Bucuresti

Colegiu "UCECOM" Spiru Haret

Colegiu "UCECOM" Spiru Haret

Detalii scoala / liceu / colegiu

Adresa
Bucuresti, Sectorul 6, Strada Cezarescu Economu, nr. 47-59
Telefon
0213166195, 0213166196
Categorie
Scoli / Licee / Colegii
Modificat
acum 5 luni si 2 zile
Vizualizari
8508

Voteaza & Distribuie

Prezentare scoala / liceu / colegiu

Colegiu "UCECOM" Spiru Haret Bucuresti

Unitatea de invatamant a fost infiintata in anul 1952, avand denumirea de Centrul Scolar Bucuresti, centru in care se organizau cursuri de scurta durata la meserii ca: planificatori ramura, televizorist si croitor. Primele clase de scoala profesionala s-au constituit incepand cu anul 1961 la meseriile croitor imbracaminte femei, croitor imbracaminte pentru barbati si cizmar. In paralel se desfasurau in continuare cursuri de scurta durata.
In 1961 scoala a capatat denumirea de Scoala profesionala si de ucenici. An de an meseriile pregatite prin scoala profesionala s-au diversificat. Totodata, s-au construit clase de scoala tehnica postliceala pentru specializarile: fotograf-fotoceramist, depanator aparatura radio-TV, optician, specializari care au devenit traditionale pentru unitatea de invatamant.

In perioada 1963-1982 unitatea de invatamant a functionat sub titulatura Grup Scolar UCECOM Bucuresti.
In anul 1982 au fost desfiintate clasele de scoala postliceala si, ca atare, denumirea scolii a suferit o noua modificare, numindu-se Scoala profesionala nr. 44. Din anul 1986 si pana in anul 1990, meseriile oferite de scoala s-au mentinut in domeniul prestarilor de servicii, si anume: blanar, marochiner, croitor, tamplar, tapiter, tinichigiu auto, mecanic auto, reparator fete incaltaminte, talpuitor, instalator apa canal gaze etc.
Din anul scolar 1995/1996 unitatea functioneaza sub titulatura de Grup Scolar de Arte si Meserii "Spiru Haret" al cooperatiei mestesugaresti.

Din 1995, in invatamantul cooperatist a fost recunoscut ca segment al invatamantului preuniversitar particular, oferta educationala a retinut acele meserii si specializari care definesc identitatea grupului scolar. Elevii nostri au inregistrat performante de exceptie la ultimele editii ale competitiilor scolare. In paralel, au fost propuse specializari noi, foarte cautate, ca agent vamal, tehnician optometrist, coafor stilist si altele.

In perioada 1996-2000, unitatea de invatamant a fost cuprinsa in programul PHARE-VET ca scoala pilot pentru urmatoarele meserii: croitor imbracaminte pentru femei, bijutier, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, lacatus mecanic, optician reparator aparatura optico-mecanica, precum si pentru specializarile cosmeticiana si coafor stilist. Cu prilejul acestui eveniment, au fost elaborate planuri de invatamant si programe scolare, standarde de pregatire profesionala si standarde ocupationale, utilizate in prezent in toate unitatile scolare ale invatamantului preuniversitar public, care pregatesc in meserii specifice domeniului serviciilor.

Scoala mentine an de an un efectiv de elevi de peste 1800 de persoane, ceea ce inseamna peste 70 de clase.
Unitatea de invatamant dispune de 20 de clase, pentru a caror dotare cu echipamente didactice moderne, performante se investesc peste 25% din veniturile grupului scolar. In scoala se gasesc: doua laboratoare de informatica, un laborator mecatronica, un atelier lacatuserie, un atelier pentru meserii din domeniul "Constructii", un laborator de fizica-chimie, doua cabinete de cosmetica, doua cabinete de frizerie si alte doua pentru coafura, un cabinet de manichiura-pedichiura si un atelier de croitorie.

O atentie speciala o merita atelierul de optica. Datorita sponsorizarilor primite prin programul PHARE, acest atelier detine cel mai modern echipament din invatamantul romanesc. Salonul realizat de catre firma Wella este un model de organizare si dotare pentru un cabinet rezervat insusirii si practicarii meseriei de coafor.
Incepand cu anul scolar 2003-2004, Grupul Scolar de Arte si Meserii "Spiru Haret" Bucuresti promoveaza o noua specializare: TEHNICIAN MECATRONIST, Mecatronica integrand MECANICA, ELECTRONICA, INFORMATICA, HIDRAULICA si PNEUMATICA in scopul realizarii de produse si sisteme inteligente.

Revista "Noi, tinerii", editata de scoala inca din 1994, cu aparitie semestriala in 1000 de exemplare, ilustreaza preocuparea elevilor si pentru mestesugul exprimarii in scris, nu numai pentru arta de a exercita o meserie anume.

Locurile fruntase obtinute de revista la competitia consacrata publicisticii scolare sunt argumente convingatoare pentru talentul cu care au fost inzestrati viitorii meseriasi si specialisti, aflati in prezent in bancile Grupului Scolar UCECOM Bucuresti.

Rezultatele la examenele de absolvire reflecta faptul ca, de regula, 52% dintre elevii scolii au medii cuprinse intre 8 si 8,99, iar 39% dintre acestia obtin medii cuprinse intre 9 si 10.

Filtre scoala / liceu / colegiu

Tip institutie: Institutie de invatamant particulara