Bucuresti

Asocierea vinului cu branzeturile - Sfaturi utile

Detalii articol

Categorie
Articole / anunturi mancare si bautura
Modificat
acum 1 luna si 3 zile
Apartine de
ClickBrainiacs
Vizualizari
75

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Una dintre marile placeri ale vietii este, cu siguranta, servirea unui pahar de vin la masa. Vinul poate fi asociat culinar cu nenumarate preparate, insa una dintre cele mai bune combinatii este cu branza. Totusi, exista diferite tipuri de branzeturi care se imbina de minune cu diferite vinuri, iar mai departe vom descoperi cateva detalii care merita tinute minte.

De regula, branzeturile proaspete au un continut mai ridicat de apa, sunt mai laptoase si au o textura delicata. In schimb, pe masura ce branzeturile imbatranesc, apa se evapora incet si lasa in urma grasimi si proteine. Din moment ce acestea doua sunt cele care confera aroma, branzeturile maturate sunt mai savuroase si mai complexe. Mai mult, invechirea aduce si arome si caracteristici noi, de exemplu Brie devine mai gumoasa si capata note pamantoase. Branzeturi precum Gruyere sau Emmentaler dobandesc note de nuci.

Vinurile sunt similare, astfel ca atunci cand sunt proaspete sunt usor de consumat, racoritoare, pe cand pe masura ce sunt invechite dobandesc noi si noi arome, de la cele florale, de citrice, ierboase sau picante. Mai mult, in functie de modalitatea de invechire, la baricul de stejar sau in tancuri de otel, vinul capata note secundare care se dovedesc a fi chiar mai complexe decat cele primare.

De obicei, branzeturile proaspete se imbina de minune cu vinuri racoritoare si fructate, pe cand cele mai vechi au nevoie de vinuri corpolente, cu o structura bogata si pline de complexitate. Una dintre regulile de baza este ca cele doua sa fie combinate in functie de intensitatea aromelor. Totusi, vechimea nu este singurul factor care conteaza, intrucat si textura, iuteala si cat de sarata este branza pot influenta asocierea cu vinul.

Vinurile taninoase sunt ideale alaturi de branzeturi maturate intrucat taninurile se imbina de minune cu proteinele si grasimea, clatind palatul dupa fiecare inghititura. In schimb, vinurile cu o concentratie bogata de taninuri nu merg impreuna cu branzeturile proaspete pentru ca pot lasa un postgust metalic. Vinurile rosii care se potrivesc cu branzeturile proaspete sunt cele mai putin taninoase precum Beaujolais sau Lambrusco.

Sarea iubeste zaharul, iar vinurile dulci pot echilibra foarte bine branzeturile sarate precum Grana, Gouda sau Feta. Tinand cont de acest detaliu, vei putea face niste alegeri inspirate.

Daca esti in cautarea unui vin alb de inalta calitate pe care sa il poti servi in nenumarate contexte, atunci Crama Budureasca poate avea solutia. De regula, vinul alb este alegerea pe care o facem atunci cand ne dorim sa servim un pahar impreuna cu preparate din carne de pasare, fructe de mare, peste, branzeturi proaspete sau salate. Nu sunt multe vinuri produse in tara noastra care sa se poata ridica la rangul celor din portofoliul Cramei Budureasca.

Sauvignon Blanc din gama Budureasca Premium este un vin care poate sa cucereasca pe oricine. Totul incepe cu culegerea strugurilor in doua etape, prima selectie concentrandu-se pe construirea caracterului aromatic si obtinerea nivelului de aciditate dorit, calitati care sunt importante pentru prospetime. Cea de-a doua ofera vinului aromele tropicale specifice acestui soi de struguri.

Fermentarea are loc la o temperatura de 14 grade pentru o perioada de circa trei saptamani, urmand ca mai apoi sa se aplice procesul de batonnage, ce presupune amestecarea drojdiilor in masa vinului, pentru a aduce vinnului mai multa complexitate. Ne incanta cu o culoare galben pal cu reflexii verzui si arome intense de fructe tropicale completate cu notele de agrise. Gustul este placut, avand o aciditate buna si un final elegant.

Gasesti acest vin in magazinul online al Cramei Budureasca, https://budureasca.ro/vin-alb/, alaturi de multe altele!