Bucuresti

Care sunt cele mai comune tipuri de șevalete?

Care sunt cele mai comune tipuri de șevalete?

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 saptamani si 4 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
51

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Șevaletul este un instrument esențial atât pentru pictorii profesioniști, cât și pentru începători. Ținând pânza fixă, este mai ușor să întinzi culorile, iar la final ai mai multe șanse să fii mulțumit de rezultat. Totuși, ca să pictezi corect cu un șevalet, trebuie să alegi unul care ți se potrivește. Iată care sunt cele mai comune categorii.

Șevaletele portabile

Acestea sunt cea mai practică soluție dacă nu ai un loc fix în care pictezi, sau dacă preferi pictura în aer liber. Pentru a fi ușor de strâns și de transportat, ele sunt mai ușoare și au dimensiuni mai mici. Desigur, sunt și ajustabile, pentru a putea așeza pânza la înălțimea necesară sau pentru a o înclina la diverse unghiuri. În general, aceste tipuri de șevalete sunt fabricate din lemn rezistent, tratat cu diverse substanțe pentru a nu se deteriora și a putea fi curățat mai ușor. Totuși, există și multe șevalete portabile fabricate din metal. Acestea sunt mai potrivite pentru pictura în aer liber datorită materialului care se degradează foarte greu.

Șevaletele pentru masă

Poziția pe care o are corpul tău în timp ce pictezi este foarte importantă pentru tehnica pe care o folosești. În general, este recomandat să stai în picioare și să ții pânza într-o poziție cât mai verticală, astfel oferindu-i și mâinii tale o libertate de mișcare mai mare. Dacă totuși preferi să stai pe un scaun în timp ce pictezi, poți folosi un șevalet pentru masă. Acestea au dimensiuni mult mai mici, dar pot fi ajustate în funcție de nevoile tale. Când instalezi șevaletul pe masă, ai grijă ca acesta să fie așezat astfel încât să stai într-o poziție comfortabilă.

Șevaletele pentru studio

Această categorie este dedicată în special pictorilor profesioniști și a fost concepută special pentru lucrul într-un studio de artă. Un astfel de șevalet este mai rezistent și mai stabil, fiind confecționat din materiale de înaltă calitate. Spre deosebire de cele portabile, șevaletele pentru studio sunt mai grele și mai dificil de strâns. Cele mai comune tipuri sunt cele în forma literei H, care mențin pânza cât mai stabilă. De asemenea, sunt reglabile, pentru a le putea ajusta în funcție de nevoi. În plus, acestea au deseori rafturi în care îți poți depozita materialele și suporturi pentru pensule și pentru vopseluri.

Șevaletele duble

Fiind destul de voluminoase, și acest gen de șevalete sunt destinate lucrului într-un studio. De asemenea, ele sunt mai puțin flexibile și se strâng mai greu. Ceea ce le deosebește de șevaletele obișnuite pentru studio este faptul că sunt construite astfel încât să poată fixa două pânze în același timp. Așadar, poți împărți un astfel de șevalet cu un prieten pictor și veți putea picta în același timp. De asemenea, acesta este ajustabil și îl poți monta astfel încât să acomodezi o singură pânză de mari dimensiuni.

Șevaletele multifuncționale

Acestea sunt recomandarea noastră pentru pictorii versatili, cărora le place să experimenteze, dar și pentru cei care nu și-au găsit încă stilul. Acestea pot fi ajustate atât pe verticală, cât și pe orizontală. Așadar, poți monta un astfel de șevalet la înălțimea dorită și poți înclina pânza la orice unghi dorești. Dacă dorești să pictezi în acuarele, poți monta blocul de desen cât mai orizontal posibil, pentru a evita scurgerea culorilor. Apoi, dacă dorești să treci la culori în ulei sau acrilice, poți muta pânza înapoi în poziție verticală.

Există o mare varietate de șevalete din care poți alege, în funcție de stilul tău preferat de pictură, locul în care te poți desfășura sau materialul din care e fabricat. Acestea sunt importante deoarece te ajută să menții o poziție corectă în timpul lucrului și contribuie la aspectul final al operei tale.

Sursa foto: pixabay.com/photos/paint-artist-work-color-painter-1394387/