Bucuresti

Ai peste 40 de ani și nu știi să conduci? Iată de ce nu ar trebui să îți fie teamă să înveți

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 2 ani si 2 saptamani
Vizualizari
680

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru mulți tineri, faptul de a învăța să conducă și să își obțină permisul este privit ca un ritual de inițiere în viața de adult. Pentru alții însă, acest ritual îi prinde mai târziu cu vreo două decenii și își pierde din semnificație. Deși se spune, și poate fi adevărat, că atunci când ești tânăr înveți mai repede decât atunci când ești mai înaintat în vârstă, ne putem pune de acord că nu este imposibil să deprinzi competențe noi, chiar dacă ai peste 40 de ani. Află din acest articol de ce ar trebui să îți învingi teama, și ce te poate ajuta.

De ce poți învăța, chiar dacă ești mai în vârstă?

La peste 40 de ani, ai deja două calități pe care șoferii tineri se străduiesc încă să le cultive: încrederea în sine și conștiinciozitate. Încrederea te va ajuta mult în procesul de învățare, în timp ce toți acei ani petrecuți ca pasager te-au ajutat să îți dezvolți conduita preventivă în trafic, fiind conștient de toate pericolele pe care trebuie să le eviți.

De ce beneficii te poți bucura atunci când devii șofer?

Există unele beneficii ale vieții de șofer care te pot determina să îți iei inima în dinți și să treci de la a fi un pieton și un pasager, la a deveni un șofer. Un motiv principal pentru care ar trebui să te apuci de școala de șoferi, deși ai trecut de 40 de ani, este necesitatea. Poate că ți-ai schimbat locul de muncă și acum se află într-o zonă inaccesibilă cu o formă de transport în comun, sau poate că ai copii.

Atunci când ești șofer ai mai mult timp, deoarece petreci mai puțin timp așteptând după un taxi sau un autobuz, și alegi singur traseul pe care vrei să îl parcurgi. Mai mult, deja la 40 de ani probabil situația ta financiară s-a așezat destul de bine, ceea ce înseamnă că îți vei permite să îți cumperi o mașină, iar achitarea costului lecțiilor de șofat va fi floare la ureche.

Așteaptă-te să ai nevoie de ceva mai multe lecții

Există o regulă simplă atunci când vine vorba de câte ore de condus vei avea nevoie. Un tânăr în toată vigoarea care vrea să obțină permisul de conducere va avea nevoie de aproximativ 30 de ore de condus pentru a putea fi sigur pe el la volan. La 30 de ani, poți deja adăuga încă 10 ore, la 40 de ani vei avea nevoie de 50 de ore de condus, și așa mai departe.

Din nefericire, pe măsură ce îmbătrânim viteza noastră de reacție este mai mică. Dar nu ar trebui să lași asta să te descurajeze. Atâta timp cât iei lecții cu regularitate, de preferat o oră de condus în fiecare zi, ar trebui să poți învăța să fii un șofer bun fără probleme.

Ce alte deprinderi trebuie să obții atunci când înveți să conduci?

1. Învață să alegi o mașină care ți se potriveșteVa trebui să începi să te gândești la ce vrei de la prima ta mașină. Aici ești în avantaj față de șoferii tineri, deoarece, așa cum am menționat, ai o posibilitate financiară mai bună, ceea ce îți poate permite să îți cumperi o mașină nouă, cu facilități personalizate. Ține cont dacă ai sau nu o familie atunci când alegi numărul de locuri și nivelul de spațiu pe care mașina ți le oferă. De asemenea, deoarece nu mai ești probabil în vigoare, alege o mașină care se întreține ușor. Operațiunea de igienizare AC auto, schimbarea uleiului, schimbarea rulmenților și a bucșelor și a altor consumabile pot presupune efort din partea ta, dacă nu fizic atunci financiar, deci fă-ți temele bine înainte de a alege un autoturism.
2. Învață să discerni limbajul mașinii
Profită de momentele în care ești cu instructorul pentru a-l întreba despre semnalele care îți indică o problemă la mașină. Poți să îți folosești simțurile: văz, miros, auz, pentru a semnala un defect la mașină. Dar, dacă nu știi ce înseamnă fiecare senzație și la care trebuie să fii atent, nu vei putea să găsești sursa problemei. Ai putea să te educi și online. Găsești multe informații practice care te pot ajuta să îți întreții mașina corespunzător, observând imediat cele mai subtile semne de uzură.