Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Analize și investigații medicale pe care ar trebui să le faci anual

Analize și investigații medicale pe care ar trebui să le faci anual

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
451

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Analizele și investigațiile medicale de rutină sunt esențiale pentru monitorizarea stării de sănătate. Ele pot preveni afecțiuni sau complicații ale unor boli, dar sunt utile și pentru tratarea din timp a bolilor aflate în stadiu incipient. În acest stadiu, unele afecțiuni nu provoacă simptome, însă tratarea timpurie crește șansele de vindecare. Iată care sunt analizele și investigațiile care trebuie efectuate anual.

Analizele de sânge

  • Hemoleucograma completă – include identificarea valorilor celulelor și altor fracții din sânge (celule roșii, celule albe, trombocite, hemoglobină) și este utilă în diagnosticarea anemiilor, hemoragiilor, leucemiilor, malnutriției, infecțiilor și bolilor sistemului imunitar.
  • VSH (viteza de sedimentare a hematiilor/celulelor roșii) – valorile anormale pot apărea în inflamații, infecții, cancere sau infarct miocardic acut.
  • Profil lipidic – măsoară valorile grăsimilor din sânge și este utilă în diagnosticarea dislipidemiilor și aterosclerozei (boală cardiovasculară).
  • Proteine totale – valorile anormale pot indica neoplazii, infecții, malnutriție, malabsorbție, deshidratare, boli renale sau hepatice.
  • Calcemie (nivelul de calciu din sânge) – valorile anormale pot ajuta la depistarea afecțiunilor osoase, renale și tiroidiene, malnutriției și cancerului.
  • Glicemie (nivelul de glucoză din sânge) – analiză utilă pentru diagnosticul diabetului zaharat și scăderii toleranței la glucoză.
  • Sideremie (nivelul de fier din sânge) – utilă în diagnosticul anemiilor, talasemiilor, subnutriției, infecțiilor și bolilor renale.
  • Ionogramă (nivelul de sodiu, potasiu, clor, calciu, magneziu fosfor) – poate depista deshidratarea, bolile cardiovasculare, renale, hepatice și diabetul.
  • Fibrinogen – este un factor implicat în coagulare, a cărui valoare deviază în tulburări de coagulare, inflamații, sarcină și leziuni hepatice.
  • Transaminaze – enzime ale ficatului ale căror valori anormale pot indica boli hepatice, inflamații, pancreatite.
  • Bilirubina – pigment biliar util în diagnosticarea bolilor hepatice.
  • Sumar de urină – analiza urinei poate depista infecții urinare, afecțiuni hepatice sau diabet zaharat.

Investigații frecvente

Electrocardiograma este o investigație eficientă și rapidă, cu ajutorul căreia se diagnostichează o serie de boli cardiovasculare (aritmii, ateroscleroză, insuficiență cardiacă, infarctul de miocard, preinfarctul etc.). Procedura constă în înregistrarea activității electrice a inimii, prin atașarea unor electrozi de pieptul, gleznele și încheieturile pacientului. Aceștia captează stimulii electrici și îi transmit către electrocardiograf, aparat care generează un grafic. O electrocardiogramă se efectuează în aproximativ 10 minute, însă înregistrarea are loc în câteva secunde.

Monitorizarea tensiunii arteriale este utilă în screening-ul hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă, care poate apărea drept simptom în cazul unor afecțiuni sau poate provoca unele afecțiuni.

Ecografia abdominală presupune vizualizarea structurii organelor interne cu ajutorul ultrasunetelor, prin deplasarea unei sonde la nivelul pielii.

În cazul persoanelor cu factori de risc sau celor care suferă de anumite afecțiuni, sunt necesare și alte investigații anuale sau chiar mai frecvente:

  • Consultul oftalmologic se recomandă persoanelor cu diabet zaharat și celor cu afecțiuni oculare.
  • Persoanele cu diabet necesită și măsurarea glicemiei și hemoglobinei glicate.
  • Colonoscopia – vizualizarea intestinului gros cu ajutorul unui tub cu cameră video – și testul din hemoragii oculte din materiile fecale sunt recomandate persoanelor cu afecțiuni ale colonului sau rectului.
  • În cazul persoanelor în vârstă, este indicată verificarea densității minerale osoase, pentru screeningul osteoporozei.

Investigații pentru femei


În cazul femeilor se recomandă efectuarea anuală a unui test Babeș-Papanicolau și, după vârsta de 50 de ani, a unei mamografii.

Testul Babeș-Papanicolau se efectuează pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin. Procedura presupune recoltarea de țesut de la nivelul colului uterin, în timpul consultului ginecologic obișnuit. Acesta este trimis la laborator și analizat.

Mamografia presupune efectuarea unor radiografii la nivelul sânilor și este utilă în diagnosticul cancerului de sân. Se recomandă femeilor peste 50 de ani cu factori de risc genetici.

Investigații pentru bărbați

În cazul bărbaților, se recomandă efectuarea anuală a antigenului prostatic specific (PSA). Aceasta ajută la depistarea cancerului de prostată. Se recomandă după vârsta de 50 de ani sau bărbaților cu factori de risc pentru acest tip de cancer.

Așadar, mergi anual la medic chiar dacă nu prezinți simptome și solicită analize și investigații de rutină, pentru a-ți monitoriza starea de sănătate.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/sange-ancheta-analiza-spital-4303021/

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro