Bucuresti

Cum ar trebui să decurgă o consultație optometrică

Cum ar trebui să decurgă o consultație optometrică

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 luna si 6 zile
Apartine de
DWF
Vizualizari
92

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Optometristul este specialistul care se ocupă cu efectuarea testelor de vedere de rutină, depistarea viciilor de refracție și prescripția ochelarilor de vedere sau lentilelor de contact. Consultul de optometrie durează 20-60 de minute și poate fi realizat anual, pentru a verifica sănătatea ochilor. De asemenea, acesta se adresează persoanelor care se confruntă cu dificultăți de vedere la distanță sau apropiere. Descoperă cum decurge o consultație optometrică completă.

Anamneza


Consultația de optometrie se realizează în cabinetele de optică, care se găsesc într-un număr mare în toate orașele. Dacă locuiești în mediul urban, cu siguranță cel puțin un cabinet se află în apropierea casei tale. Spre exemplu, Lensa Tineretului este doar unul dintre cabinetele de optometrie disponibile în București. Consultația începe cu o anamneză, care reprezintă discuția propriu-zisă dintre pacient și optometrist. Acesta va pune întrebări cu privire la simptome și istoric medical. Spre exemplu, dacă ești purtător de ochelari, va trebui să menționezi de când îi porți și cum a evoluat în timp tulburarea de vedere. De asemenea, ochelarii actuali pot fi măsurați cu ajutorul unui dispozitiv, pentru a măsura dioptriile acestora.

Evaluarea acuitatii vizuale si masurarea dioptriilor


Pentru a evalua acuitatea vizuală, optometristul te va invita să te așezi pe un scaun, situat la o anumită distanță în fața unui panou/ecran cu litere de diferite dimensiuni. Vei acoperi, pe rând, fiecare ochi și vei citi aceste litere. Măsurarea dioptriilor se va realiza, apoi, cu precizie, folosind un dispozitiv numit autorefractometru sau dioptron. Va trebui să îți așezi bărbia pe suportul aparatului și să privești o imagine din interiorul acestuia. Folosind o rază de lumină, dispozitivul va măsura dioptriile.

Examen la biomicroscop


Pentru examenul la biomicroscop, va fi nevoie să ții bărbia pe suportul aparatului. Acesta permite vizualizarea microscopică a ochiului, ceea ce ajută la depistarea eventualelor leziuni oculare. Astfel, specialistul poate depista semnele bolilor oculare, cum ar fi cataractă. În cazul în care optometristul va identifica semne ale unor patologii oculare, acesta te va redirecționa către medicul oftalmolog.

Masurarea tensiunii oculare


În cadrul unei consultații optometrice complete, se realizează și măsurarea tensiunii oculare – presiunea fluidelor din interiorul globului ocular. Aceasta ajută la depistarea precoce a glaucomului sau riscului de dezvolta această afecțiuni. Tensiunea oculară este determinată cu ajutorul unui tonometru fără contact, care emite un jet scurt de aer.

Stabilirea corectiei dioptriilor si prescriptia de ochelari


Pentru a prescrie ochelarii de vedere, optometristul va testa vederea cu mai multe lentile de probă. În cadrul acestei etape, va trebui să citești din nou panoul cu litere. Astfel, acesta va putea stabili dioptriile potrivite, care îți vor permite să vezi clar fără efort ocular. De asemenea, optometristul va măsura distanța pupilară, care este necesară pentru relizarea corectă a lentilelor ochelarilor. Acesta reprezintă distanța dintre centrele pupilelor și se determină cu ajutorul unei rigle milimetrice.

Acum că știi la ce să te aștepți, nu mai ezita să te programezi. Optometristul te va ajuta să vezi clar din nou.

Sursa foto: Shutterstock.com