Bucuresti

Coordonatele unui proiect social din Regiunea Bucureşti Ilfov care urmăreşte reducerea ratei de şomaj

Coordonatele unui proiect social din Regiunea Bucureşti Ilfov care urmăreşte reducerea ratei de şomaj

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 luni si 5 zile
Apartine de
Institutul pentru Politici Sociale
Vizualizari
118

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Problema şomajului este răspândită în mai multe judeţe din România şi cu toate că Bucureştiul este capitala şi cel mai important nod educaţional al ţării, nu este ferit de acest fenomen îngrijorător. Mai mult, Ilfovul, aflat în imediata vecinătate a capitalei, este una din zonele cu cea mai mare rată de abandon şcolar, din România.

Conform studiilor fundamentate de Institutul Pentru Politici Sociale, care sunt menţionate şi în explicaţia de finanţare a acestui Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi, abandonul şcolar are loc în special în zonele rurale, predispuse sărăciei şi lipsurilor. În unele familiile de rromi şi în familiile numeroase de români de la sate, părinţii nu preţuiesc atât de mult "mersul la şcoală" şi nu sunt îngrijoraţi de absenteismul foarte mare al copiilor. Mai mult, uneori chiar ei sunt cei care îşi opresc copiii acasă pentru a-i ajuta în gospodărie. Abandonul şcolar mai apare şi în familiile unde există divorţ, violenţă sau credinţe învechite. În Regiunea Bucureşti Ilfov există mai multe zone roşii cu rata abandonului şcolar foarte mare, cele mai multe fiind în Ilfov.

Cum poate fi redusă rata de şomaj prin Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi


E simplu. Tinerii care abandonează școala sau care nu merg la şcoală ajung inevitabil în postura de şomeri. Pentru că nu au pregătirea educațională şi profesională necesară, ei nu se pot angaja. Deşi există locuri de muncă plătite bine în Regiunea Bucureşti Ilfov, niciun antreprenor nu doreşte să ia în echipa să oameni nepregătiţi, care să nu prezinte nici măcar diploma pentru absolvirea celor 8 clase obligatorii. Diploma este deseori o condiţie eliminatorie pentru a ocupa un post.

Ce face Institutul Pentru Politici Sociale prin Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi este de a identifica tinerii fără 8 clase şi fără loc de muncă, de a-i reintroduce în programe de formare profesională şi abia apoi de a-i ajuta să pătrundă pe piaţa muncii. Este cea mai bună soluţie şi cea mai viabilă pentru un viitor mai sigur în cazul acestor tineri. De altfel, scopul proiectului aşa cum reiese din documentul de finanţare este de a încuraja pătrunderea pe piaţa muncii a tinerilor NEETs din Regiunea Bucureşti - Ilfov. Concret, IPS are în vedere stimularea tinerilor identificaţi ca fiind parte din grupul ţintă al proiectului, de a-şi continua studiile la şcoală, de a se iniţia într-o profesie, de a beneficia de consiliere, asistență şi ghidaj pentru a demara o afacere proprie.

Pentru ce tineri defavorizaţi este acest Proiect de Viață: "Viitorul Începe Azi"?


Acest proiect iniţiat şi implementat de Institutul Pentru Politici Sociale în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti se adresează unei anumite categorii de tineri şi anume cei care au vârsta între 16 şi 29 de ani, care nu muncesc în prezent, nu au terminat cele 8 clase de studii obligatorii şi care nu urmează alt program de formare profesională. În plus, pentru a fi eligibili pentru înscrierea în proiect, tinerii trebuie să aibă domiciliul în Bucureşti sau în Ilfov.

De luni bune deja, IPS a promovat acest proiect în Regiunea Bucureşti Ilfov, inclusiv prin intermediul reţelelor de socializare. În afară de tinerii vizaţi care au interacţionat cu postările şi care au dorit să afle informaţii suplimentare sau despre cum se pot înscrie efectiv în proiect, au mai fost şi persoane care au dus mai departe mesajul proiectului spre tinerii care ori nu aveau acces la Internet şi informaţie, ori nu aflaseră de această oportunitate. Acest gest este o confirmare a faptului că societatea este interesată să rezolve problema abandonului şcolar şi să ajute.

Ce este programul A doua Şansă şi ce legătură există între acesta şi Proiect de Viață: Viitorul Începe Azi?


Programul A Doua Şansă este componentă importantă a proiectului amintit şi urmăreşte oferirea de ajutor tinerilor care au absolvit 8 clase, cu posibilitatea de a continua şi termina învăţământul obligatoriu. Ce este specific acestui program este de fapt flexibilitatea sa. De exemplu, cursurile se pot organiza seara sau în weekend pentru ca tinerii înscrişi să nu fie nevoiţi să-şi neglijeze sau să-şi întrerupă activităţile curente, de natură profesională ori familială.

Pentru mai multe detalii despre proiect puteți accesa pagina https://politicisociale.ro/proiect-de-viată-viitorul-începe-azi/. Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman.