Bucuresti

Cat de important este un consultant de mediu pentru dinamica unei companii?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 2 saptamani si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
255

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O politica sanatoasa de business presupune gestionarea unei companii nu ca membru a unei singure industrii, ci mai degraba ca parte a unui mecanism aflat in stransa legatura cu mediul in care isi desfasoara activitatea. In ziua de azi orice afacere, fie ea cat de mica sau mare face parte dintr-un ecosistem. Tot ceea ce producem sau oferim ca serviciu poate avea un impact asupra mediului, impact ce trebuie gestionat corect.

De aceea exista organe abilitate ce se ocupa de controlarea afacerilor care au impact asupra mediului. Nerespectarea prevederilor legislatiei de mediu in vigoare poate duce la amenzi de la 30.000 la 60.000 de lei. Si daca totusi esti dispus sa platesti amenzi, oare cum va reactiona opinia publica la aceste abateri? Pentru a evita toate aceste neplaceri si a te asigura ca afacerea ta este o afacere durabila si care aplica principiile economiei circulare, poti beneficia de serviciile unui consultant de mediu. Afla ce presupune consultanta de mediu in cele ce urmeaza!

Ce este un consultant de mediu?

Consultantul de mediu este acea persoana care detine competente, experienta si certificari care ii permit sa ofere consultanta in probleme de mediu. Acesta este capabil sa identifice obligatiile fata de mediu specifice oricarui domeniu de activitate si poate sa propuna si sa implementeze solutii in vederea conformarii legislative in raport cu cerintele pietei si comunitatilor unde se regasesc companiile.

Consultantul de mediu are studii superioare in domeniul protectiei mediului si cursuri de specialitate precum: audit de mediu, specialist in gestionarea deseurilor, ISO 14001, management al sistemelor de mediu, CSR, realizare rapoarte tehnice, studii de mediu, sisteme informationale geografice si asa mai departe.

Consultantul de mediu preia responsabilitatea de mediu de la mai multe companii, asadar trebuie sa cunoasca specificul fiecarei activitati precum si particularitatile privind impactul asupra mediului in cazul fiecareia. Evident, solutiile trebuie sa fie diferite si mulate pe modelul de afaceri al fiecarei companii.

De ce sa apelez la un consultant de mediu?


In lipsa unui consultant de mediu, companiile trebuie sa aiba un angajat intern care sa urmeze cursuri de specialitate si, ulterior, sa capete experienta necesara postului de responsabil de mediu. Intrucat instruirea unui responsabil de mediu poate fi afectata de fluctuatia de personal, dar si de posibilitatea ca acel angajat sa nu se poata dedica intru totul pozitiei de responsabil de mediu, avand si alte atributii in cadrul companiei, o solutie mult mai avantajoasa pentru companii ar fi sa apeleze la un consultant de mediu.

Avantajele apelării la un consultant de mediu din cadrul unei firme specializate in acest domeniu sunt multiple, pornind de la faptul ca ofera servicii in flux continuu, in baza unei experiente vaste si diverse, până la faptul ca ofera dedicare 100%. Astfel, cea mai buna solutie este obtinerea de servicii consultanta de mediu.

Ce servicii asigura un consultant de mediu?


Vei beneficia de urmatoarele servicii in urma angajarii unui consultant de mediu:

 • Auditarea situatiei existente si identificarea problemelor si necesitatilor pentru intrunirea prevederilor legislatiei de mediu in vigoare.
 • Asistenta in identificarea deseurilor generate in conformitate cu codul deseurilor.
 • Elaborarea si mentinerea unei evidente privind gestiunea deseurilor.
 • Realizarea si transmiterea raportărilor lunare si anuale catre autoritatea de protectie a mediului.
 • Consultanta pentru intocmirea formularelor pentru transportul deseurilor.
 • Identificarea obligatiilor de plata la Fondul de Mediu.
 • Intocmirea si depunerea lunara a declaratiei la Administratia Fondului pentru Mediu.
 • Informarea permanenta in ceea ce priveste masurile impuse prin Autorizatia de Mediu pentru respectarea termenelor de raportare si a obligatiilor.
 • Asigurarea relatiei cu autoritatile de protectia mediului.
 • Elaborarea unui plan de interventie in cazul poluarilor accidentale.
 • Oferirea de asistenta si chiar initiativa in implementarea obligatiilor nou aparute in legislatia de protectie a mediului.


Sursa foto: pexels.com/photo/blur-bottle-bright-building-273238/