Bucuresti

Cultura de căpșuni - de la plantare la recoltare

Cultura de căpșuni - de la plantare la recoltare

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 saptamani si 3 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
404

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cultura de căpșuni este una dintre afacerile cele mai îndrăgite și des puse în practică de către agricultorii de la noi din țară și nu numai. Există câteva motive evidente pentru care se face acest tip de investiție:

  • Căpșunul este o plantă ușor de plantat;
  • Rezultatele și recoltarea se văd deja după primul an de la plantare;
  • Nu necesită condiții foarte dificile din punct de vedere al pregătirii solului, se adaptează ușor și în zone deluroase;
  • Este printre primele recolte care se obțin la început de primăvară;
  • Se obține un profit bun în urma comercializării, producția fiind de cca 20-25 tone/ha.

La noi în țară, se cultivă, în special, în Transilvania și Muntenia.

Caracteristici ale căpșunului

Căpșunul este o plantă perenă, semiierboasă, care crește sub forma unei tufe de 15-40 cm înălțime. Rădăcina are o bună capacitate de ramificare, marea masă a acesteia ajungând la 20 cm sub nivelul solului sau până la 40-60 cm într-unul bine afânat, iar în lățime la cca 30 cm.

Alegerea terenului pentru cultură

Căpșunul preferă zonele cu mult soare, așa că pentru plantare e bine să fie ales un teren care se bucură de soare minim 6-7 ore pe zi.

Tipul de sol

Solul pe care se cultivă căpșunii trebuie să fie unul suficient de umed dar și de bine afânat, și să conțină multă materie organică. De asemenea, trebuie să fie bine drenat și să poată absorbi apa. Nivelul de aciditate al acestuia trebuie să fie mai ridicat, cu un pH intre 5 și 7, și să nu formeze crustă după ploi (de exemplu pot fi lunci de râuri, cernoziomuri, cenușii de pădure). Este important ca, înainte de plantare, solul să fie bine pregătit (afânat, hidratat și fără buruieni) iar dacă au existat culturi anterioare să fie folosite insecticide pentru a combate dăunătorii.

Plantarea


Plantarea se face fie:

  • În răsaduri, care se acoperă și se bătătoresc la cca 20 cm în pământ;
  • Din stoloni așezați perfect vertical în pământ, la o adâncime care să permită mugurelelui de creștere să rămână deasupra solului. Ei trebuie mocirliți cu un amestec de apă, pământ și gunoi de grajd, dacă solul nu este suficient de umed, pentru a li se asigura prinderea și a obține o cultură fără goluri.

Arătura se face la 25-30 cm și distanța dintre rânduri 60-100 cm, iar solul trebuie mărunțit și bilonat (modelat într-un fel anume), după care se întinde sistemul de irigare prin picurare. Plantarea se face manual, cu un plantator, după ce terenul a fost irigat în prealabil.

Perioada de plantare

Cultura de căpșuni are avantajul că are mai multe perioade propice pentru plantare, care diferă, în principal, funcție de zona geografică:

  • Primăvara, mai precis sfârșit de martie - început de aprilie, recomandată pentru zone de nord ale țării;
  • Vara, între 15 iulie - 15 august, pentru o cultură anuală;
  • Toamna, din a doua jumătate a lunii august sau septembrie până în 15 octombrie (dar nu mai târziu), specifică zonelor cu precipitații abundente.

Perioada de plantare depinde însă și de tipul de cultură - dacă e făcută în sere sau în câmp. Deși căpșunul nu este o plantă pretențioasă, din punct de vedere al temperaturilor, cele optime pentru cultivare sunt între 10-25 grade Celsius.

Întreținerea culturii de căpșuni

Pentru a se asigura o densitate bună a culturii de căpșuni, în primul an trebuie completate golurile și irigat terenul, la nevoie. Întreținerea, în anii următori, constă în greblare, mulcire cu paie în cazul culturii fără folie, irigare și tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor. Bolile ce pot afecta cultura sunt mana, făinarea, pătarea brună, albă sau roșie sau putregaiul cenușiu, care poate fi combătut cu un fungicid Bravo 500 SC ce se poate aplica preventiv dar și la avertizare, iar ca dăunători viermele sârmă sau cărăbușul de mai. Pentru a afâna pământul, e indicat ca, periodic, acesta să fie săpat în jurul plantei.

Recoltarea


Funcție de momentul plantării, recoltarea culturii de căpșuni se face începând cu lunile mai-iunie până spre sfârșit de octombrie. Odată înființată, o cultură de căpșune poate fi roditoare timp de 3-5 ani. Pentru o cultură multianuală, un material săditor refrigerat poate fi păstrat trei-cinci ani, dar nu mai mult timp.

Dacă te numeri printre cei care vor să înființeze o cultură de căpșuni, trebuie să știi că, deși aceasta implică multă muncă și migală, producția care se poate obține este de 20-25 tone la hectar, cu un venit de aproape 23.000 euro la hectar. Ea depinde, însă, mai mult de calitatea fructelor cultivate decât de cantitate.

Sursa foto: unsplash.com/photos/Qse3AFWnc48