Bucuresti

Beneficiile programului “A doua șansă”

Beneficiile programului “A doua șansă”

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
322

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Tinerii NEETs din Municipiul București și județul Ilfov au oportunitatea de a se înscrie în programul “A doua șansă” din cadrul proiectului “Proiect de viață: Viitorul începe azi!” ID 135130. Acest proiect a fost demarat de Institutul Pentru Politici Sociale în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov. Scopul este reprezentat de reducerea ratei de șomaj din Municipiul București și județul Ilfov, precum și de prevenția abandonului școlar.

Grupul țintă al proiectului îl reprezintă tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani care nu și-au finalizat studiile primare obligatorii și nu ocupă un loc de muncă. Strategiile ce urmează a fi implementate în cadrul proiectului au ca scop intermediar înscrierea tinerilor în sistemul de învățământ, obiectivul (era repetiție) final fiind cel de reintegrare a tinerilor NEETs pe piața muncii prin obținerea unei calificări sau chiar prin înființarea propriei afaceri. În plus, în cadrul proiectului, participanții vor beneficia de numeroase avantaje: obținerea unei diplome de studiu, a unei calificări profesionale, precum și de șansa de a avea un loc de muncă.

Ce este programul “A doua șansă”?

Fenomenul de abandon școlar compromite viitorul tinerilor din țara noastră. Din cauza faptului că aceștia au părăsit timpuriu sistemul de educație, nu au dobândit abilitățile necesare angajării.

Având în vedere că din ce în ce mai mulți copii părăsesc anual sistemul de învățământ fără a deține abilități necesare angajării, instituțiile statului sunt nevoite să ia măsuri serioase în această privință. Cea mai eficientă soluție în acest caz este implementarea programelor de tipul “A doua șansă”.

Programul “A doua șansă” este un program de formare educațională și profesională prin care tinerii pot relua studiile primare și/sau gimnaziale, care din motive sociale au fost întrerupte prematur. Acesta îmbină pregătirea educațională cu pregătirea pentru obținerea unei calificări profesionale. În final, obiectivul principal este de a introduce cât mai mulți tineri NEETs pe piața muncii.

Prin parteneriatul dintre Institutul Pentru Politici Sociale și Inspectoratele Școlare din Municipiul București și Județul Ilfov, se urmărește identificarea, consilierea și motivarea tinerilor fără loc de muncă să se înscrie în proiectul “Proiect de viață: Viitorul începe azi!”. Pe parcursul proiectului, tinerii vor primi îndrumarea necesară în alegerea unei cariere sau inițierea unei afaceri.

Proiectul vizează adolescenții și adulții din mediul rural sau urban care au depășit vârsta maximă pentru reînscrierea în învățământul primar sau gimnazial. Aceștia pot participa la proiect dacă nu au fost înscriși în nicio formă de învățământ sau dacă au parcurs doar o parte din clasele ciclului primar sau gimnazial.

În cadrul proiectului “Proiect de viață: Viitorul începe azi!” ID 135130, participanții vor beneficia de:

- Servicii educaționale de calitate asigurate de dascăli și consilieri specializați
- Dobândirea și îmbunătățirea competențelor educaționale și profesionale
- Consiliere și orientare în carieră pe tot parcursul vieții
- Îndrumare și susținere pentru a dobândi calificările necesare ocupării unui post de muncă
- Cursuri de alfabetizare
- Cursuri de antreprenoriat.

Beneficiile programului “A doua șansă”

Tinerii fără loc de muncă reprezintă o problema majoră la nivel național. Aceștia duc la o creștere alarmantă a ratei de șomaj și a riscului de abandon școlar, ducând în declin economia țării. Pentru soluționarea cât mai eficientă a acestor probleme, aceștia trebuie înscriși în programe de formare educațională care să îi motiveze să se angajeze. Printre beneficiile programului “A doua șansă” se află găsirea unui loc de muncă pentru participanți. Alte beneficii aduse de acest program sunt:

- Finalizarea studiilor primare și gimnazile
- Obținerea unei diplome de studiu
- Dobândirea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu
- Dezvoltarea unor abilități noi
- Obținerea unui loc de muncă stabil
- Reintegrarea în mediul social.

Proiectul “Proiect de viață: Viitorul începe azi!” ID 135130 se ocupă cu acordarea de soluții pentru tinerii fără loc de muncă din Municipiul București și județul Ilfov. Cei cu vârste curpinse între 16 și 29 de ani sunt așteptați să se înscrie în programul “A doua șansă” pentru a relua studiile școlare obligatorii. Pe tot parcursul proiectului, aceștia vor primi consiliere și formare educațională din partea unei echipe specializate. Acest lucru le va facilita accesul pe piața muncii și îi va ajuta să se reintegreze în societate. Beneficiile programului “A doua șansă” sunt menite să le aducă participanților numeroase oportunități pentru a-și crea un viitor mai bun.

Pentru mai multe detalii despre „Proiect de viață: Viitorul începe azi” și cum vor decurge înscrierile , accesați pagina oficială a proiectului: https://politicisociale.ro/proiect-de-viata-viitorul-incepe-azi/

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.