Bucuresti

Consumul de apa foarte rece: Indicații și recomandări de care să ții cont

Consumul de apa foarte rece: Indicații și recomandări de care să ții cont

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 saptamani si 2 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
290

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Există o serie de controverse legate de consumul apei sau al altor lichide foarte reci, unii susținând că acesta este un obicei total nesănătos, alții spunând că există o serie de beneficii. Știm că e greu să reziști tentației unui pahar cu apă rece într-o zi toridă, așa că ne-am propus să lămurim această dilemă o dată pentru totdeauna.

Așadar, în cele ce urmează, vei afla când și de ce e bine să bei apă rece, dar și care sunt situațiile și motivele în care ar fi bine să te abții.

Beneficiile apei reci consumate cu măsură

Ceea ce trebuie să reții în primul rând este faptul că nu este indicat să îți faci un obicei din a consuma frecvent apă foarte rece, ci să îți alegi momentele cele mai potrivite în care acest lucru va duce beneficii organismului. Iată care sunt aceste beneficii și contextul în care poți bea apă foarte rece:

  • Ajută în curele de slăbire – dacă vrei să scapi de câtva kilograme în plus, pe lângă activitatea fizică și o alimentație sănătoasă, e recomandat să bei și apă rece. Explicația stă în faptul că organismul își menține permanent o temperatură constantă, iar atunci când consumi apă foarte rece, această temperatură scade. Prin urmare organismul va folosi mai multă energie pentru a se încălzi și a stabiliza temperatura, iar în cadrul acestui proces va consuma calorii. Totuși, nu îți face iluzii că poți slăbi doar cu apă rece, zăcând toată ziua pe canapea, cu o shaorma în brațe și o pungă de chipsuri alături.
  • Ajută la stabilizarea temperaturii după efort – așa cum ai reținut din paragraful anterior, organismul își menține o temperatură stabilă, iar atunci când mergi la sală sau ieși în parc la alergat, temperatura crește. Tot în paragraful anterior am menționat că apa rece scade temperatura, astfel că, atunci când o bei după un efort intens ajuți organismul să revină la temperatura normală.
  • Asigură o hidratare eficientă – rămânem în sfera activității fizice, pentru că stabilisem mai devreme că vrei să slăbești, și îți spunem că și hidratarea este foarte importantă atunci când faci efort. Organismul pierde apă și săruri prin transpirație, astfel că trebuie să bei apă cu regularitate atunci când faci efort. Și în acest caz, se recomandă apa rece, pentru că este mai bine absorbită în organism, asigurând astfel o hidratare mai rapidă.

De ce să eviți consumul în exces

Cel mai cunoscut efect negativ al apei reci este durerea, în gât care poate apărea după ce bei pe nerăsuflate o cantitate mare sau după ce mănânci multă înghețată. În afară de acest inconvenient cu care ne-am confruntat majoritatea dintre noi, consumul de apă foarte rece poate crea și alte neplăceri.

  • Afectează digestia – medicii nu recomandă consumul de apă rece în timpul mesei sau imediat după aceea, întrucât aceasta solidifică grăsimile, ceea ce va îngreuna procesul de digestie. Pe de altă parte, în loc să atragă nutrienții necesari din alimente, organismul își va concentra energia pe reglarea temperaturii, care scade odată cu ingerarea lichidului rece.
  • Scade imunitatea – consumată imediat după masă, apa rece determină organismul să genereze o cantitate mare de mucus, iar acesta poate slăbi sistemul imunitar, și astfel vei deveni mai vulnerabil în fața unor boli. Pentru o persoană perfect sănătoasă, cu o constituție robustă, aceasta nu este o problemă majoră, însă persoanele mai sensibile ar trebui să evite să bea apă rece după ce se ridică de la masă.

Așadar, consumul de apă foarte rece este recomandat în anumite situații, în același timp existând și contraindicații de care trebuie să ții cont. Un dozator reprezintă soluția cea mai eficientă de a avea apă la domiciliu la un preț bun, oferindu-ți la orice oră apă rece, dar și caldă, în funcție de nevoile tale.

Sursa foto: pixabay.com