Bucuresti

Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi

Detalii expozitie

Categorie
Expozitii
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Apartine de
Muzeul Taranului Roman
Vizualizari
498

Voteaza & Distribuie

Prezentare expozitie

Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită vineri, 8 mai 2015, ora 18, la Clubul Țăranului, unde va avea loc lansarea albumului de fotografii Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi, realizat de fotojurnalistul Andreea Tănase.

Armenii, un proiect de suflet

Impresionată de mărturiile despre masacrele armenilor din Turcia anilor 1915 – 1919, Andreea Tănase decide să se apropie de comunitatea armenilor din România pentru a înţelege mai bine istoria recentă şi cultura veche a acestei etnii, ca să poată povesti apoi şi altora lucruri mai puţin ştiute sau mai puţin spuse.

Proiectul documentarului fotografic „Armeni în România” prinde contur cu sprijinul nemijlocit al Uniunii Armenilor din România şi al Ambasadei Armeniei la Bucureşti, dar mai ales al numeroşilor armeni pe care Andreea Tănase i-a cunoscut, dintre care mulţi i-au devenit prieteni dragi.

Timp de trei ani (2007 - 2010), Andreea Tănase a călătorit în 16 orașe din România, Republica Moldova, Bulgaria și Armenia, peste tot pe unde trăiesc armeni refugiaţi, cu toate dorurile şi poveştile lor. Chipurile şi trăirile acestora, ca şi viaţa lor de zi cu zi, au fost surprinse în mii de fotografii și zeci de ore de interviuri.

Rezultatul acestei călătorii, aproape iniţiatice, este albumul Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi, care a văzut lumina tiparului în 2015, fiind dedicat celor datorită cărora a început acest proiect: supravieţuitorii masacrelor. Albumul, tipărit în limba engleză, conține 561 de imagini color însoțite de 148 de pagini cu texte care vorbesc despre istoria uneia dintre cele mai vechi comunități din spațiul românesc.

„Am început să mă documentez despre comunitatea armenilor din România pentru că m-a impresionat ceea ce am citit despre genocidul armean. Mi-am dorit să stau de vorbă cu oamenii despre lucruri nespuse şi să transmit poveştile mai departe oamenilor de lângă noi. Mi-am dorit, de asemenea, să cunosc trecutul şi istoria noastră. După câteva luni de documentare, mi-a fost limpede că activităţile comunităţii armenilor din România sunt concentrate în jurul bisericii, aşa că am hotărât să îi întâlnesc pe armeni în momentele lor de de sărbătoare. [...]

Albumul de fotografie Armenii din România. Poveștile oamenilor de lângă noi este o carte de vizită a comunităţii armenilor din România, aşa cum sunt ei azi. Este o incursiune în istoria armenilor, dar şi o carte despre istoria şi poveştile lor personale. [...]

În călătoria mea în România am cunoscut armeni descendenți din vechile familii care au sosit în țara noastră în primele valuri de emigrare, armeni care nu mai cunosc limba sau tradițiile, care au fost obligați de regimul comunist să își ascundă identitatea, dar care sunt acum avizi să redescopere armenismul din ei. Am cunoscut armeni care au luptat să își păstreze identitatea și care au citit și scris în limba armeană zilnic, pentru a nu o uita. Am cunoscut armeni care au plecat din România într-un anumit moment al vieții lor și care se reîntorc în fiecare an la sărbătorile mari pentru a se reuni cu comunitatea din țara natală. Am cunoscut armeni care s-au mutat în România în ultimii ani și care sunt fericiți să trăiască aici și sunt recunoscători pentru ospitalitatea românească. Am cunoscut armeni care visează la România și români care visează la Armenia. M-am apropiat mult de comunitatea armeană, mi-am făcut prieteni apropiați și pot spune că armenii sunt parte din identitatea mea.”