Bucuresti

Beneficiile Programului A doua șansă din cadrul proiectului: Proiect de viață: Viitorul începe azi

Beneficiile Programului A doua șansă din cadrul proiectului: Proiect de viață: Viitorul începe azi

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
126

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Educația este fără doar și poate una dintre cheile spre succes ale unei societăți, cât și ale unei persoane pe plan individual. Țările lumii fac eforturi din ce în ce mai mari în acest sens, pentru a avea o populație educată, care să pună umărul în diverse moduri la bunul mers al societății. Din păcate, inițiativele și speranțele puse spre construirea unei societăți care să pună accentul foarte mult pe educație în viață se lovesc deseori de diferite probeleme, care de multe ori țin de factori externi sistemului de educație, misiunea fiind îngreunată considerabil.

Problema abandonului școlar timpuriu este una foarte delicată în România, precum este și în celelalte state membre ale Uniunii Europene. Eforturile majore făcute în ultimii ani au mai scăzut puțin acest fenomen, însă cifrele privind abandonul școlar rămân destul de îngrijorătoare.

Programul “A doua șansă” din cadrul proiectului “Proiect de viață: Viitorul începe azi” reprezintă unul dintre programele care au drept scop integrarea tinerilor în societate, ajutându-i pe aceștia să-și finalizeze ciclurile obligatorii de studii, care pot fi după caz primar sau gimnazial. Programul prin natura, modul de organizare și efectele pe care le aduce asupra celor care îl finalizează, este unul foarte avantajos, aducând o serie importantă de beneficii cursanților.

Legalitatea și recunoașterea programului


Cu siguranță, unul dintre cele mai importante aspecte pe care o persoană le are în vedere atunci când se înscrie într-un curs/program este reprezentat de recunoașterea studiilor urmate pe viitor. În cazul programului la care facem referire, legalitatea sau recunoaștere programului nu reprezintă absolut nicio problemă. Programul “A doua șansă” din cadrul proiectului “Proiect de viață: Viitorul începe azi” este desfășurat de către Institutului pentru Politici Sociale din București, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Faptul că studiile sunt recunoscute și echivalate de către Ministerul Educației reprezintă cel mai important exemplu și argument pentru urmarea programului drept o certitudine a legalității acestuia.

Institutul pentru Politici Sociale din București, implicat intens în acest program, este o organizație non-profit care se ocupă cu organizarea de diverse programe sau cursuri în ajutorul diferitelor categorii sociale care iau parte la acestea, alt exemplu de acest gen fiind organizarea de către ONG a cursurilor legate de atragerea și uitlizarea banilor europeni prin intermediul proiectelor pe fonduri europene. Rezultatele și activitățile desfășurate de-a lungul timpului reprezintă motive serioase în plus pentru acordarea încrederii acestui program.

Flexibilitatea programului


Faptul că programul este unul destul de serios și recunoscut oficial, nu-l face să fie neapărat unul rigid. Cel mai bun exemplu legat de flexibilitatea programului poate fi observat în cadrul perioadei de școlarizare. Durata cursurilor este în principiu de 2 ani pentru ciclul primar (clasele 1-4) , respectiv de 4 ani (clasele 5-8) pentru ciclul gimnazial inferior. Însă această perioadă poate fi diferită de la un elev la altul, dat fiind faptul că este foarte posibil ca elevii să fie la niveluri diferite de pregătire. Astfel un alt beneficiu oferit de program este posibilitatea încheierii mai rapide a cursurilor decât perioada de bază prevăzută.

În afara posibilității de încheiere mai devreme a cursurilor, programul vine cu o serie mai largă de aspecte care țin de flexibilitatea programului, cum ar fi posibilitatea de a merge la cursuri seara sau în weekend sau beneficirea de consultanță și orientare în carieră pentru găsirea cu o mai mare ușurință a unui job potrivit pe viitor. Proiectul astfel ține cont de viața personală a tinerilor, oferindu-le de asemenea posibilitatea de a-și continua restul activităților profesionale sau de familie pe care le desfășoară la momentul respectiv. Înscrierea gratuită în cadrul programului reprezintă un argument în plus în favoarea înscrierii în cadrul programului, mai ales având în vedere faptul că majoritatea persoanelor care se află în această situație vin din medii defavorizate.

Ușurința înscrierii în cadrul programului


Un lucru important de menționat este că programul “A doua șansă” din cadrul proiectului “Proiect de viață: Viitorul începe azi” este destul de accesibil pentru cât mai mulți tineri cu vârste între 16 și 29 ani din mediile defavorizate. Condițiile de înscriere destul de lejere și ajutorul întocmirii dosarului de înscriere, reprezintă două avantaje demne de luat în considerare. Se desfășoară cursuri atât pentru ciclul primar (clasele 1-4), cât și pentru ciclul secundar (clasele 5-8), condițiile nefiind foarte diferite de la un caz la altul. În cadrul cursurilor pentru ciclul primar (clasele 1-4) se pot înscrie atât elevii care nu au inceput niciodată sistemul de învățământ primar, cât și cei care au abandonat pe parcurs, în timp ce cursurile pentru finalizarea învățământului secundar (clasele 5-8) se adresează tinerilor care nu au absolvit învățământul gimnazial.

La nivelul municipiului București, persoanele vizate din categoria NEETs (acronimul pentru formularea “Not in Education, Employment or Training”) sunt cele care au între 16 și 29 de ani, au domiciliul în București sau jud. Ilfov, nu sunt angajați în prezent și nu au terminat 8 clase sau nu au început niciodată studiile. Numărul tinerilor care pot lua parte la proiect este de 410 și cursurile încep imediat ce se formează grupe de minim 12 și maxim 20 persoane.

Oportunități după finalizarea programului


Nu în ultimul rând, un beneficiu important este reprezentat de faptul că acesta oferă destule oportunități de continuare a studiilor sau integrare profesională după caz, în urma încheierii acestuia. Elevii din mediul primar (clasele 1-4) își pot continua studiile în învățământul gimnazial (clasele 5-8), în timp ce absolvenții programului pentru învățământul secundar inferior (clasele 5-8) pot continua studiile în învățământul secundar superior (clasele 9-10) sau pot parcurge stagii de pregătire practică, în urma cărora pot să și obțină un Certificat de calificare profesională nivel 3, care le va fi cu siguranță de folos pentru găsirea unui loc de muncă în domeniul în care urmează practica.

În concluzie, programul “A doua șansă” din cadrul proiectului “Proiect de viață: Viitorul începe azi” derulat de către Asociația Institutul pentru Politici Sociale, oferă beneficii serioase tinerilor care doresc să se înscrie și să urmeze aceste cursuri.

Pentru mai multe detalii se poate accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/.
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.