Bucuresti

8 afecțiuni pe care le poate indica gustul metalic în gură

8 afecțiuni pe care le poate indica gustul metalic în gură

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 saptamani si 5 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
82

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Gustul este influențat de papilele gustative și de neuronii senzoriali olfactivi, care ne ajută să percepem mirosuri. Gustul metalic în gură, disgeuzia sau parageuzia în termeni medicali, poate avea multe cauze, uneori patologice. Acesta poate apărea din cauza unor medicamente, igienei orale precare, sarcinii sau unor suplimente cu vitamine și minerale. Totuși, gustul metalic în gură poate să anunțe, uneori, prezența unei afecțiuni. Iată ce probleme de sănătate poate indica acesta!

1. Afecțiuni stomatologice


În mod frecvent, gustul metalic în gură apare din cauza gingivitei, parodontozei, cariilor și infecțiilor dentare. De asemenea, poți prezenta o respirație urât mirositoare, sângerări gingivale, dureri dentare și inflamația gingiilor (1). Dacă recunoști aceste simptome, adresează-te medicului stomatolog pentru o igienizare profesională și un plan de tratament!

2. Boala de reflux esofagian


Boala de reflux esofagian este caracterizată de întoarcerea bolului alimentar împreună cu sucurile gastrice în esofag – tubul prin care mâncarea ajunge în stomac. Acest lucru produce senzația de arsură retrosternală (în capul pieptului), dar poate provoca și apariția unui gust metalic (1). Pentru a preveni aceste simptome, evită mesele mari, bogate în grăsimi sau prăjite și alimentele procesate. Ia cina cu minim 2-3 ore înainte de culcare. Mergi la medic pentru investigații, iar acesta îți poate prescrie medicamente antiacide (1).

3. Indigestie


Indigestia sau dispepsia reprezintă o tulburare digestivă comună, care apare spontan și trece de la sine. În general, aceasta este cauzată de mese grase, bogate cantitativ, alimente intens procesate și fast-food. Aceasta poate provoca reflux și arsură retrosternală, ceea ce produce gustul neplăcut. Alte simptome sunt balonarea și senzația de disconfort gastric (1). Dacă indigestia apare frecvent, adresează-te medicului.

4. Infecții respiratorii


Infecțiile respiratorii, cum ar fi sinuzita și răceala comună, se asociază cu apariția gustului metalic. De asemenea, și alte afecțiuni ale tractului respirator, de etiologie neinfecțioasă, pot cauza această problemă – alergiile și polipii nazali (2).

5. Alergii alimentare


Dacă gustul metalic apare după consumul anumitor alimente, cum ar fi alune sau fructe de mare, poate fi vorba de o alergie alimentară. Se pare că alergiile alimentare ar putea altera gustul la unele persoane (2). Dacă apar dificultăți de respirație, mâncărimi și umflături la nivelul feței după expunere la un alergen, solicită asistență medicală de urgență! Acestea sunt simptomele șocului anafilactic – reacție alergică severă, potențial fatală (3).

6. Sindromul Sjogren


Unii pacienți care prezintă sindromul Sjogren raportează prezența constantă a gustului metalic. Acesta este o afecțiune autoimună, care se manifestă mai ales prin uscăciune la nivelul ochilor, gurii și nasului (2).

7. Demență


Demența este o afecțiune neurodegenerativă care produce declin cognitiv progresiv. Boala Alzheimer, spre exemplu, este un tip de demență. Gustul metalic în gură poate apărea în stadiile incipiente. Pentru a percepe gustul, creierul primește semnale de la nivelul papilelor gustative. Dacă sistemul nervos nu funcționează corespunzător, aceste semnale pot fi distorsionate (1, 2). Și alte afecțiuni ale sistemului nervos pot provoca apariția gustului metalic, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multiplă și sindromul Gullain-Barre (2, 3).

8. Insuficiență renală


Unii pacienți cu insuficiență renală în stadiu avansat raportează prezența gustului metalic în gură. Acesta poate fi cauzat de dezechilibrul metabolic apărut în contextul bolii, modificarea compoziției salivei, scăderea nivelului de zinc din organism și creșterea nivelului de uree (3).

Prin urmare, gustul metalic poate avea numeroase cauze patologice. În orice caz, prezența acestui simptom nu înseamnă că suferi cu certitudine de o anumită boală. Dacă apare frecvent, mergi la medic pentru investigații!

Referințe:
  1. Barney, Alicia. “Metallic Taste in Your Mouth: Common Causes.” WebMD, WebMD, 21 May 2019, webmd.com/oral-health/metallic-taste-mouth. Accessed 26 Nov. 2022.
  2. Vanijcharoenkarn, Kristine. “What Causes a Metallic Taste in My Mouth?” Healthline, Healthline Media, 15 June 2018, healthline.com/health/metallic-taste-in-mouth. Accessed 26 Nov. 2022.
  3. Mehta, Foram. “Why Is There a Metallic Taste in My Mouth?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 Sept. 2022, medicalnewstoday.com/articles/313744. Accessed 26 Nov. 2022.

Sursa foto: Shutterstock.com