Bucuresti

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/

8 afecțiuni care pot fi descoperite cu ajutorul unui RMN

8 afecțiuni care pot fi descoperite cu ajutorul unui RMN

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
548

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Examenul RMN (rezonanță magnetică nucleară) reprezintă o investigație imagistică ce ajută la vizualizarea structurilor interne ale organismului – țesuturi și organe. Aceasta presupune inserarea pacientului într-un aparat de tip tunel, care produce sunete zgomotoase. În timpul procedurii, pacientul trebuie să stea nemișcat, întins pe o masă. Acesta va primi o pereche de căști pentru atenuarea zgomotului.

Aparatul nu utilizează radiații, ci un câmp magnetic, pentru a obține imagini ale organismului. De aceea, această investigație nu se asociază cu riscuri pentru sănătate. Examenul RMN se efectuează țintit – RMN cerebral, RMN abdominal, RMN musculo-scheletal, angio-RMN și așa mai departe. În funcție de zona scanată, RMN-ul poate dura de la 15 la 90 de minute. Iată ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul unui RMN.

1. Tumori maligne și benigne
Indiferent de segmentul investigat, un RMN poate depista orice formațiune tumorală, inclusiv cele de dimensiuni reduse, în stadiu incipient. În plus, un RMN poate diferenția o tumoră benignă (necanceroasă), de una malignă (canceroasă). Astfel, poate fi utilizată pentru diagnosticarea oricărui tip de cancer și a metastazelor.

2. Chisturi
Chistul este o formațiune anormală de forma unui săculeț, care poate avea dimensiuni variabile. Chisturile sunt pline cu lichid și sunt necanceroase. Acestea pot apărea la nivelul mai multor organe și țesuturi (cum ar fi ovare, țesut mamar, zona genitală, articulații, ficat și altele).

3. Boli inflamatorii intestinale
Bolile inflamatorii intestinale pot fi, de asemenea, decelate cu ajutorul unui RMN. În această categorie sunt incluse boala Crohn și rectocolita ulcerativă. Acestea sunt afecțiuni cronice care provoacă simptome digestive (dureri abdominale, scaune diareice sanguinolente, malabsorbție). Boala Crohn este caracterizată de inflamație intestinală, iar rectocolita de ulcerații în mucoasa intestinului gros (răni deschise).

4. Afecțiuni hepatice
Țesutul hepatic deteriorat poate fi examinat cu ajutorul examenului RMN. Astfel, pe lângă cancerul hepatic, investigația poate fi utilizată pentru diagnosticul cirozei hepatice și afecțiunilor ductelor biliare.

5. Afecțiuni pancreatice
Examenul RMN este relevant pentru diagnosticul pancreatitei cronice (inflamația cronică a pancreasului). Metoda este considerată mai precisă în acest caz decât ecografia și tomografia computerizată. Bineînțeles, acesta poate fi utilizat și în examinarea cancerului pancreatic.

6. Afecțiuni ale creierului și sistemului nervos
RMN-ul este utilizat cu succes și pentru diagnosticul unor boli ce afectează sistemul nervos, cum ar fi:

  • Scleroza multiplă
  • Demența
  • Epilepsia
  • Tulburări de dezvoltare în unele zone ale creierului
  • Paralizie cerebrală
  • Accidente vasculare cerebrale și leziunile provocate de acestea
  • Anevrisme cerebrale și alte malformații ale vaselor de sânge la nivel cerebral
  • Edem cerebral
  • Contuzii cerebrale
  • Leziuni cerebrale caracteristice unor boli psihiatrice (autism, schizofrenie, retard mental, depresie majoră, tulburarea bipolară și altele)

7. Afecțiuni cardiace și ale vaselor de sânge
RMN-ul poate diagnostica diferite afecțiuni cardiace, cum ar fi pericardita, boli ale valvelor cardiace, cardiomiopatia hipertrofică, malformații congenitale cardiace.

Angio-RMN-ul combină angiografia cu RMN-ul, pentru vizualizarea arterelor. Acesta presupune injectarea unei substanțe de contrast în vasele de sânge, pentru evidențierea neregulilor la nivelul sistemului circulator. Astfel, angio-RMN-ul poate depista anevrismele, ateroscleroza și formele acesteia (cum ar fi cardiopatia ischemică și boala arterială periferică), alte blocaje și malformații arteriale.

8. Afecțiuni musculo-scheletale
Nu în ultimul rând, RMN-ul poate fi utilizat pentru depistarea unor afecțiuni musculo-scheletale, cum ar fi:

  • Afecțiuni spinale (ale coloanei vertebrale) – traumatisme, infecții, inflamații, congenitale sau de dezvoltare.
  • Afecțiuni ale articulațiilor – inflamații, boli degenerative.
  • Afecțiuni ale țesuturilor moi (tendoane, ligamente, meniscuri, mușchi) – traumatisme, infecții, inflamații.
  • Afecțiuni osoase – infecții, necroze, cancer osos, boli degenerative, tulburări de dezvoltare și legate de nutriție (toxicitate, deficit).

Poți efectua un RMN musculo-scheletal la Donna Medica Centerl.

Așadar, RMN-ul este o investigație imagistică complexă ce poate diagnostica cu certitudine o mare varietate de afecțiuni. Totuși, medicul este cel care recomandă această investigație.

Sursa foto: shutterstock.com

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro