Bucuresti

Când este necesară o consultație la un medic neurochirurg?

Când este necesară o consultație la un medic neurochirurg?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 7 luni si 1 saptamana
Apartine de
DWF
Vizualizari
177

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Neurochirurgul este un specialist medical care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor apărute la nivelul creierului, măduvei spinării, coloanei vertebrale și a nervilor periferici. Având în vedere numărul mare de probleme care pot apărea la nivelul acestor zone, neurochirurgul poate fi implicat în numeroase afecțiuni, de la dureri cronice la accidente vasculare cerebrale și nu numai.

Deoarece multe afecțiuni pot trece neobservate și se pot agrava odată cu trecerea timpului, consultațiile regulate ale medicului de familie sunt importante, acesta putând recomanda un neurochirurg sau orice alt specialist în funcție de problemele prezentate. În continuarea acestui articol vom discuta despre câteva afecțiuni și simptome care nu ar trebui ignorate și care ar putea necesita o consultație neurochirurgicală.

3 posibile afectiuni care ar trebui prezentate unui medic neurochirurg

Conform unui studiu realizat de Sarah E. E. Mills, Karen P. Nicolson și Blair H. Smith, publicat în 2019 și intitulat "Chronic pain: a review of its epidemiology and associated factors in population-based studies", durerea cronică la nivel mondial este într-o continuă creștere, 1.9 miliarde de persoane fiind afectate de dureri de cap, în timp ce durerile lombare și cele la nivelului gâtului reprezintă cauza principală de dizabilitate pe plan internațional.

Chiar dacă aceste numere sunt extrem de mari și par a normaliza o afecțiune anormală, este ușor de constatat că multe dintre aceste cazuri probabil că ar fi putut beneficia de pe urma unui consult neurologic. Dacă și tu prezinți durere cronică sau orice alte simptome persistente atunci programează-te pentru un consult neurochirurgical la clinica Neurohope, specialiștii de acolo putând evidenția cauzele problemelor tale.

Dureri lombare

Majoritatea persoanelor vor prezenta de-a lungul vieții câteva episoade de dureri lombare acute, apărute cel mai probabil în urma suprasolicitării mușchilor sau ca urmare a unei posturi incorecte. Cu toate acestea, durerile lombare care persistă și care se agravează odată cu trecerea timpului necesită o consultație medicală specializată, acestea putând fi cauzate de anumite afecțiuni cum ar fi osteoporoza sau hernia de disc.

Este necesară consultația unui medic neurochirurg dacă:

  • Durerea persistă mai mult de câteva săptămâni;
  • Există senzație de furnicături sau amorțeală la nivelul picioarelor;
  • Durerea se extinde pe unul sau pe ambele picioare.

Dureri de cap severe sau cronice

Ar putea fi necesară o consultație neurochirurgicală dacă durerile de cap sunt frecvente și severe, mai ales dacă acestea sunt acompaniate și de simptome neurologice. În funcție de cauză, acestea sunt împărțite în două tipuri, dureri de cap primare și dureri de cap secundare. În timp ce durerile de cap primare apar ca rezultat al unor factori direcți cum ar fi stresul, postura incorectă, săritul peste mese și așa mai departe, durerile de cap secundare reprezintă un simptom al unor afecțiuni mult mai grave cum ar fi anevrism cerebral, tumori cerebrale, accident vascular cerebral și multe altele. Având în vedere că medicul neurochirurg poate diagnostica și trata toate afecțiunile severe menționate mai sus, este recomandată apelarea la un consult specializat dacă durerile sunt frecvente și nu există o cauză evidentă.

Probleme de echilibru sau amețeală

La fel ca și durerile de cap, amețeala sau vertijul poate fi cauzată de numeroși factori și reprezintă una dintre cele mai frecvente motive pentru care adulții apelează la un consult medical. Prezentând de obicei simptome precum pierderea echilibrului și senzație falsă de mișcare, amețeala rareori apare ca rezultat al unei alte boli mult mai grave.

Cu toate acestea, anumite afecțiuni neurologice cum ar fi boala Parkinson sau scleroza multiplă pot duce la apariția problemelor de echilibru, iar circulația sangvină slabă poate cauza stare de amețeală datorită volumului mic de sânge către creier. Ca urmare, este necesar un consult neurochirurgical dacă simptomele de mai sus sunt acompaniate și de:
  • Durere de cap bruscă și severă;
  • Stare de amorțeală sau paralizie a membrelor superioare sau inferioare;
  • Tulburări de vedere sau de vorbire.

Referințe:

Mills, Sarah E E, et al. Chronic Pain: A Review of Its Epidemiology and Associated Factors in Population-Based Studies. Aug. 2019, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6676152/.

Sursa foto: pexels.com/photo/doctor-sitting-in-front-of-his-desk-2182979/