Bucuresti

Avantajele unui apartament la bloc față de o casă la curte

Avantajele unui apartament la bloc față de o casă la curte

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
230

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Alegerea unui apartament sau a unei case ca viitor cămin sau investiție este o opțiune care trebuie luată după o analiză atentă a avantajelpr și dezavantajelor pe care le implică fiecare proprietate în parte. Pe lângă aspectele generale care țin de suprafața utilă, finisaje, locație, proximitatea centrelor comerciale, educaționale sau de sănătate, în tot mai extinsul mediu urban apartamentul prezintă certe avantaje în competiția directă cu o casă la curte.

Cost de achiziție și de întreținere mai scăzut


Cel mai mare avantaj al unui apartament în fața unei case este legat de costul de achiziție. În general, costul de achiziție pe metru pătrat util este mult mai mic în cazul unui apartament în comparație cu o casă situată într-o zonă similară. În zonele urbane, terenurile pe care se pot ridica obiective rezidențiale sunt rare și mici ca dimensiuni iar accesul facil la toate beneficiile pe care orașul le oferă înseamnă un cost foarte mare pentru fiecare metru pătrat. Este evident că, în aceste condiții, prețul unei case este mare pentru că prețul terenului este unul foarte mare; în cazul blocurilor de locuințe, posibilitatea de a construi mai multe „case” pe verticală înseamnă o împărțire a costului terenului așadar o pondere semnificativ redusă a prețului terenului în prețul apartamentului.

Deloc de neglijat este și costul de întreținere mult mai scăzut al unui apartament în comparație cu costul similar pentru o casă. Dacă în cazul unei case sunt necesare investiții periodice în mentenanța fațadei, spațiului verde, curățare suprafețelor vitrate sau a acoperișului, curățarea coșurilor de fum, toate fiind în sarcina unui singur proprietar, în cazul unui apartament investițiile în mentenanța blocului de locuințe, indiferent că vorbim de igienizarea spațiilor comune, întreținerea spațiilor verzi sau contractul cu firma de ascensoare sunt mai mici și se împart între toți proprietarii de locuințe. În plus, multe dintre costurile de reabilitare și izolare, mentenanța căilor de acces și a locurilor de parcare, întreținerea spațiilor verzi sau a sistemului de încălzire sunt suportate de către primăriile locale.

Localizare mai avantajoasă


Un avantaj cert al traiului la bloc este situarea în proximitatea a tot ce este relevant pentru viața modernă: locul de muncă sau afacerea, școala, mijlocul de transport în comun, spațiile comerciale și de distracție, arenele sportive și instituțiile de cultură. Cei care trăiesc la casă poate că sunt într-adevăr mai aproape de natură dar pentru a avea acces la toate facilitățile și plăcerile pe care modernitatea le-a adus în viața omului trebuie să se deplaseze pe distanțe destul de lungi și cel mai adesea cu propriul mijloc de transport.

Întreținere mai ușoară

Datorită suprafeței mai mici dar și absenței spațiului exterior, curățenia și întreținerea periodică este floare la ureche în comparație cu o casă; dacă pentru igienizarea unui apartament de dimensiuni medii (70-80 mp utili) sunt necesare 2-3 ore de activitate relaxantă, pentru curățarea unei case medii (150-200 mp utili) o singură persoană trebuie să muncească asiduu pe durata unei zile întregi (și aceasta doar la interior).

Securitate mai mare


Un aspect deloc de neglijat, mai ales în aceste vremuri, este securitatea. Dacă în cazul caselor, oamenii sunt răspândiți pe suprafețe mai mari și le este mai greu să intervină în ajutorul unui vecin în caz de calamitate, incendiu sau spargere, în cazul apartamentelor, oamenii sunt concentrați în număr mare în același bloc iar comunitatea tinde să fie foarte unită în fața unui pericol. Pe lângă acestea, marea majoritate a blocurilor beneficiază de monitorizare audio/video și chiar de pază permanentă.

Posibilitate de închiriere mai rapidă


Tocmai datorită costurilor de întreținere mai mici, a chiriei mult mai mici prin comparație cu chiria unei case dar și a proximității punctelor de interes urbane, închirierea unui apartament se poate realiza mult mai rapid decât închirierea unei case.

Este evident că pentru cei îndrăgostiți de traiul la oraș prima opțiune va fi întotdeauna apartamentul pentru numeroasele avantaje pe care le oferă, între care poate cel mai mare este traiul lipsit de griji pe care îl oferă.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-jifzk