Bucuresti

Cum eviți comisioanele bancare în timp ce călătorești?

Cum eviți comisioanele bancare în timp ce călătorești?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 2 ani si 4 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
337

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Unul dintre cele mai deranjante lucruri atunci când mergi în vacanță sau într-o călătorie în străinătate este să plătești foarte multe taxe pentru utilizarea propriilor bani. Uneori, există comisioane deloc de neglijat pe care le descoperi abia când te întorci acasă și îți verifici extrasul de cont.

Dacă vrei să economisești mai mult data viitoare când pleci într-o țară străină, află în continuare câteva soluții prin care poți evita comisioanele bancare:

Schimbă banii înainte de călătorie

Una dintre cele mai simple modalități de a evita plata unor taxe foarte mari este să schimbi banii într-o monedă străină înainte de a părăsi țara. Încearcă să îți pui la punct un buget estimativ și să iei în calcul și cheltuielile neprevăzute, apoi fii cu ochii pe cursul valutar.

Ai ocazia să vezi aici arhiva curs BNR și să determini când este cea mai bună perioadă să cumperi valută străină. Bineînțeles, vei achita diferența de curs valutar, însă de fiecare dată când vei face plăți în țara în care vei merge, nu trebuie să-ți mai faci griji pentru comisioanele bancare dacă toți banii tăi sunt numerar.

Află partenerii străini ai băncii cu care lucrezi

Dacă nu te simți confortabil să transporți prea mulți bani cash cu tine, întreabă banca unde deții un card despre partenerii săi din străinătate. În anumite cazuri, se poate întâmpla ca aceasta să aibă relații cu instituții financiare din țara în care călătoriți, iar taxele pe care le vei plăti dacă retragi bani de la anumite bancomate să fie mai mici sau, de ce nu, chiar inexistente. Mulți oameni nu iau în considerare alianțele dintre bănci peste hotare și astfel folosesc orice tip de bancomat când merg în străinătate, iar comisioanele bancare pe care le achită ulterior sunt semnificative, mai ales dacă au mai mult retrageri pe perioada călătoriei.

Deschide un cont la o bancă ce nu percepe taxe externe

Dacă obișnuiești să călătorești în străinătate în mod regulat, poate ar trebui să iei în considerare deschiderea unui cont la o bancă ce nu percepe taxe pentru utilizarea cardului de debit în altă țară. De exemplu, poți beneficia de această scutire dacă efectuezi tranzacții doar în anumite state sau poate în Europa, în cazul în care retragi banii de la ATM într-o monedă străină, când plătești cumpărăturile în unele magazine ori în permanență, pentru o sumă de bani tranzacționată.

Folosește un card de credit fără comisioane

În situația în care folosești cardul de credit pentru anumite cumpărături, de ce să nu-l iei cu tine și în străinătate? Există instituții bancare ce îți oferă astfel de carduri cu comision zero pe tranzacție pentru plățile la comercianți, în România sau într-o altă țară străină. În anumite cazuri, ai ocazia de a beneficia de cea mai bună rată de schimb valutar prin utilizarea acestui instrument bancar. Poate că unele dintre achiziții sunt limitate și nu ai posibilitatea de a folosi cardul de credit pentru orice, dar ai șansa de a diminua mare parte din taxele bancare pe care le-ai fi putut achita. Cu toate acestea, înainte de a opta pentru un card de credit este important să știi cum îți afectează acesta scorul de credit.

Plătește cu cardul, dar în moneda locală


Cardul reprezintă cea mai bună opțiune pentru plăți online sau offline, acasă și în străinătate. Totuși, în funcție de moneda în care achiți anumite sume pot fi implicate comisioane considerabile. Mulți dintre cei care călătoresc în străinătate trebuie să aibă în vedere faptul că e important să plătească cu cardul în moneda țării în care se află. În cazul în care ești într-un stat străin și folosești cardul de debit în valuta de origine, banca din străinătate va face conversia și va aplica propriul schimb valutar. Așadar, încearcă să ții cont de acest lucru pentru a plăti comisioane bancare mai mici.

Taxele bancare se pot transforma într-o sumă serioasă, în special când este vorba de o călătorie mai lungă. Dacă vrei să economisești mai mult, o mică planificare în prealabil și informarea atentă sunt de ajuns pentru a evita comisioanele instituțiilor financiare.

Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/tourist-couple-city_23-2147828122.jpg