Bucuresti

Ce este alergia la soare și cum îți poți proteja eficient pielea?

Ce este alergia la soare și cum îți poți proteja eficient pielea?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 4 saptamani si 4 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
327

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Alergia la soare este o afecțiune cu care se confruntă destul de multe persoane, dar care este des confundată cu o iritație banală sau o arsură solară minoră. Alergia apărută la nivelul pielii ca urmare a expunerii la soare, indiferent de durata acesteia, poartă numele de alergie la soare sau alergie la lumină. Cel mai afectate de această condiție sunt persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare. Despre cum apare, cum se manifestă și cum se tratează alergia la soare îți vom explica în rândurile care urmează. Iată ce ar trebui să știi.

Semne ale alergiei la soare

Sistemul nostru imunitar poate avea perioade de declin, atunci când organismul poate dezvolta alergii, printre care se numără și cea la soare. În vreme ce o arsură solară va apărea dacă pielea a fost expusă neprotejat în razele directe ale soarelui, alergia solară se va manifesta doar dacă sistemul imunitar are probleme. Asta va duce imediat la apariția unor erupții polimorfe, adică la pete roșii ce declanșează mâncărimi intense. Fără un repaus de la expunerea la soare, petele sau bubițele care apar pe fondul alergiei nu se vor calma. De aceea, se recomandă o întrerupere a contactului cu soarele, măcar până la dispariția erupției alergice.

De ce apare alergia solară?


Îți spuneam că sistemul nostru imunitar poate funcționa defectuos și aceasta ar fi prima și cea mai importantă cauză a instalării alergiei la soare. Cea de-a doua se referă la subțierea stratului de ozon, care s-a accelerat în ultimii ani și care a dus la un număr din ce în ce mai mare al celor afectați de alergiile solare. Persoane care, acum câțiva ani, mergeau, lucrau sau se relaxau la soare fără a avea vreo problemă de sănătate a pielii din cauza expunerii, astăzi ajung la ușa dermatologilor în căutarea unui tratament pentru alergia la soare. Desigur, și poluarea joacă un rol foarte important în această ecuație, la fel și alimentația, care și-a alterat calitatea în ultimii ani.

Cum se tratează alergia la soare?

Alergia la soare poate fi tratată cel mai simplu prin evitarea contactului direct cu razele cel puțin în perioada în care acestea pot deveni periculoase pentru organism, adică în intervalul 11:00-15:00. Dacă, totuși, ești nevoit să iei contact cu soarele, asigură-te că ai folosit o cremă cu factor de protecție solară ridicată, adică cel puțin cu SPF 30. Gama de protecție solară Anthelios de la Laroche-Posay conține produse cosmetice protecție foarte ridicată, pentru ca pielea ta să fie mereu în siguranță atunci când stai la soare, chiar și pentru o perioadă îndelungată de timp.

Iată ce alte măsuri de protecție împotriva alergiei la soare mai poți lua:

  • Expune-te la soare treptat - dacă ești în concediu și vrei să te bronzezi rapid, soluția nu stă în expunerea bruscă și îndelungată la soare. Reprizele scurte în care nu uiți de protecția cu creme de plajă sunt cea mai bună metodă prin care poți evita alergia la soare.
  • Păstrează pielea curată - ori de câte ori ieși din mare sau din piscină, clătește pielea cu apă și evită să porți altceva pe piele în afară de crema cu SPF ridicat atunci când stai la plajă. Alte loțiuni sau parfumul pot facilita apariția alergiei solare.
  • Evită să stai la soare dacă iei vreun tratament - antibioticele, diureticele sau produsele farmaceutice pe bază de retinol vor sensibiliza pielea și o vor expune alergiilor. Dacă iei vreun medicament, mai bine e să amâni sesiunile de plajă.

Dacă totuși ai dezvoltat o condiție pe care o suspectezi că ar fi o alergie la soare, programează-te cât mai repede posibil la un consult dermatologic în urma căruia specialistul îți va recomanda un tratament antihistaminic potrivit pentru tine.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/adorabil-agrement-bucurie-coperta-1698482/