Bucuresti

Ajutor pentru tinerii NEETs din București

Ajutor pentru tinerii NEETs din București

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
252

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Din ce în ce mai mulți tineri din regiunea București-Ilfov nu studiază și nu ocupă un loc de muncă deși ar putea beneficia de această oportunitate. Lucru destul de îngrijorător pentru o capitală europeană. Mai ales că majoritatea tinerilor sunt interesați să scape de traiul greu cauzat de sărăcie.

Acești tineri sunt înregistrați în evidențele AJOFM ca fiind tineri șomeri din categoria NEETs. Categorie care denumește tinerii fără o încadrare profesională și care nu urmează niciun program educațional sau de formare. Lipsa minimului de studii obligatorii este și principala cauză pentru care nu își pot găsi un serviciu. În această categorie, întâlnim tineri care au abandonat timpuriu sistemul de educație sau care nu au fost niciodată la școală. Pentru ei, șansele de angajare sunt cu atât mai scăzute cu cât provin din medii defavorizate și/sau sunt de etnie rromă. Schimbarea acestei situații pare un efort prea mare pentru tinerii fără educație. Mulți nu au mijloacele necesare pentru a căuta un loc de muncă și pentru a crea un CV. Cunoștințele elementare constituie și ele un impediment deoarece există tineri care nu știu să scrie sau să citească.

Din fericire pentru aceștia, Institutul pentru Politici Sociale a demarat un proiect care să le faciliteze accesul pe piața muncii și la o viață normală. Împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, asociația non-guvernamentală IPS va implementa în municipiul București un proiect denumit ”Proiect de Viață: Viitorul începe azi”. Acesta se bucură de finanțare europeană și se adresează tinerilor între 16 și 29 de ani, înregistrați la AJOFM. Proiectul a fost demarat ca inițiativă prioritară de reducere a șomajului în rândul tinerilor apți de muncă, dar vulnerabili.

Proiect de viață: Viitorul Începe Azi” - un proiect care ajută tinerii fără studii și educație
”Proiect de viață: Viitorul începe azi” este un proiect strategic de combatere a șomajului printre tineri. Acesta implică o serie de tehnici derivate din modelul de inserție francez, cât și măsuri inovative demarate de coordonatorii proiectului. Pentru a atrage un număr cât mai mare de participanți, vârsta până la care o persoană poate fi considerată NEETs este majorată. Astfel, în proiect se vor putea înscrie persoane cu vârsta până în 29 de ani.

Proiectul este compus din trei etape cheie care urmează să fie puse în practică imediat ce tinerii vor fi identificați și înscriși. Pe parcursul a 37 de luni, 410 tineri vor fi complet pregătiți pentru debutul pe piața muncii din zona lor. Pentru înscrierea în ”Proiect de viață: Viitorul începe azi”, fiecare candidat trebuie mai întâi să se asigure că îndeplinește următoarele condiții de participare:

- Domiciliul trebuie să fie în aria municipiului București
- Vârsta trebuie să fie cuprinsă între 16-29 de ani
- Abandonul școlar să se fi produs cu cel puțin 4 ani înainte de înscriere
- Șomajul să fie raportat la SPO (Serviciul Public de Ocupare)
- Candidatul să nu fi urmat niciun curs de formare.

Odată îndeplinite aceste condiții, candidatul poate să întocmească dosarul de înscriere. Acesta va fi depus la unitățile școlare din municipiul București care fac parte din proiect. În cel mai scurt timp, tinerii vor începe prima etapă a proiectului.

Etapa I - Consilierea
Tinerii fără loc de muncă vor beneficia în cadrul proiectului de consiliere în vederea integrării în educație, pe piața muncii sau în antreprenoriat. Aceștia vor fi informați despre beneficiile participării la proiect și cum acesta îi poate ajuta să ocupe un loc de muncă. De asemenea, vor fi consiliați pentru a identifica profilul fiecăruia. În acest mod, se poate stabili nivelul la care se află din punct de vedere educațional și nevoile fiecăruia. Consilierea va fi asigurată de persoane certificate în acest domeniu. Aceasta va fi personalizată și individuală. După încheierea acestei etape, tinerii vor fi îndrumați către programul educațional de tip ”A doua șansă”.

Etapa II - ”A doua șansă”
Pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor, în special al tinerilor NEETs, în școlile din București va fi implementat programul ”A doua șansă”. Prin acesta, tinerii până în 29 de ani care au abandonat școala timpuriu au posibilitatea de a continua studiile chiar din punctul în care le-au întrerupt. Totodată, cei care nu au fost înscriși în nicio formă de învățământ se vor putea înscrie în programul ”A doua șansă” pentru a urma studiile obligatorii. Ei vor beneficia de cursuri de alfabetizare și vor avea șansa de a se dezvolta cu rapiditate.

Participanții vor urma un plan de școlarizare special conceput pentru nevoile lor. Aceștia se vor bucura de cursuri cu durata redusă și orar flexibil. În funcție de progresul fiecăruia poate varia durata de școlarizare propriu-zisă. După finalizarea acestei etape, participantul va primi diploma de absolvire a învățământului obligatoriu, urmând apoi să fie îndrumat către un curs de calificare profesională dintr-un domeniu aferent aptitudinilor sale.

Etapa III - Formarea profesională
În cadrul proiectului, vor exista cursuri de calificare profesională pe diverse domenii. Acestea vor fi special proiectate pentru a ajuta tinerii să deprindă aptitudini socio-profesionale necesare angajării sau dezvoltării unei întreprinderi pe cont propriu. Finalitatea acestei etape, le va aduce tinerilor NEETs o diplomă de calificare, cât și susținere în găsirea unui loc de muncă.

Odată cu încheierea etapei finale, grupul țintă de 410 tineri vor fi mediați pe piața muncii. Medierea pe piața muncii constă în găsirea locurilor de muncă din zona municipiului București, oferirea de ajutor în întocmirea CV-ului și a scrisorii de intenție, pregătire pentru interviul cu potențialul angajator. De asemenea, tinerii cu potențial de a deschide o afacere vor primi consultanță antreprenorială și susținere financiară.

Aviz persoanelor interesate
”Proiect de viață: Viitorul începe azi” este un proiect destinat consilierii, educării și formării profesionale. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană și are ca principal obiectiv ocuparea forței de muncă din municipiul București de către tinerii inactivi din punct de vedere profesional. Grupul țintă al proiectului îl reprezintă 410 tineri fără educație și formare profesională, care sunt încadrați în categoria NEETs, sunt înregistrați la AJOFM și au domiciliul în regiunea vizată în proiect. În proiect sunt așteptați în special tinerii șomeri din medii defavorizate sau/și tinerii care fac parte din minoritatea rromă.

Pentru mai multe detalii despre proiect și înscriere, consultați pagina oficială https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/ sau puteți trimite un email pe adresa office@politicisociale.ro.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.