Bucuresti

Când și cum se plantează corect vița de vie?

Când și cum se plantează corect vița de vie?

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 saptamani si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
429

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Plantarea viței de vie în țara noastră are o lungă istorie, în special datorită faptului că solul nostru permite creșterea soiurilor de vie. Beneficiem și de o climă potrivită pentru aceasta și chiar și de precipitații bogate, astfel că avem toate condițiile ca să ne ocupăm de creșterea viei. Dacă vrei să dezvolți această activitate, la nivel casnic sau profesional, iată ce ar trebui să știi despre etapele de cultivare și creștere a viței de vie.

Când se plantează vița de vie?

Vița de vie se plantează primăvara devreme, ca să beneficieze de umiditate specifică a solului din acel sezon. Acest lucru va ajuta la înrădăcinarea viței de vie, mai exact la prinderea rapidă a butașilor în sol. Vița de vie se plantează la adâncimi de circa 40-50 de cm, pentru a asigura posibilitatea extinderii rădăcinilor. Rădăcinile viței de vie sunt puternice și se extind cu repeziciune. Dacă nu au loc suficient, pot ieși la suprafață, iar acest lucru nu este de dorit, pentru că via își poate pierde stabilitatea. Poți încerca să o ridici și fixezi folosind un spalier metalic pentru viță de la Emenatwork.ro, însă este imperios necesar să o plantezi încă de la început în mod corect.

Va trebui să ai grijă ca temperatura în momentul plantării să fie de 8-10 grade, deoarece o temperatură mai mică poate afecta creșterea și dezvoltarea viței de vie. Ea nu este rezistentă la îngheț, așa că ar trebui să iei măsurile necesare pentru plantarea în perioadele potrivite de timp.

Vița de vie se mai poate planta și în timpul lunii mai, atunci când căldura nu este excesivă, alegând cu grijă zonele în care se va face înrădăcinarea. Unele soiuri de viță de vie pot fi plantate și toamna, însă recomandarea specialiștilor este să evităm pe cât posibil plantarea în sezonul rece, deoarece riscăm ca vița de vie să nu se prindă și să nu se dezvolte corespunzător.

Cum se plantează vița de vie?

Chiar dacă vița de vie este în general o plantă rezistentă, este nevoie să fim atenți la nevoile ei specifice pentru că această cultură să rodească. Rodul apare după circa 2-3 ani de la plantarea viței de vie, însă pentru a ajunge la acest rezultat este nevoie să acoperim cerințele de plantare și îngrijire.

Pregătirea solului

Înainte de începerea lucrărilor specifice plantării viței de vie este necesar să ai în vedere curățarea substratului. Substratul este de fapt pământul, solul în care va fi plantată vița de vie, mai ales dacă pe acest teren au mai existat și alte tipuri de culturi. Specialiștii ne atrag atenția asupra faptului că un teren are nevoie de circa 2-3 ani de pauză în cultivare, pentru a fi potrivit pentru vița de vie. Astfel, dacă solul este propice, va trebui să îl amenajezi, incluzând aici curățarea de resturi vegetative, de pietre și bolovani, dar și mărunțirea solului prin discuire și plivire.

Stropirea viei


După ce ai plantat vița de vie va trebui să te gândești și la soluțiile de protecție, deoarece via va trebui să fie stropită împotriva dăunătorilor. Din ce în ce mai multe specii de dăunători atacă vița de vie și din acest motiv va trebui să discuți cu un specialist despre soluțiile pe care le poți adopta în acest sens.

Mana viței de vie necesită substanțe fungicide avizate, care nu vor compromite rodul, iar pentru insecte va trebui să ale substanțele necesare eliminării lor. În cazul manei viței de vie vei observa pete, inițial galben verzui care se extind cu repeziciune și își schimbă culoarea, transformându-se în pete maronii, iar acolo unde acestea apar, frunza se usucă.

Sursa foto: unsplash.com/photos/K-VkvGjaMtI