Bucuresti

Ce sunt fațetele dentare și când sunt acestea indicate?

Ce sunt fațetele dentare și când sunt acestea indicate?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 6 luni si 6 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
151

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Aspectul dinților tăi nu te mai mulțumește și cauți soluții pentru a avea acel zâmbet perfect pe care ți-l dorești? Tratamentul cu fațete dentare ar putea reprezenta soluția perfectă pentru tine. Continuă să citești pentru afla ce sunt fațetele dentare și cum te pot ajuta ele să-ți îmbunătățești aspectul danturii.

Ce sunt fațetele dentare?


Fațetele dentare sunt lucrări protetice foarte subțiri, realizate, de obicei, din porțelan, care se aplică pe suprafața frontală a unui dinte pentru a corecta culoarea, forma și/sau dimensiunea acestuia.[2] Ca și alte tipuri de lucrări dentare, au atât avantaje, cât și dezavantaje. La capitolul avantaje vom menționa:

 • Au un aspect natural;
 • Poți avea dinți mai albi într-un timp foarte scurt;
 • Nu se pătează prea ușor;
 • Nu necesită o îngrijire specială;
 • Pot fi aplicate pe unul sau mai mulți dinți;
 • Îngrijite corect, rezistă un timp îndelungat și îți vor permite să te bucuri de un zâmbet mai frumos ani în șir;
 • Fațetele din porțelan sunt foarte bine tolerate de gingii.

Dezavantajele fațetelor dentare includ:

 • Este o procedură ireversibilă; în general, înainte de aplicarea fațetelor dentare, este necesară șlefuirea dinților naturali (slefuirea este minim invaziva, se vor slefui intr-o profunzime incepand cu 0,2 mm,) iar aceștia nu vor mai putea reveni la starea anterioară;
 • Fațetele nu pot fi reparate dacă se ciobesc sau crapă, dar pot fi inlocuite;
 • Există riscul ca dinții tăi să devină mai sensibili;
 • Culoarea lor nu poate fi modificată; dacă intenționezi să apelezi la un tratament de albire dentară, este indicat să faci acest lucru înainte de aplicarea fațetelor.[1]

În ceea ce privește prețul fațetelor dentare, acesta poate varia de la o clinică stomatologică la alta, în funcție de materialele din care sunt realizate, de experiența dentistului, precum și de alți factori.

Indicații

Dacă vrei să știi când sunt recomandate fațetele dentare, răspunsul este simplu: oricând dorești să ascunzi toate acele defecte de natură estetică din cauza cărora ai putea ezita să zâmbești. Iată câteva dintre indicațiile fațetelor dentare:

 • Dinți ciobiți sau rupți;
 • Spații interdentare inestetice;
 • Pete care nu reacționează la tratamentele de albire dentară;
 • Dinți prea mici sau strâmbi.[2]

Trebuie însă menționat faptul că nu este o procedură la care poate apela orice. În primul rând, acestea se aplică doar pe dinți sănătoși; dacă ai carii, suferi o afecțiune gingivală sau ai alte probleme dentare, acestea vor trebui tratate înainte de a putea recurge la proceduri de cosmetică dentară. De asemenea, dacă obișnuiești să scrâșnești din dinți, să-ți rozi unghiile, gheață, creioane sau alte obiecte dure ori să-ți folosești dinții pentru a deschide pachete, este posibil să nu fii un candidat potrivit pentru tratamentul cu fațete dentare. Astfel de obiceiuri pot afecta integritatea fațetelor dentare și le pot scurta durata de viață.[1]

Cum se îngrijesc fațetele dentare?


După cum am menționat deja, fațetele dentare nu au nevoie de o îngrijire specială. Tot ce trebuie să faci este să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, să folosești ață dentară și apă de gură, să-ți vizitezi medicul stomatolog la intervale regulate și, bineînțeles, să eviți obiceiurile dăunătoare precum cele enumerate mai sus. Totodată, deși fațetele dentare sunt destul de rezistente la pete, dacă vrei să te bucuri de efectul lor un timp cât mai îndelungat, este o idee bună să eviți alimentele și băuturile de culoare închisă (ex: vin roșu, cafea, ceai, fructe de pădure etc.).[2]

Dinții strâmbi, cu pete inestetice și alte imperfecțiuni, te pot împiedica să zâmbești atât de mult pe cât ți-ai dori și chiar îți pot afecta încrederea în propria persoană. Fațetele dentare te vor ajuta să obții cu ușurință acel zâmbet alb, strălucitor, cu dinți drepți și corect poziționați pe care ți-l dorești. Întreabă-ți medicul stomatolog dacă acest tip de lucrări dentare reprezintă soluția potrivită pentru tine.

Bibliografie:
 1. „Dental Veneers.” WebMD, WebMD, 3 June 2003, webmd.com/oral-health/guide/veneers#1. Accessed 15 Sept. 2022.
 2. „Veneers: What Are Dental Veneers? Cost, Procedure & Advantages.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23522-dental-veneers. Accessed 15 Sept. 2022.


Sursa foto: images.unsplash.com/photo-1660737217837-95