Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Ce trebuie să știi despre diabetul zaharat

Ce trebuie să știi despre diabetul zaharat

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
709

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Diabetul zaharat este cea mai cunoscută boală metabolică, având o incidență tot mai crescută, la nivel mondial. Pentru că vorbim de o boală de care pacienții nu scapă până la sfârșitul vieții, numărul diabeticilor a căpătat proporții îngrijorătoare. Afecțiunea se declanșează atunci când nivelul glucozei din sânge depășește limitele normale, în condițiile în care organismul nu mai poate asimila această substanță la nivelul celulelor.

Concentrația glucozei din sânge se numește glicemie, iar, atunci când valorile acesteia se mențin ridicate, apar tulburări care se răsfrâng și asupra funcționării anumitor organe.

Mecanismul declanșator

Pentru a putea asimila glucoza din sânge și a o distribui la nivelul celulelor, organismul are nevoie de insulină – un hormon secretat de pancreas. Atunci când acest hormon nu mai este secretat în cantitate suficientă sau pancreasul chiar încetează să mai secrete insulină, sintetizarea glucozei nu se mai face la parametri optimi, iar aceasta se va acumula în sânge. De asemenea, există și situații când diabetul poate apărea chiar dacă pancreasul continuă să secrete cantitatea necesară de insulină. În acest caz, celulele periferice de la nivelul organelor nu mai reacționează la acțiunea insulinei, și, în acest mod, nu mai acumulează glucoza, care rămâne în sânge.

Tipurile de diabet

Sunt cunoscute trei tipuri de diabet, în funcție de cauzele declanșatoare, însă, cel mai frecvent tip reprezintă 90% din cazurile totale, la nivel mondial.

  • Diabetul zaharat de tip I – este diabetul cauzat de cantitatea insuficientă de insulină sau de lipsa totală a acestui hormon. Se mai numește și diabet juvenil (pentru că apare, cu preponderență, în rândul persoanelor până în 35 de ani), sau diabet insulino-dependent. Această ultimă denumire e dată de faptul că pacienții cu acest tip de diabet trebuie să își administreze insulină pentru tot restul vieții.
  • Diabetul zaharat de tip II – reprezintă cea mai răspândită formă de diabet, și este cauzată, în mod special, de un stil de viață mai puțin sănătos. În acest caz, boala apare ca urmare a rezistenței pe care celulele o dezvoltă la insulină sau a unor probleme apărute la nivelul pancreasului. Apare, în special, la persoanele obeze și supraponderale, excesul de kilograme fiind principalul factor de risc.
  • Diabetul gestațional – poate apărea doar în perioada de sarcină, pe fondul modificărilor care au loc în organism, dar dispare la scurt timp după naștere. Este tipul de diabet cu incidență scăzută, și, totodată, singurul care se vindecă.

Simptome și diagnostic

Gradul de pericol al diabetului e dat și de faptul că simptomele pot apărea la câțiva ani după instalarea bolii, când afecțiunea e deja într-o fază avansată. Ca să nu ajungi într-o astfel de situație ține minte că manifestările diabetului sunt sete intensă, foame permanentă, urinări frecvente și oboseală. Pe măsură ce boala avansează, și începe să afecteze alte organe, se instalează noi manifestări: încețoșarea vederii, furnicături și amorțeli la nivelul membrelor, infecții frecvente la nivelul pielii și tractului urinar și întârzierea vindecării leziunilor.

Pentru că aceste simptome pot întârzia, este important ca persoanele cu risc să dezvolte diabet să își măsoare periodic glicemia, acesta fiind cel mai important indiciu. Despre valorile glicemiei, trebuie să știi că limitele normale sunt cuprinse între 70 și 120 mg/dl. Persoanele cu o glicemie între 120 și 180 mg/dl au risc mediu de a dezvolta diabet, iar cele a căror valoare este peste 215 mg/dl au un risc major. Glicemia se poate determina prin analiza sângelui în laborator sau printr-un test simplu, cu un aparat special.

De asemenea, la valori mai mari de 180 mg/dl, prezența glucozei poate fi depistată în urină, în condițiile în care nu ar trebui să se găsească aici. Diabetul este ușor de diagnosticat pe baza valorilor glicemiei, chiar și în absența simptomelor specifice, fiind important ca diagnosticul să fie stabilit în fază cât mai incipientă.

Pentru a preveni apariția diabetului de tip II, este necesar să scapi de kilogramele în plus, lucru destul de simplu de făcut prin mai multă mișcare și o alimentație mai sănătoasă.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/zahar-test-de-sange-quicktest-2493338/

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro