafață și poți executa tăieri transversale sau longitudinale.

Router CNC


Routerul CNC este potrivit pentru orice atelier, fie acesta de dimensiuni mici sau mari, specializat pe o nișă sau lucrând pentru mai multe domenii. Routerul CNC este un echipament modern, digitalizat, fiind controlat prin calculator (CNC - computer numerical control). Cu acest utilaj poți efectua multe activități, precum tăiere, șlefuire, gravare, etc. Poate fi folosit pentru fabricarea mobilierului interior și exterior, dar și pentru construcțiile de casă din lemn, terase sau sculpturi.

Atelierul tău are nevoie de toate utilajele și necesare pentru fabricarea lemnului masiv. Indiferent de particularitățile lemnului sau de complexitatea proiectelor tale, vei avea nevoie de aceste echipamente pentru a duce la bun sfârșit toate lucrările pe care ți le-ai propus!