Bucuresti

Care sunt cele mai moderne tratamente pentru bolile cardiovasculare

Care sunt cele mai moderne tratamente pentru bolile cardiovasculare

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 an si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
232

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Bolile cardiovasculare rămân în continuare principala cauză de deces la nivel mondial. Ele includ o gamă variată de boli ale inimii și vaselor de sânge, care pot fi înnăscute (malformații congenitale) sau dobândite de-a lungul vieții. Deși tratamentele clasice ale acestor boli sunt reprezentate de intervenții chirurgicale, în prezent există și tratamente moderne, rapide și non-chirurgicale pentru multe din aceste afecțiuni.

Tratamentele moderne ale bolilor cardiovasculare presupun proceduri intervenționale, minim-invazive. Acestea au la bază tehnica cateterismului. Medicul are acces la orice zonă a corpului prin introducerea unor tuburi prin vasele de sânge, după efectuarea unei puncții în zona inghinală sau la încheietura mâinii. Aceste mici tuburi sunt ghidate apoi spre zona care trebuie tratată, sub control angiografic (cu raze X) și cu ajutorul unei substanțe de contrast. Prin tuburile utilizate, medicul poate introduce alte instrumente de mici dimensiuni, necesare tratamentului. În general, recuperarea este rapidă, deoarece traumele asupra țesuturilor sunt minime.

Iată care sunt procedurile intervenționale care pot fi utilizate în tratamentul unor boli cardiovasculare:

Angioplastia cu balon și stent

Angioplastia cu balon și stent este o procedură de tratament pentru ateroscleroză, indiferent de zona în care s-a dezvoltat afecțiunea (vase periferice sau arterele coronare ale inimii). Ateroscleroza reprezintă o afecțiune caracterizată de depunerea plăcilor de grăsimi pe pereții vaselor de sânge, ceea ce poate duce la complicații grave și deces.

Angioplastia coronariană care se poate face la Centrele Ares presupune lărgirea arterei afectate, prin introducerea unui balonaș prin catetere și umflarea acestuia la nivelul zonei îngustate. Dacă procedura nu este eficientă, atunci se impune implantarea unui stent – un dispozitiv cilindric de mici dimensiuni. Stentul se fixează pe pereții vasului, menținându-l deschis.

Rotablația coronariană


Rotaablația coronariană este utilizată pentru dezintegrarea plăcilor de aterom dezvoltate în ateroscleroză, atunci când acestea s-au calcificat, iar vasul nu poate fi menținut deschis prin alte metode. Procedura constă în introducerea prin cateter a unui tub prevăzut la capăt cu un dispozitiv din microparticule de diamant. Acesta este rotit cu viteză în vasul de sânge, astfel încât placa de aterom este distrusă.

Implantul unui defibrilator/stimulator cardiac

Procedura de implantare a unui defibrilator este necesară în cazul unor aritmii (tulburări de ritm) grave, care pun viața în pericol. Printre acestea se numără fibrilația ventriculară, tahicardia ventriculară sau sindromul WPW. Defibrilatorul cardiac are rolul de a înregistra activitatea cardiacă, de a depista bătăile anormale ale inimii și de a le regla prin aplicarea unor impulsuri electrice controlate.

Stimulatorul cardiac este asemănător defibrilatorului, însă acțiunea sa constă în transmiterea unor impulsuri electrice care să stimuleze bătăile inimii, în cazul unui ritm cardiac prea slab sau rar – insuficiență cardiacă, bradicardie.

Defibrilatorul și stimulatorul cardiac au dimensiuni mici și se implantează sub piele, la nivelul unui buzunar creat la nivelul pieptului. Generatorul de puls este conectat de inimă prin intermediul unor sonde care sunt montate la nivelul inimii, prin vasele de sânge.

Ablația cu radiofrecvență a aritmiilor

Ritmul cardiac normal are loc datorită impulsurilor electrice de la nivelul inimii, produse într-o zonă specializată numită nod sinusal. Aritmiile sau tulburările de ritm sunt produse de impulsurile electrice care apar în alte zone ale inimii. Ablația cu radiofrecvență presupune blocarea activității acestor zone, prin distrugerea lor cu unde radio. Procedura utilizează tehnica cateterismului.

Valvuloplastia cu balon

Valvuloplastia cu balon presupune lărgirea zonelor îngustate de la nivelul inimii (stenoză mitrală sau pulmonară), zone prin care sângele trebuie să circule. Procedura se efectuează prin introducerea unui balon în catetere. Acesta este deplasat la nivelul zonei afectate și este umflat progresiv, pentru a deschide canalul.

TAVI - implantare de valvă aortică

Stenoza aortică reprezintă o problemă a valvei aortice, membrană situată între inimă și aortă. Valva nu se deschide complet pentru a lăsa sângele să treacă. Atunci când afecțiunea este severă, poate fi nevoie de implantarea unei valve aortice – se montează o proteză artificială.

Tratamentul intervențional al anevrismelor de aortă (TEVAR și EVAR)

Anevrismele de aortă abdominală și toracică sunt dilatații (umflături) ale aortei, cea mai mare arteră din corp, care este conectată direct la inimă. Tratamentul TEVAR și EVAR presupune montarea unui stent autoexpandabil în vasul de sânge, care să izoleze zona dilatată, astfel încât sângele să treacă doar prin stent. Astfel, este prevenită ruptura arterei.

Închiderea unor malformații congenitale

Defectul septal atrial și defectul septal ventricular sunt malformații congenitale caracterizate de o zonă de comunicare anormală între camerele inimii, ceea ce face ca sângele să se amestece. Practic, pacientul are un orificiu anormal între pereții camerelor inimii. Închiderea acestor defecte presupune montarea unui dispozitiv de tip umbrelă – o proteză care să acopere orificiul respectiv – prin tehnica cateterismului.

În concluzie, multe afecțiuni grave ale sistemului cardiovascular pot fi tratate acum și prin proceduri moderne, care oferă multe beneficii pacientului.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/m%C3%A2ini-manusi-cateter-770461/